Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (16)
oliver dragojevic

Navikli da pobjeđuju: Oliver Dragojević i Zdenko Runjić

Photo: Feđa Klarić

Split '80: U znaku „Nadaline“, Olivera Dragojevića i Borisa Dvornika   

Tim za 'Nadalinu': Boris Dvornik, Zdenko Runjić, Oliver Dragojević i Jakša Fiamengo„Posebnu zahvalnost u ovom trenutku dugujemo preminulom Đekiju Srbljenoviću, idejnom tvorcu festivala čiji jubilej danas slavimo. Jubilej je i obveza za daljnji kreativni rad u njegovanju i razvoju zabavne muzike bazirane na dalmatinskome melosu. Retrospektive koje ćemo čuti na ovogodišnjem festivalu u interpretaciji najpoznatijih imena jugoslavenske muzike prilika su za rekapitulaciju iz koje treba graditi uporište za budućnost“, riječi su predsjednika Festivalskog odbora Ante Ganze izgovorene u prigodi 20. obljetnice festivala zabavne glazbe Split ’80.  

A 20. obljetnica najkvalitetnijeg festivala na području bivše države, zabilježena je na najsvečaniji način. Na Splitu’80 našao se impozantan broj skladbi koje su snimljene na pločama Jugotona (Zagreb), Suzy (Zagreb), Produkcije gramofonskih ploča RTB (Beograd), Založbe kaset in plošč RTV Ljubljana, te Diskosa iz Aleksandrovca.

Na sceni Prokurativa pojavilo se 56 izvođača s vokalnom pratnjom 3+3, te čak osam dirigenata: Ivica Bašić, Brane Živković, Đelo Jusić, Nikica Kalogjera, Stipica Kalogjera, Stjepan Mihaljinec, Mojmir Sepe i Vojislav Simić. Festival su vodili Jasmina Nikić i Oliver Mlakar iz Zagreba, te Branka Binder, vrsna spikerica Radio Splita.

„Slobodna Dalmacija“ od 13. srpnja 1980. godine najavljuje sutrašnji koncert u sportskoj dvorani na Gripama. „U organizaciji  Dalmacijakoncerta, koji nas ovoga ljeta ugodno iznenađuje raznovrsnim i bogatim  programima, gostovat će kraljica disko-muzike Amanda Lear. Glasovita pjevačka zvijezda koja je dosad prodala više od tri milijuna ploča, jugoslavensku turneju nastavlja nastupom u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski dan poslije“. Tako piše „Slobodna“.

Zabava na sceni: Grupa Tingl Tangl tokom izvjedbe pjesme 'Naš dida Berekin'

A u istom broju osvrće se i na Split ’80 Igor Brešan u tekstu pod naslovom „Ništa novo“: „U glazbenom smislu ovogodišnji festival u globalu nije ponudio ništa novo. Sve je čvrsto ostalo na provjerenim formulama, bez ikakvih eksperimenata i traženja, u pravilu sve je bilo podređeno tiraži, na nivou uniformiranih i kliširanih hitova, bez posebnosti i svježine u aranžmanima. Čini se da autori pomalo ziheraški iz godine u godinu nude slična ili navlas ista djela u kojima je dalmatinski melos nedovoljno ili bolje rečeno simbolično iskorišten, premda se mandolina makar pro forme u većini pjesama čuje...“

Redovno na Splitskom festivalu: Kemal MontenoIznenađenje jubilarnog festivala bila je „Nadalina“, zgodna, vesela pjesma Zdenka Runjića koja je osvojila Prvu nagradu publike u Večeri  dalmatinske šansone, kao i Prvu nagradu stručnog žirija. Boris Dvornik i Oliver Dragojević  jednostavno su smutili splitsku publiku, baš kao i „Nadalina“ u pjesmi. Teško će se takav štimung još jednom osjetiti na Prokurativama kao što je to bilo 1980. godine.

Dušan Šarac sjajne je pjesme dao Splitu. Ne samo ove godine. Šteta je što ga nema više na listi autora, jer koliko je meni poznato, gospodin Šarac je aktivan. A i gospodin Juras! „Dobra ti večer mati moja“, pobjednička je skladba sa Splita ’80 po glasovima publike u Večeri zabavnih melodija, premda je to mogla biti i pjesma „Maslina je neobrana“.

