Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (11)
Mišo Kovač

Spektakularan dolazak u Split 1975: Mišo Kovač sa suprugom Anitom, prijateljima i pratiocima dolazi na festival

Photo: Stanko Karaman

Split '75: Još jedan trijumf Miše Kovača

Prva nagrada publike: Mišo Kovač sa pjesmom 'Ja ne mogu drugo nego da je ljubim'Je li istina da je u ono vrijeme bilo prijetnji tipa: „Nikad neću više pjevati u Splitu“, kao što je to bio slučaj 1974. kad je Mišo Kovač donio „čvrstu odluku“ da se više ne pojavljuje na ovom festivalu - pitala me je jedna mlada kolegica. Bilo je, ali Mišu treba poznavati. Dalmatinac je, a to opet govori da je osjetljiv i da se zna šticat ka’ malo dite. I Šibenčanin!

Naravno, ono što je rekao 1974. godine, zaboravio je godinu dana kasnije. I dobro je da je tako, jer je 1975. prihvatio ponuđenu pjesmu Zdenka Runjića „Ja ne mogu drugo nego da je ljubim“. Mišo je bio u samome vrhu, doživio je pjevačku zrelost, a publika ga je doslovno obožavala.

Bio je to zapravo jedan vrlo čudan odnos popularnog Šibenčanina iz Zagreba i njegove najvjernije publike u Splitu koja ga je držala svojim, pa ako im se u nekom trenutku ne bi nešto svidjelo, odmah se burno reagiralo. Situacije slične kao s najboljim prijateljima…

A, Mišo je bio najbolji prijatelj te je znao i podilaziti svojim obožavateljima. Ne u onom ružnom smislu te riječi. Znao je što je potrebno u određenim situacijama uraditi. Nakon prvih taktova bilo je izvjesno se da će se na Prokurativama ponovno dogoditi pjesma. Na scenu je došao kao kralj, a publika je to sa ovacijama prihvatila.

Rezultat: velika pobjeda Zdenka Runjića i Miše Kovača. „Ja ne mogu drugo nego da je ljubim“ osvaja prvu nagradu publike. Mišo je zadovoljan, daje brojne intervjue u kojima ističe: „Nima Splita do Splita!“

Srebrni grb grada Splita: Melanholična Tereza Kesovija, fotografija iz Beograda 1970. godinePonovno briljira Tereza Kesovija koja je pjevala Runjićeve „Nježne strune mandoline“, jednu od njegovih najljepših pjesama. Pa, ako bi se pitalo pisca ovih redaka kome bi pošteno dao prvo mjesto, Miši ili Terezi, s ove distance jasno je kao dan i onda i danas - da je Tereza bila znatno bolja, da je imala i bolju pjesmu. „Nježne strune mandoline“ dirnule su publike, pa je toj pjesmi pripao Srebrni grb grada Splita.

Zdenko Runjić je imao još jedan razlog za radost, skladbu „Konte o kanjete“ koju su pjevali Dubrovački trubaduri. Ta pjesma podijelila je prvo mjesto stručnog ocjenjivačkog suda sa skladbom Slobodana M. Kovačevića „Gdje god da pođeš“ koju je izvela grupa More (Meri Cetinić).

Sve te brojne nagrade na veliku žalost nisu mogle biti uručene na Prokurativama jer je veliki pljusak to onemogućio. Publika je ostala uskraćena za najsvečaniji festivalski trenutak. Ipak, nagrade su uručene, s nešto manje blještavila, u hotelu Marjan.

Iste 1975. godine uvodi se i „Večer dalmatinske pjesme“, koja se kasnije prevodi u dalmatinsku šansonu. Kako vrijeme prolazi sve više se uvode novi izrazi koji bi nam tobože trebali pobliže objasniti neke pojave u zabavnoj glazbi. A najbolja pojava u glazbi je – sdobra glazba. Split ’75 je to dokazao.

Prvi put bez Trubadura: Đelo JusićZanimljivo je da se 1975. godine kao pjevač pojavio Đelo Jusić, slavni skladatelj, upravo u Večeri dalmatinske pjesme sa skladbom „Žalba“.

- Slučajno sam nastupio kao pjevač, želio sam osjetiti što se to gore na sceni događa kad je čovjek sam za mikrofonom. Tko zna koliko sam puta bio na pozornici s Dubrovačkim  trubadurima ali sâm nikada. A uvijek su mi pjevači govorili 'Ne znaš ti kako je to gore kad si sam', ali nijesam im vjerovao. I imali su pravo. Nije lako! A kod pjesme „Žalba“ zanimljivo je i to što je autorica teksta čuvena i toliko puta spominjana baba Tonča Vrdoljaka.

