Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (9)

'Nek idu lađe': Pjesma sa kojom je Tereza Kesovija osvojila Zlatni grb Splita

Photo: Lična arhiva/P.L.

Split '73: U znaku Tereze i Maruške

Prva nagrada stručnog žirija: Maruška Kalogjera za pjesmu 'Ča je bilo tega više ni'Pomalo se gubi internacionalni polet. I nije šteta. Jer ako je nekih godina Split i poslovao s dobitkom, sad se počinje gubiti utrka s novcem i kvalitetom. A to je rak-rana svih festivala. Pa i današnjih. Zašto velim da nije šteta što je Split '73 zadnji internacionalni? Zato što se domaća zabavno glazbena scena profilirala, što je stvoren jaki fundus domaćih skladatelja i pjevača, a to je trebalo iskoristiti.

Ono što bi najviše trebalo radovati organizatore Splita jest činjenica da se iz Slovenije pojavljuju vrsni autori, kao Mojmir Sepe ili Jure Robežnik, te izvođači Majda Sepe, Elda Viler, Ditka Haberl.

Na Split '73 dolazi iz Beograda Miki Jevremović, pjevač s istančanim osjećajem za mediteranski glazbeni poj. Publika ga prihvaća. Neće se proslaviti na Splitu '73, no njegovo vrijeme tek dolazi. Jevremović je posebno (ugodno) poglavlje splitskih fešta na Prokurativama.

Prvih nekoliko festivala žalio sam se da splitski autorski, a posebno pjevački tim nije dovoljno zastupljen na festivalu. Sad je situacija znatno bolja! Samo na Splitu '73 bilježimo: Zdenka Runjića, Marušku (Šinković) Kalogjeru (sada već doduše kao gošću iz Zagreba), Tonča Papića, Đorđija Peruzovića, Aspalathos Brass, Sašu Lukića, VIS Delfini, Ivicu Bašića, Nenada Vilovića, Đurđicu Miličević (Barlović), Mlade batale, Tomu Bebića, Marka Demichelija, klapu Lučica, Tonija Kljakovića, a moglo ih je biti i više da se imalo više sluha za domaće snage. Splitsko vrijeme će tek doći.

Split je još uvijek internacionalni festival. Stiže i mladi talijanski pjevač Gianni Nazzaro. On je zvijezda u Italiji. Dobro je pripremljen za svoj nastup. Posebno medijski! Nazzaro ne govori puno, njegova znatno starija supruga zna kako se dolazi na novinske stranice, pričajući novinarima pikanterije iz privatnoga života:

 - Gianni pod hlačama nosi crvenu vrećicu u kojoj se nalazi konjsko kopito i prsten. To mu donosi sreću. I zbog toga moj Gianni pretendira na prvo mjesto!

Gost iz Beograda: Miki JevremovićI nije bila baš daleko od istine jer je Nazzaro pjevao pjesmu Zdenka Runjića Bijela lađa, koja je osvojila Srebrni grb grada Splita, ali više zahvaljujući Miši Kovaču koji je također pjevao tu pjesmu. Jer, publika je, zahvaljujući izjavi Nazzarove supruge, više gledala u njegove hlače nego što je slušala kako pjeva talijanska zvijezda.

Znatno više uspjeha, služeći se isključivo glasom, imala je slavna Tereza Kesovija pjevajući skladbu Alfija Kabilja Nek idu lađe (u drugoj verziji Ann Christy). Tereza se okitila Zlatnim grbom grada Splita, dok je najviše nagrada sa Splita '73 odnio Stipica Kalogjera sa skladbom Ča je bilo tega više ni koju je pjevala Maruška Kalogjera (u alternaciji - Frank Holder). Pjesma je osvojila Brončani grb grada Splita, 1. nagradu stručnog žirija i prvu nagradu publike u internacionalnom finalu.

Maruškina interpretacija te pjesme dobro je poznata mnogima, a otpjevala ju je vrhunski. Naslov te pjesme nagovijestio je početak kraja bajkovitog svijeta glazbe.

