Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (20)
Fstvv 01 S

Žiri na njihovoj strani: Đorđi Peruzović i Snežana Naumovska sa pjesmom 'Samo ti'

Photo: Lična arhiva/Goran Pelaić

Split '84: Publika za debitanta Papića, žiri za Naumovsku i Peruzovića

Nije dobila nagradu, a imala najveći hit: Jasna Zlokić i njena 'Skitnica'Prije starta album Split' 84 prodan je (što se kaseta tiče), u 150.000 primjerka ! Granica snova. Tko to danas može prodati i uopće zamisliti tu brojku? Da ne spominjemo LP koji je odmah bio tiskan u dijamantnom izdanju. Tako je bilo 1984. godine. I još jedan rekord postignut je na Splitu' 84: gotovo 250 novinara akreditiralo se za praćenje fešte s Prokurativa! Eh, da je bar njih 150 napisalo nekakvu bilješku o festivalu i festivalskim pjesmama. Već tada se počelo osjećati žutilo u mnogim novinskim tekstovima. Danas je to sasvim normalna pojava.

U jednom od tekstova spomenuo sam da je početkom splitskih festivala bilo važno ako bi se nekom od pjevača našla fotografija (formata A4) u izlogu viđenijih splitskih trgovina. Tako  bijaše na početku. Sada su u modi veliki plakati. Čak u boji! I ponavlja se ista slika kao i protekle 1983. godine: zastave i zastavice svih koluri i plakati s kojih nam se smiješe dobro poznata pjevačka lica.

Ali, osmijeh s plakata kratkoga je daha. Ako ste, recimo, oko ponoći prošli prometnom Marmontovom ulicom i vidjeli kako vam se s plakata smiješi nkki Pero, deset minuta poslije već je na njegovom mjestu bio Mate…I tako cijelo vrijeme festivala. Diskografska konkurencija dobro djeluje. Znači, zna se od koga su današnji političari naučiti kako se to s plakatima radi.

No, što ti je jedan plakat u odnosu na dobru pjesmu. Neće te spasiti ni osmijeh ni ljepota ako nemaš vrsnu numeru. A kako je izgledao Split' 84 okom suvremenika? Poprilično živahno! Ponovno je u opticaju sistem sad me vidiš, sad me ne vidiš .  Ove godine izgubili su se Frano Lasić i Zlatko Pejaković. Lasić  se sjetio da ima neke obveze, a vjerojatno i Pejaković. Traže se zamjene za nestale, a njih je teško naći u zadnji trenutak. Lasića će ipak zamijeniti Kastelani iz Dubrovnika, a Pejakovića Oto Pestner. 

Zato je Đorđi Peruzović stalno bio uz lijepu makedonsku pjevačicu Snježanu Naumovsku. Zajedno će na pozornicu Prokurativa otpjevati vrlo lijepu pjesmu „Samo ti“ Joška Banova.

Iz Beograda je stigla Splićanka Izolda Barudžija. Kao debitantica s eurovizijskim iskustvom, nije se baš dopala publici. Premda se htjela pokazati. I pokazala je sve što ima na sebi. A malo je toga bilo. Što se glasa i odjeće tiče…

Veliki očekivanje: Ljiljana Nikolovska, pjevačica grupe Magazin na Splitskom festivalu

Puno od svog nastupa očekuje i grupa Magazin. Prošle godine nisu se  proslavili na festivalu sa skladbom „Kokolo“. Ali tržište je pak učinilo svoje i „Kokolo“ je doslovno izbacio u orbitu Magazin. Sad je na redu novi Huljićev izum: „Nikola“!

Tko će pobijediti, pitaju se mnogi ? A to je teško pitanje za festival koji nije imao baš puno bisera.

Daniela Popovića publika dočekuje sa zviždukom. Zašto? To ne zna ni publika, ni Daniel. Jednostavno, nije im dovoljno simpatičan!  A možda je i pjesma „Karamel“ Zdenka Runjića koju je pjevao odudarala od njegova prepoznatljiva rukopisa. 

Dočekan zvižducima: Daniel PopovićMilo Hrnić, prošlogodišnji pobjednik, gotovo sa strahom prilazi publici i novinarima. Pjesma „Dalmacijo, ljubav si vječna“, Tea Trumbića, s kojom je pobijedio na Splitu '83 proglašena je plagijatom, pa se Hrnić žali kako on s tim nema nikakve veze i da se sve njemu svalilo na glavu.

No, Teo Trumbić će ponovno sve iznenaditi.  Ovogodišnju pjesmu povjerio je malo poznatom pjevaču iz Splita, debitantu Neni Papiću. Prve izlučne večeri pjesma „Pusti me, majko“, dobila je rekordan broj glasova publike, pa se ista situacija ponovila i u završnoj večeri. Papić ne zna što bi od sreće. Svi su bili iznenađeni, a nakon proglašenja pobjednika Teo Trumbić je izjavio: - Bolje da smo pobijedili mi nego neki mangup!

