Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (19)
Splitski festival

Sa Splita '83: Zdenko Runjić, Oliver Dragojević, Stjepan Mihaljinac i Milo Hrnić

Photo: Privatna arhiva/ Goran Pelaić

Split '83: Festival koji (ne) treba zaboraviti

Spektakl za otvaranje festivala: Vatromet na riviObraćajući se ljubiteljima pjesme s Prokurativa, umjetnički direktor XXIII festivala zabavne glazbe Split ’83 profesor Josip Mirošević poručio je: „Dvadeset i tri godine prijeđenog  puta i eto nas gdje stasasmo od onog ambicioznog početnika do ovog doba u kojem bi netko posegnuo za zrelošću. A mi i dalje želimo ostati onakvi kakvi smo bili i onakvi kakvi jesmo - prostodušni, nestašni, neposredni, jednostavni, iskreno stavljajući ispred vas ove trenutke morem opjevane, pjesmom osvježene i ponesene. Tu smo, eto, već dvadeset i tri ljeta na istom mjestu; pjevamo i sviramo za vas otvorena srca, onako kako jedino može čovjek s ovih naših plaža, uz ovo more koje poznaje i radost i tugu, sreću i bol, smiraj i prkos, opuštenost i nemir, snagu i prodornost.

A uz to uvijek iznova strepnja i želja. Strepimo kao i uvijek do sad s pitanjem u mislima - hoćete li nas prigrliti, hoćemo li i ovog ljeta opet postati dio vas, vašeg dana, vaše noći, vaših misli, osjećaja, dio vaše svakodnevnice. Dio života. Zar je onda čudno što uz tu strepnju ide nekako ruku pod ruku i naša želja da se dopadnemo, da zajedno s nama dijelite sve ono što je dobro u ovom izboru pred vama. Ako to uzajamno davanje i prihvaćanje bude iste snage, znademo da ćete biti zadovoljuni, a mi sretni jer smo još jednom dali smisao nadi našeg ovogodišnjeg nastojanja. Prepuštamo, stoga, sada vama ove iskrene i spontane, tople, lako prihvatljive splitske pjesme pa ako vam se dopadnu, postigle su smisao svog postojanja. A nama ostaje zadovoljstvo da iz prikrajka, na periferiji vaše radosti za uzdarje prihvatimo jedini, najdraži i najskupocjeniji dar - vašu naklonost“.  

Josip Marošević je u pravu kad ovako govori o Festivalu: uvijek, svake godine trebalo se ponovno potvrđivati pred splitskom publikom bez koje festivalske priredbe nikada ne bi bile ono što su jesu. Publika je davala taj potreban štimung cijelom Festivalu. Ako bi samo malo poskliznuli organizatori ili selekcijska komisija, publika je oštro reagirala, a s njom i ostala javnost. Dakako, stvar je i pristojnosti. Umjetnički direktor i svi koji su sačinjavali i predstavljali najveću i najznačajniju glazbenu manifestaciju u državi, morali su postupati nježno i fino sa svojom publikom.

Grupa Magazin na sceni: Pjevačica Ljiljana Nikolovska tokom izvjedbe pjesme 'Kokolo'Međutim, Ivica Flesch, novinar „Slobodne Dalmacije“ nije u završnici bio baš previše zadovoljan sa Splitom ’83, što je bilo očito već i u samom naslovu koji je osvanuo nakon završetka: „Festival koji treba zaboraviti“.

Gledajući i sagledavajući iz današnje perspektive sve ono što je Split ’83 ostavio, mnogima će se učiniti kako je ta ocjena prestroga i neutemeljena. Velim - danas! Bilo je za očekivati, po Fleschu, nešto više, bolje… iz jednostavnog razloga što je prethodnih godina Split davao više i bolje. Ali, kad bi se kojim slučajem danas pojavile skladbe kao što su: „A vitar puše“,  „Dalmacijo ljubav si vječna“, „Zagrljeni“, „Na kušinu“, „Dobra večer, uzorita“, „Kokolo“, „Ludo more“, „Ne znam koji vjetar puše“, „Vratite se doma“, „Kapetan bez luke“, „Kariola“ i „Riva“ - bio bi Flesch ne samo oduševljen već bi zasigurno osvanuo članak s naslovom „Festival koji će se pamtiti“! Danas se svaki mali pomak proglašava velikim uspjehom. No, to je druga priča, vergl koji stalno okrećem, a u mom šeširu zbog toga ni jednog jedinog groša.