Ali, bilo je još tu pjevača, pjevačica i autora koji su bili na visini zadatka. Valjalo bi istaknuti pjesmu Konistra moje matere Ivice Bašića i izvedbu Radojke Šverko. Ona je pravi primjer fantastične usklađenosti funkcije glave i srca, pa joj uz pomoć odlična glasa nije bilo teško sve to predstaviti publici. Pjesma ima i težinu u odličnom tekstu Stjepana Benzona.

Toma Bebić uspio je ponovno privući pozornost posjetitelja Prokurativa. Najprije s pjesmom neuobičajena naziva Tu, tu, auto, vrag ti piz odnija u kojoj se s punim pravom žali na sve moguće zagađivače lipog Splita:

Jo, ča letidu isprid nosa ove rugobe tonobili/ svu su nan ar'ju usmrdili i tišinu prekinili/ Di mi je sad moj tovar/ di su njegove drage uši/ miga bi s njima pa zareva najlipju pismu vrilog lita/ Ništa mi više ni ostalo o' čista zvuka, loze i jutra/ ne čujem tvoju pismu sivče/ k vragu oni i Oktan super/ Jo ča je pametan oni moj barba Ljubo/ osta je u vlaje na čistu ar'ju i frišku spizu/ Tu- tu, auto, vrag ti piz odnija!

Split '73: Sve pjesme i izvođači

Nešto kao glamour: Pozornica Splitskog festivala 1973. godine

1. BIJELA LAĐA (Z. Runjić- Z. Runjić) Mišo Kovač - Gianni Nazzaro

2. ČA JE BILO TEGA VIŠE NI (S. Kalogjera-S. Miović) Maruška Kalogjera - Frank Holder

3. ČEKAJ ME DRAGI (T. Papić-S. Benzon) Ljiljana Petrović - Barry Blue

4. GALA, GALA (V. Čaklec-J. Stubičanec) Đorđi Peruzović i Aspalathos Brass - Pro Deo

5. JEDNA SOBA S POGLEDOM NA MORE (S. Mihaljinec-D. Britvić) Miki Jevremović - Dagmar Frederic 

6. KAKO JE TOPLO OVO LJETO (S. Lukić-S. Lukić) VIS Delfini – Marta Lami

7. KONISTRA MOJE MATERE (I. Bašić-S. Benzon) Radojka Šverko –Lucia Visconti

8. MARINA (Đ. Novković-Đ. Novković) VIS Pro arte - The Allisons

9. MOJ BROD VEĆ DOLAZI (I.Kelemen- V. Lukatela/M. Perfiljeva) Mladen Kozjak - Maryla Radowitz

10. MORE,MORE (J. Robežnik-D. Velkaverh) Ditka Haberl - Inga Lill Nilsson

11. NA KRAJU LJETA (Z. Špišić-Z. Špišić) Nevia Rigutto - Bisser Kirov 

12. NA VRH BRDA VRBA MRDA (N. Vilović-N. Vilović) Đurđica Miličević i Nives Žižić uz Mlade batale - Bolland and Bolland

13. NEK IDU LAĐE (A. Kabiljo-D. Britvić) Tereza Kesovija - Ann Christy

14. O,OBALO MOJA (M. Sepe-D. Velkaverh) Majda Sepe - Agnes Sarkis

15. SPAVAJ, SPAVAJ DRAGA (S.Kovačević-S. Kovačević) Dubrovački trubaduri - Sonny Knowles

16. TU,TU,AUTO, VRAG TI PIZ ODNIJA (T. Bebić-T. Bebić) Toma Bebić – Ellen Le Roy 

17. U NARUČJU MOM (S. Kajtazi – A. Blekić) Duško Lokin - Senay

18. NOKTURNO (M. Demicheli-M. Demicheli) Toni Kljaković i klapa Lučica - Nada Urbankova

(NASTAVIĆE SE) 

Oceni 5