Vedran, Đani i Tomislav oduševili su Prokurative s pjesmom „Šjor Bepo Bagulin“, a i Tomislav Ivčić sa svojim „Rokom“. Ni Ljupka Dimitrovska nije prošla nezapaženo („Gitara, gitara“).

Prava glazbena poslastica bila je Runjićeva pjesma „Ništa nova, ništa nova“. I ponovno je bio mudar kad je odlučivao kome će dati tu pjesmu. Radojka Šverko jednostavno se stopila s tom numerom, koja se nažalost danas malo emitira.

Split’80 bio je veliki festival. Dakako, obljetnički se prisjetio pjesama koje su izvedene u Večeri retrospektive. Navedimo samo neke, tek da se sjetimo: „Ljetu je mome kraj“, „Nevera“, „Nikolina“, „Ajme majko“, „Dalmatinke male“, „Maškare“, „Bodulska balada“, „Zvona moga grada“, „Bokeljska noć“,  „Beat na moru“, „Tombola“, „Konistra moje matere“, „Kud plovi ovaj brod“, „Nostalgija“, „Moja Ane broji dane“, „Tvoja barka mala“, „Vražja Mare“, „Decembarska pisma“, „Ča je bilo tega više ni“, „Noćna muzika“, Bakalar, „Samo simpatija“, „Četiri stađuna“, „Šjor Bepo kapitan“, „U kamenu pjesma piše“, „Mjeseče ti stari druže moja“, „Dalmatinska elegija“, „ Odvest ću te na vinčanje“,  „Noćas ćemo zemlji ko materi reći“, „Proplakat će zora“, „Ja ne mogu drugo nego da je ljubim“, „Neka vali gingolaju svoje barke“, Samo tvoje ime znam, „Ča će mi Copacabana“, „Malinkonija“, „Skalinada“, „Cvit Mediterana“, „Galeb i ja“, „Oprosti mi pape“, „Nek idu lađe“, „Nježne strune mandoline“, „Nono, moj dobri nono“, „Nima Splita do Splita“…, a izvele su se i 22 skladbe u programu „Split na klapski način“.

Prisjetimo se malo i onih koji su 1980. godine radili na dobrobit Festivala. Direkciju su predstavljali: Ante Ganza, predsjednik; Tomislav Kuljiš, direktor; Josip Mirošević, umjetnički direktor; Davor Petrić, tajnik; Mladen Mateljan, šef  Press službe; Vojko Pleština, šef Propagande; Mirjana Buljević, šef Programa i Elza Tudor, inspicijent.

U Selekcijskoj komisiji bila su vrlo poznata imena: Josip Mirošević, predsjednik, Joško Biskupović, Dubravko Majnarić, Krešimir Oblak, Fran Potočnjak, Željko Rapanić, Anatolij Kudrjavcev, Jure Robežnik i Đorđe Debač. Umjetnički savjet predstavljali su Tomislav Kuljiš, predsjednik, Joško Biskupović, Mićo Brajević, Josip Mirošević, Željko Rapanić i Vlado Seljan, dok je predsjednik festivalskog žirija bio Josip Mirošević, a članovi Joško Biskupović, Đorđe Debač, Tomislav Kuljiš, Dubravko Majnarić, Fran Potočnjak i Jure Robežnik. Uzmemo li u obzir da je Festivalski odbor (24 člana) bio sastavljen od najistaknutijih gospodarstvenika i političkih djelatnika, onda je potpuno jasno da je iza Festivala stajalo gospodarstvo i politika.

Prema tome, novca je bilo dovoljno. Kako neke stvari oko novca ne bi izmakle kontroli, postojala je i posebna financijska komisija od pet članova! 