Samo opušteno: Meri Cetinić sa kćerkom Ivanom i bratom Antom

Split ’83, doveo je tadašnju prvu pjevačku ligu. Uz standardne zvijezde kao što su Oliver, Tereza, Mišo, Pattiera, Kemal, Miki Jevremović, Zdenka Vučković, Đorđi Peruzović, Ljupka i Meri - tu su i Zlatko Pejaković, Milo Hrnić (koji postaje sve opasniji igrač), Jasna Zlokić i Magazin…

Tonči Huljić i njegov Magazin, nisu mogli ni slutiti da će „Kokolo“ uskoro srušiti sve diskografske rekorde, da će im otvoriti sva vrata. Ipak, publika je imala svoje favorite, a i stručni ocjenjivački sud.

U večeri „Ustanak i more“ pobijedila je skladba Nenada Vilovića „Zastavica od papira“, a prvu nagradu stručnog žirija „Grob na škoju“ Tonča Huljića. U Večeri zabavne glazbe pobjede su odnijele „Dalmacijo, ljubav si vječna Tea Trumbića“, koja je bila po ukusu publike u izvedbi Mila Hrnića, dok je „Dobra večer, uzorita“ Stipice Kalogjere u izvedbi Kemala Montena osvojila žiri. Teo Trumbić imao je razloga za slavlje, ali i Oliver Dragojević koji se morao zadovoljiti sa Srebrnim grbom grada Splita, osvojivši ga pjevajući pjesmu Zdenka Runjića „A vitar puše“.

Da sve bude perfektno: Noćna generalna proba za Split '83

Čini se da je ipak najsretniji bio brončani sa Splita '83 Miki Jevremović, koji je pjevao pjesmu „Ludo more“ Nikice Kalogjere. Jevremovića je splitska publika posebno voljela, darivala ga cvijećem. Kad bi on stupio na pozornicu cvijeće je padalo sa svih strana. E, sad, je li istina da je Jevremović kupovao sam za sebe cvijeće ili su to izmislili njegove ljubomorne kolege - u svakom slučaju bio je pjevač po guštu Prokurativa. A njegova izvedba pjesme „Ludo more“, ogledni je primjer kako otpjevati finu dalmatinsku pjesmu. Ta skladba je danas na repertoaru mnogih dalmatinskih klapa.

Hit s pjesmom 'Zagrljeni': Frano LasićZanimljivu pjesmu imala je Tereza Kesovija „Na kušinu“ , a skladao ju je Zdenko Runjić. Ideja da se pjesma izvede kao duet bila je pun pogodak, a izbor je pao na mladog instrumentalistu Delfina Silvija Petričića koji je s Terezom osvojio gledalište na Prokurativama. Petričić je nenadano bio odlična vokalna pratnja slavnoj pjevačici.

Dražen Žanko nije imao sreće sa svojom pjesmom „Ćakulona“. Bilo je najavljeno da će je otpjevati zajedno s popularnom komičarkom Nelom Eržišnik. Nela je svoju dionicu snimila u Zagrebu, očekivala se i u Splitu sve do zadnjeg trenutka, pa je Žanko njenim nedolaskom morao sam otpjevati svoju „Čakulonu“. Dakako, čuo se glas Nele Eržišnik, što znači da je radio play back.

Frani Lasiću, popularnom glumcu iz Dubrovnika, velikoj filmskoj zvijezdi, nije trebala ispomoć. Sve je mogao sam napraviti sa sjajnom skladbom Đele Jusića „Zagrljeni“. Lasić se nije mogao baš pohvaliti velikim glasovnim mogućnostima, ali je pjesmu donio onako kako to glumci mogu. Najbolje. I nije prošla bez odjeka.