Simpatičan je pjevač Džo Maračić Maki. On dolazi iz SAD. Tu su Dubrovčani sa VIS-om Libertas, a glavni pjevač je Milo Hrnić. Sa svojom pjevačkim „napadačkim“ gardom odmah je osvojio publiku, a pjesma Đela Jusića „Moja Ane broji dane“ koju je Milo pjevao, osigurala je zavidnu nakladu o kojoj današnji pjevači mogu samo sanjati.

Prvi put sam čuo beogradsku pjevačicu Beti Đorđević. Vrhunski je otpjevala pjesmu Aleksandra Koraća „Sklopi stare žaluzine“. Zaista je to tako dobro izvedeno. Rekao bih, vanserijski.

E, sad, ta večer pod nazivom Dalmatinske pjesme imala je svoje bisere, a ne znam zašto su je pod tim nazivom željeli izdvojiti. U toj je večeri izvedena „Galeb i ja“, u toj večeri čuvena Špišićeva „Barbara“ na Slamnigove stihove i „Lipa Luna“ Stipice Kalogjere koju je nježno donio Dalibor Brun, te jedna vrlo zanimljiva pjesma Marka Demichelija „Ludom svi drže Lukru“ koja nije ostavila traga u radijskome eteru možda ponajviše radi sumorne tematike.

Split '75: Sve pjesme i izvođači 

1. ČA JE MATI PISALA (Džo Maračić/ Đ.Novković - Ž.Sabol) Džo Maračić

2. OBALA PUSTA, OBALA VRELA (Đ.Peruzović - I.Flesch) VIS Indeksi

3. NJEŽNE STRUNE MANDOLINE (Z.Runjić - Z.Runjić) Tereza Kesovija

4. MOJA ANE BROJI DANE(Đ.Jusić - S.Benzon) VIS Libertas

5. CVRČAK CVRČI ANE (T.Trumbić - T.Trumbić) Đorđi Peruzović 

6. TO NIJE KRAJ(H.Hegedušić - Ž.Sabol) Ksenija Erker

7. ČA JE, TO JE (J.Koludrović - T.Zuppa) Kvartet Ultra

8. MALA MOJA (Ž.Šoletić - Ž.Šoletić) VIS Delfini

9. 2002.GODINE U SPLITU (N.Vilović - N.Vilović) Oliver Dragojević i VIS Mladi batali

10. MALE ULJANICE (S.Kalogjera - D.Britvić) Maruška Kalogjera

11. ŠUMI MORE (N.Vilović - N.Vilović) Dubrovački poklisari 

12. JA NE MOGU DRUGO, NEGO DA JE LJUBIM (Z.Runjić - D.Britvić) Mišo Kovač

13. GDJE GOD DA POĐEŠ (S.M.Kovačević - S.M.Kovačević) VIS More

14. DRUGO JE VRIME (S.Kajtazi - S.Benzon) Srđan Brešković

15. JEDRA BIJELA (S.Mihaljinec - D.Britvić) Elvira Voća i klapa Trogir

16. VIRUJ MENI MALENA (D.Ivanišević - S.Benzon) Aspalathos Brass

17. JEDNA ŽENA ČEKA BROD (V.Delač - Ž.Sabol) Duško Lokin 

18. VRATIJA SE BARBA IZ AMERIKE (Đ.Novković - Ž.Sabol) VIS Pro Arte  

19.SKLOPI STARE ŽALUZINE (A.Korać - A.Korać) Beti Đorđević  

20.BJONDINA (V.Čaklec-T.Zuppa) Grupa 777  

Split '75: Dalmatinske pjesme

1.BARBARA (Z.Špišić-I.Slaming) Zvonko Špišić

2.FERATA (M.Čačija-M.Čačija) VIS Fortuna

3.GALEB I JA (Z.Runjić-T.Zuppa) Oliver Dragojević

4.KONTE O KANJETE (Z.Runjić-T.Zuppa) Dubrovački trubaduri

5.PUNA KUĆA DICE (I.Bašić-I.Bašić) Goran Škerlep

6.LIPA LUNA (S.Kalogjera-D.Britvić) Dalibor Brun

7.ŽALBA (Đ.Jusić–A.Vrdoljak) Đelo Jusić 

8.VOLIN TEBE (T.Papić-T.Papić) Žarko Dančuo

9.LUDON SVI DRŽE LUKRU (M.Demicheli–M.Demicheli) Ibrica Jusić

10.MATERINA SPARA (Z.Špišić-T.Zuppa) Nevia Rigutto

11.NEZNANOM POMORCU (T.Bebić-T.Bebić) Toma Bebić 

12.UMRA JE RIBAR (D.Tambača-D.Ivanišević) Ratomir Kliškić i klapa Lučica 

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5