Split '80: Sve pjesme i izvođači  

ZABAVNE PJESME:

1. PIVA KLAPA ISPO’ VOLTA (Z.Runjić-J.Fiamengo) Oliver Dragojević i Klapa Trogir

2. ČUJEŠ LI ME JEL’ TI DRAGO (R.Dujmić-M.Popadić) Novi fosili

3.DOBRA TI VEČER, MATI MOJA (D.Šarac-K.Juras) Mišo Kovač

4.GITARA, GITARA (N.Kalogjera-K.Juras) Ljupka Dimitrovska i Ivica Šerfezi

5.U LJETNU NOĆ (Đ.Jusić-M.Rupčić) VIS Kastelani

6.SLAĐE OD VINA (Z.Runjić-J.Fiamengo) Milo Hrnić

7.POVRATNIK  (S.Kalogjera-J.Džolić) Đani Maršan

8.APUNTAMENTI (T.Hrušovar-D.Velkaverh) Pepel in kri

9.LASTAVICA (Z.Runjić-J.Fiamengo) Meri Cetinić

10.I OVOG LJETA POĆI ĆU NA MORE (S.M.Kovačević) Tonči Della Zotta i grupa More           

Još jedno učešće: Tereza na Splitu '8011.AKO TI KAŽEM (S.Lukić-J.Džolić) VIS Delfini

12.LJETNI ŠMINKER (N.Vilović-N.Vilović) Ivanka Luetić i grupa ST

13. NA PUČINI BEZ KOMPASA (B.Zahtila-I.Koroman) Tomaž Domicelj

14. DANI SUNCA, DANI SREĆE (A.Korač-I.Vidrić) Vitomir Petković

15. PJESMA JE DA SE PJEVA (M.Mihaljević-I.Kasumović) Zlatko Pejaković

16. KAD SE VRATIM DOMA (M.Sepe-J.Fiamengo) Ivo Pattiera 

17. ZABORAVI (T.Trumbić-B.Zlatanović) VIS Dalmatinski magazin

18. KAMENA S RAMENA  (D.Žanko-I.Flesch)  Dražen Žanko

19. SPAVAJ SLATKO MOJA MALA  (A.Simatović-M.Romanović)  VIS Dubrovački poklisari

20. ODNOSIŠ MI SRCE MOJE (A.S.Ilić-B.Čupić) Maja Odžaklijevska

 

DALMATINSKE ŠANSONE:

1. JOŠ ĆEŠ NOĆAS POĆI (M.Ferlež-J.Fiamengo) Branka Kraner

2. ROKO (T.Ivčić-T.Ivčić) Tomislav Ivčić

3. NADALINA (Z.Runjić-J.Fiamengo) Boris Dvornik i Oliver Dragojević

Pjesma 'Majka Maru': Ljupka Dimitrovska 1980.4. BALADA O BRUDETU (H.Hegedušić-M.Popadić) Ksenija, Hrvoje, Ivica  

5. TO JE NAŠA LAĐA (I.Bašić-S.Benzon) Đorđe Apostolski

6. ZA LAKU NOĆ (I.Brešan-I.Brešan) Dubrovački trubaduri

7. KO PIJE UMRIT ĆE… (M.Čaćija-M.Čaćija) Jovica Škaro i VIS Alkar

8. ŠJOR BEPO BAGULIN (T.Ivčić-Đ.Maršan) Đani, Tomislav  i Vedran

9. DOĐITE OPET, LITU JE KRAJ (N.Kalogjera-K.Juras) Đorđi Peruzović

10.GLEDAM KAKO SPAVAŠ (J.Koludrović-J.Fiamengo) Ditka Haberl

11.ZVONO MOG DITINSTVA (T.Papić-T.Papić/S. Benzon) Kemal Monteno

12.NIŠTA NOVA, NIŠTA NOVA (Z.Runjić-J.Fiamengo) Radojka Šverko

13.MASLINA JE NEOBRANA (D.Šarac-D.Britvić) Klapa Šibenik

14.MOM ĆAĆI (Z.Špišić-K.Juras) Miro Ungar

15.MORE ME ZOVE (D.Tambača-J.Fiamengo/D.Tambača) Ivo Pattiera  i klapa Lučica

16.STARO VINO (T.Trumbić-T.Trumbić-B.Zlatanović) Miki Jevremović

17.MALA ENCIKLOPEDIJA ZABAVNE MUZIKE NAŠEG MISTA (N.Vilović-N.Vilović) Grupa ST

18.MAJKA MARU  (N.Kalogjera-I.Krajač)  Ljupka Dimitrovska

19 NAŠ DIDA BEREKIN (Arinka Šegando) Tingl-tangl

20.DEVIZNA BALADA (T.Bebić-T.Bebić) Toma Bebić

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5