Debitankinje na Splitu '83: Grupa Aske

Veselo je bilo i na sceni i oko nje. Slobodan Kovačević za izvedbu svoje skladbe „Karijola“ doveo je na pozornicu poznatog splitskog nosača, ili kako to Splićani kažu fakina, a pravi show program izvela je Mucalova „Riva“ u izvedbi Prave kotke. Zabavljali su se istodobno izvođači i publika.

SPLIT’83: Sve pjesme i izvođači

1. A VITAR PUŠE (Z.Runjić–J.Fiamengo) Oliver Dragojević

2. DALMACIJO LJUBAV SI VJEČNA (T.Trumbić-B.Zlatanović) Milo Hrnić

3. ŽIVJELA LJUBAV (Z.Runjić-Z.Runjić) Meri Cetinić

4. MALENA (V.Kočiš-Ž.Krznarić) Zlatko Pejaković

5. DOVIĐENJA, ZABORAVI ME (R.Dujmić-Z.Tutić/M.Mihaljević) Neda Ukraden

6. ZAGRLJENI (Đ.Jusić-Ž.Sabol) Frano Lasić

7. NE VJERUJ MI NIŠTA (N.Kalogjera-M.Popadić) Ljupka Dimitrovska

8. PROĐI ME SE (D.Šarac-K.Juras) Ivo Pattiera

9. A ČA PIJEŠ KAD TI ŠKODI (I.Fabijan –I.Fabijan) Ivo Fabijan

10. NA KUŠINU (Z.Runjić –J.Fiamengo) Tereza Kesovija

11. KADENU SI MI DAO (A.S.Ilić–S.Benzon) Maja Odžaklijevska

12. PIŠEM PISMO,TEBE NEMA(M. Mihaljević M.Mihaljević/A.Rajzl) Zdenka Vučković

13. DOBRA VEČER, UZORITA (S.Kalogjera-J.Džolić) Kemal Monteno

14. MARIJETA, MARIJETA (N.Kalogjera-M.Popadić) Đani, Tomislav i Vedran

15. CASANOVA (D.Jusić-Ž.Sabol) Dubravka Jusić

16. KOKOLO (T.Huljić-Z.Stipičić) Magazin

17. ZING-ZINGA, ZING (T.Papić-J.Fiamengo) Duo Don Huan

18. ČAKULONA (D.Žanko-D.Žanko) Dražen Žanko

19. LUDO MORE (N.Kalogjera-K.Juras) Miki Jevremović

20. NE ZNAM KOJI VJETAR PUŠE (R.Dujmić-M.Popadić) Jasna Zlokić

21. VRATITE SE DOMA (J.Banov-M.Popadić) Marijan Miše

22. KAPETAN BEZ LUKE (D.Žanko-J.Fiamengo)  Đorđi Peruzović

23. RECI KOJU LIPU (S.Kalogjera-M.Popadić) Lidija Percan

24. ANČI (N.Vilović –N.Ninčević) Darko Domijan

25. MA’(J.Stanić-M.Popadić) Helena Stanić

26. FATAMORGANA (I.Bašić –T.Božinović) Oto Pestner i New Swing Quartet

27. SENTIMENTALNO PUTOVANJE  (Đ.Novković-Đ.Novković) Miro Ungar

28. STARI PLAC (S.Lukić-A.Lukić) Delfini

29. INTIMA (J.Robežnik–J.Fiamengo) Pepel in kri

30. ODLAZAK (I.Pupačić-T.Miličević) Tonči Della Zotta

31. USPAVANKA  (M.Jelavić-J.Fiamengo) Dalibor Brun

32. MASLINA SA ŠKOJA (J.Adamov-S.Benzon) Meri Šeparović

Veselo na sceni: Grupa 777 izvodi numeru 'Pismo moja, pismo draga'

33. PISMO MOJA, PISMO DRAGA (A.Baša-N.Zuban) Grupa 777

34. KARIJOLA (S.M.Kovačević-N.Ninčević) Grupa More

35. RIVA (D.Mucalo-D.Mucalo) Prava kotka

36. STRANAC MOJ (I.Lesić-A.Sarvan) Grupa Aska

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5