Kao i kod svake pobjede padaju komentari. No, što je tu je. Teo Trumbić ponovno se okitio zlatom. Zlatni grb grada Splita (prva nagrada publike i žirija radio-stanica) pripao je Teu Trumbiću, autoru skladbe „Pusti me, majko“, Gordanu Franiću, autoru stihova te izvođaču Neni Papiću. Njima je pripao i Zlatni FIS (nagrada publike i žirija radio-stanica).

Srebrni grb pripao je Dušku Mucalu i njegovoj Pravoj Kotki za pjesmu „K-15“, koja je na najbolji način zabavila publiku na Prokurativama. Dakako, i onu ispred malih ekrana, dok se Oliver Dragojević s Runjićevom pjesmom „Anđele moj“ morao zadovoljiti s  brončanim odličjem. Joško Banov je sa skladbom „Samo ti“, koju su pjevali Snježana Naumovska i Đorđi Peruzović, dobio prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda.

Slovenski pjevač Oto Pestner nije zažalio što se prihvatio pjesme „Ljubim te“, koju je trebao pjevati izgubljeni Pejaković. Dobio je nagradu kao najbolji interpretator. Da je znao kakav će uspjeh imati skladba „Bez tebe“, mogao je biti zadovoljan i Milo Hrnić.

Ipak, pravi hit sa Splita' 84 bez ikakve sumnje je „Skitnica“, prvi značajniji uspjeh Jasne Zlokić s kojim je sve počelo. Strelovit uspon Zlokićke!

Split '84: Sve pjesme i izvođači

Ne tako zapažen: Ivo Pattiera1. ANĐELE MOJ (Z.Runjić-J.Fiamengo) Oliver Dragojević

2. NIKOLA (T.Huljić-N.Ninčević) Grupa Magazin

3. NIKADA VIŠE (N.Kalogjera-P.Vulić/Ž.Sabol) Darko Domijan

4. SUMRAK LJUBAVI ((I.Pupačić-Z.Pupačić) Đurđica Barlović

5. DOĐI I POLJUBI ME (R.Boban-M.Popadić) Seid Memić Vajta

6. ANTONIO (A.S.Ilić-M.Mihaljević) Maja Odžaklijevska

7. PJESMA ZA TEBE (I.Bašić–T.Božinović)  Slobodan Mišević

8. MIKI MAUS (I.Lesić-Z.Stipičić) Grupa More

9. SPLIT (A.Baša-J.Fiamengo) Grupa 777

10. KAKO JE U STAROM KRAJU (Đ.Jusić-Ž.Sabol) Ivo Pattiera

11. NEMA TE VIŠE (T.Mrduljaš-B.Zlatanović) Dražen Žanko i Fortuna

12. K VRAGU SVE (J.Stanić-H.Stanić) Snežana Naumovska

13. LJUBIM TE (T.Huljić-N.Ninčević) Oto Pestner i Zlatko Pejaković

14. OBIČAN ZALAZAK SUNCA (J.Matošić-J.Matošić) Grupa Jojo

Stigle u Split: Sestre Barudžija15. SAMO TI (J.Banov-J.Fiamengo) Đorđi Peruzović i Snežana Naumovska

16. KARAMEL (Z.Runjić-V.Runjić) Daniel

17. SKITNICA (R.Dujmić–M.Popadić) Jasna Zlokić

18. PRSTEN (V.Kočiš-J.Fiamengo) Alen Slavica

19. LUCE MALA (Z.Runjić-J.Fiamengo) Duo Mariol

20. PRODUŽI LAĐO (S.Kalogjera-J.Fiamengo) Kemal Monteno

21. SA MNOM BUDI (R.Kazinoti-D.Mucalo) Izolda Barudžija

22. K-15 (D.Mucalo-D.Mucalo) Prava Kotka

23. DOK JE MORA BIT ĆE I MORNARA  (M.Jelavić-Z.Krčun) Meri Šeparović

24. BEZ TEBE (R.Boban-R.Agačević/B.Zlatanović) Milo Hrnić

25. RECI MI PJESMOM (T. Hrušovar-J. Fiamengo) Pepel In Kri

26. NAKON DUGIH MILJA (N.Vilović-N.Ninčević) Zorica Kondža

27. VOLIO SAM MARY-ANN (Đ.Jusić-Ž.Sabol)  Kastelani

28. AFRODITA (Ž.Baričić-I.Flesch) Kineski Zid

29. PUSTI ME, MAJKO (T.Trumbić-G.Franić) Neno Papić

30. UZMI SVE (V.Vuletin-I.Flesch/P. Gleđa) Grupa Time Out

31. SUPER LILLY (M.Jelavić-D.Mucalo) Marijan Miše

32. MOJA BIVŠA DRAGA (J.Koludrović-J.Fiamengo) Miki Jevremović

33. PRIČAJ SA MNOM PRIJATELJU MOJ (Z.Presečki-I.Krajač) Tereza Kesovija

34. LOLITA (I.Lesić-Z.Stipičić) Grupa Stil

35. JA SAM MORNAR (S.M.Kovaćević-Krste Juras) Lakii pingvini

36. BIO SAM TI DOBAR DRUG (D.Nikolić-D.Matošić) Grupa Fleš

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5