Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (10)
Oliver Dragojević

Veliko iznenađenje: Pjesmu "Ča će mi Copacabana" kompozitora Tea Trumbića sjajno je interpretirao mladi Oliver Dragojević

Photo: Feđa Klarić/ Slobodna Dalmacija

Split '74: U ritmu „Copacabane“ i Olivera Dragojevića

Uvijek među favoritima: Tereza KesovijaSplit se te '74 odriče internacionalnog dijela. Nema više stranih skladatelja, a nema više ni velikog šušura, ni velikih dirigenata, producenata iz svijeta. Ipak, stranci su tu prisutni kao izvođači.  Najveća atrakcija zasigurno je dolazak Al Bana. U tom trenutku (a i danas) prava i velika zvijezda talijanske kancone.

Domaća lista izvođača, premda još uvijek jaka zahvaljujući zvučnim imenima kao što su: Tereza, Mišo Kovač, Radojka Šverko, Ivo Robić, ipak nije na razini prošlogodišnjih. Đani Maršan, odličan je pjevač ali još nije stekao popularnost. Pojavljuje se dubrovački duet Srđan i Buco a tu je i Žarko Dančuo, kojega splitska publika nije prihvatila te još neki izvođači koji će tek u budućnosti postati imena.

Već nekoliko godina nema Vice Vukova. Njegov odlazak s pozornice splitskih festivala prihvaćen je šutnjom i žaljenjem. Njegovo ime nije baš bilo uputno spominjati. Čak se ne zna ni gdje se nalazi. Pričaju se razne priče, dakako u četiri oka. Govori se o nacionalističkom ispadu kojeg je navodno provocirao Vukov, a povezuju ga sa Đorđem Marjanovićem. Sve je to po priči (rekla-kazala) počelo čak tamo 1968. godine. Uglavnom, Vice Vukov je nepoželjna osoba. Godine 1971. gotovo sve radio stanice počinju malo po malo skidati njegove snimke iz programa, a pritužbe na njegovo ime stižu sa svih strana. Njega se prikazuje kao «deklariranog nacionalista», čovjek koji je neprijatelj socijalizma.

Ruku na srce, njegove kolegice i kolege nisu mu baš stali u obranu. Možda su se plašili za svoju sudbinu, karijeru. Međutim, Ana Štefok i Višnja Korbar, dvije vrsne pjevačice u znak solidarnosti odbile su nastupiti na koncertu u Varaždinu, ako se na istom ne pojavi i Vukov koji je bio najavljivan.  Vukov je posebno poglavlje hrvatske zabavne glazbe, svjedok vremena u kojemu je šutnja bila mjerilo vrijednosti.

Iza pozornice Splitskog festivala: Đorđe Novković, Dražen Vrdoljak, Mišo Kovač i njegova supruga AnitaVratimo se Splitu '74. Pjesma „Sunčane fontane“ Zdenka Runjića u izvedbi Tereze Kesovije, u drugoj verziji Sonia Conti, po ukusu su stručnog ocjenjivačkog suda. To je jedna od najboljih izvedbi Tereze i početak velikog proboja Zdenka Runjića koji je u trinaest godina imao odličnih pjesama i pobjeda.

Mišo Kovač je pjevač koji je kod splitske publike imao poseban status. Ali katkad se nije mogao nositi s teretom popularnosti, a to je stroga splitska publika znala prepoznati i „kazniti“. Poraze je teško podnosio. Premda je na Splitu '74 osvojio Brončani grb sa skladbom Dušana Šarca „Obala mojih snova“, bio je srdit na splitsku publiku koja ga je ispratila sa zvižducima. Donosi „čvrstu“ odluku: „Nikad više neću pjevati na Splitskom festivalu!“ Reklo bi se - „pukla ljubav“.

I Đani Maršan, sjajan pjevač, nije se baš proslavio s pjesmom „Bakalar“. Neprikladna je to bila pjesma za pjevača kakav je Đani, ali je zato Radojka Šverko imala odličnu pjesmu Alfija Kabilja „Bilo gdje da odem“, s kojom je još jednom dokazala svoje pjevačke kvalitete.

Nagrade nikada nisu bile mjerilo kvalitete. Sve ono što je dobro ostalo je desetljećima na programu radijskih postaja, bez obzira na trendove.

Jedna od takvih pjesama je „Ponoćno sunce“, autora Stipice Kalogjere i Drage Britvića. Đorđi Peruzović kao interpret te skladbe zasjao je u punom sjaju.

Sve u svemu i nije baš neka blistava godina, što se može vidjeti iz liste skladbi izvedenih te godine.

Split '74: Sve pjesme i izvođači 

1. BAKALAR (S.Kovačević-S.Kovačević) ĐANI MARŠAN

2. BILO GDJE DA ODEM (A.Kabiljo-M.Perfiljeva) RADOJKA ŠVERKO

3. BLAŽENI NEKA SU ONI ČASI (Đ.Jusić-Z.Jelčić) SRĐAN i BUCO

4. ČA ĆE MI COPACABANA (T.Trumbić-T.Trumbić) OLIVER DRAGOJEVIĆ

5. DI SU ONI DANI (T.Papić–S.Benzon) ŽARKO DANČUO

6. DOJDI MI DOJDI (M.Primažić-S.Benzon-R.Markov) ASPALATHOS BRASS

8. LJUBAV (L.Kapurso-L.Kapurso) MAHIR PALOŠ

9. NE ČEKAJ ME MAJKO (H.Hegedušić-M.Perfiljeva) DALIBOR BRUN

10.OBALA MOJIH SNOVA (D.Šarac-D.Šarac) MIŠO KOVAČ

11.PONOĆNO SUNCE (S.Kalogjera-D.Britvić) ĐORĐI PERUZOVIĆ

12.POVRATAK (S.Kovačević–S.Kovačević) ELDA VILER

13.STO LJUDI, STO ĆUDI (M.Čačija-M.Čačija) FORTUNE

14. SUNČANE FONTANE (Z.Runjić-Z.Runjić) TEREZA KESOVIJA

15.ZBOGOM (A.Kabiljo-I.Krajač) MIKI JEVREMOVIĆ

16.ZOV MORA (A.Baša-S.Benzon) Grupa 777

17 .HEJ, STARI MOJ (N.Vilović-N.Vilović) MLADI BATALI

18. ODLAZIŠ ZBOG NJE (E.Leoni-F.Zagato) SONIA CONTI

19. NI JEDNA DRUGA (Al Bano Carrisi-P.Limiti) AL BANO 

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5