Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (21)
Aafs 02 S

Nošeni glasovima publike: Kićo Slabinac i riječka grupa 777 na Splitu '85

Photo: Lična Arhiva/Petar Luković

Split '85: Pobjednici – Kićo Slabinac sa grupom 777

Svoju zvizdu slidin:  Pjesmu Zdenka Runjića izveo je Oliver Dragojević Uvodna slika jubilarnog 25. festivala zabavne glazbe Split '85 bila je paradna. Za  finu obljetnicu organizatori su se dobro pripremili. Bome i diskografi! Tako je festival zapravo započeo s revijom, uglavnom Jugotonovih pjevača i pjevačica, ali i Založbe kaset in plošč Radiotelevizije Ljubljana, te sarajevskog Diskotona. Nedojmljiva večer, tipični propagandni pjevački materijali pripremljeni za publiku nenaviklu na tu vrstu glazbenog sajma.

Za veliku festivalsku feštu, a 25 godina nije mala stvar, pripremljen je program „Stari i novi Split“ a tu je i večer „Ustanak i more“. Pripremljena je i izložba, na kojoj su se našle fotografije s prethodnih festivala, festivalski trofeji i cipele „Borova“. Izložba je išla pod nazivom: „25 godina Splita i 40 godina Borova“. E, sad, kako se tu uvalilo „Borovo“? Tvornica modne obuće „Borovo“ pokrovitelj je festivala, platit će i  prigodni cocktail pa zašto ne bi malo reklamirali i svoje postole.

I Splitski biseri su tu, mini retrospektiva  u kojoj su se neki našli, a neki pak nisu. Kako je i red na festivalima, pa tu razmljivo ima i negodovanja. Jubilarni Split '85 pokušava biti umilniji prema autorima i izvođačima, pa zato sve zabavne pjesme ulaze u finale!

Pišući o Splitu' 84 posebno sam istaknuo dva rekorda: 150 tisuća kaseta koje su prodane prije samog festivala i 250 akreditiranih novinara. Split' 85 je potukao i taj rekord: 170  tisuća kaseta i 270 akreditiranih novinara. LP Split '85 odmah je tiskan kao dijamantna ploča! Tržište je na neki način bilo osigurano. Sve što je dolazilo iz / sa Splita garantiralo je neku kvalitetu.

Možda se previše očekivalo od jubilarca, ali nekih velikih iznenađenja nije bilo. Splitska festivalska kriza je na vidiku, promijenila se cjelokupna skladateljska i pjevačka posada, ostali su tek neki koji su vjesnici novog vala i predstavnici staroga Splita.

Okružena najmlađim najvijačima: Tereza Kesovija na Splitskom festivaluFormulu modernih Prokurativa nitko ne zna, a znanstveno istraživački tim djeluje i danas, pa taj festival sliči na sve osim na festival koji je donio niz nezaboravnih pjesama. Festivalska čeljad se uglavnom druži uz poneku čašicu. Sve je spremno za veliku bitku, a u tu svrhu na Prokurativama su postavljeni pozamašni zvučnici kroz koje se mogla čuti i poneka dobra pjesma, ali neke su bile prava pokora.

Ipak, ona festivalska „Pokora“ Ive i Zvonka Pupačića, u izvedbi Zorice Kondže i Josipa Gende, premda malo teška za splitsko uho, zasluženo je bila prva po ocjeni žirija. Istina je da se ta pjesma danas rijetko izvodi, ali to ne umanjuje njenu vrijednost. S vremena na vrijeme dobro je da se na festivalu pojavi i takva pjesma. Što se pak Zorice Kondže tiče, ona je još jednom dokazala vrsnost vokala i interpretativne mogućnosti.

Miljenik Splita: Miki Jevremović No, publici se očito više svidjela skladba Andreja Baše „Serenada“, koju su izveli Grupa 777 iz Rijeke i Kićo Slabinac, koji se nakon dugo godina okitio festivalskim Zlatnim grbom grada Splita.

Tereza Kesovija, napisao sam to već jednom, u stanju je svojim glasom i pjevačkim šarmom osvojiti publiku na bilo kojem meridijanu. Tako je bilo i na jubilarnom 25. Splitu '85. Pjevala je  pjesmu Nenada Vilovića, numeru osrednje kvalitete „Tajna života“. Autorima i pjevačici pripao je Srebrni grb grada Splita, ali - zahvaljujući prvenstveno Terezi.  

Međutim, neshvatljivo je da ta ista publika nije malo bolje poslušala vrhunsku izvedbu Jasne Zlokić i klape Ošjak iz Vele Luke. „Pjesmo moja“, sjajna je skladba Rajka Dujmića i Marija Mihaljevića koju je veloluški slavuj Jasna Zlokić uz pomoć sumještana iz klape Ošjak donijela na najbolji mogući način. Prokurative su se doslovno tresle od ljepote vokala i glazbe. Još jednom su se dokazali kontinentalci, ovog puta Dujmić i Mihaljević, da jednako dobro kao i autori s mora, znaju napisati pravu dalmatinsku pjesmu. Ipak, morali su se zadovoljiti tek samo Brončanim grbom grada Splita.

Dakako, bilo je još dobrih pjesama, od kojih moram istaknuti „Dalmacijo staro vino“ Stjepana Mihaljinca u izvedbi Mikija Jevremovića, „Svoju zvizdu slidin“  Zdenka Runjića i Olivera Dragojevića i Huljićevu „Vrati mi, vrati sve“ s grupom Magazin, „Dodirni me nježnosti“ Zvonka Stipičića u izvedbi Ive Pattiere i na koncu vrlo lijepu pjesmu Joška Banova „Zar je voljeti grijeh“.

Sve ostalo, čini mi se, pripada zaboravu.

Split '85: Sve pjesme i izvođači

1. SVOJU ZVIZDU SLIDIN (Z.Runjić-M.Popadić) Oliver Dragojević

2. DALMACIJO STARO VINO (S.Mihaljinec-D.Britvić) Miki Jevremović

3. BYE, BYE BARBARA (R.Jazbec-J.Fiamengo) Čudezna Polja

4. IVE S RIVE (V.Delač-T.Benković) Đurđica Barlović

5. PJESMO MOJA (R.Dujmić-M.Mihaljević) Jasna Zlokić i klapa Ošjak

6. SERENADA (A.Baša-A.Baša) Grupa 777 i Krunoslav Slabinac

7. SINOĆ SAM HTJELA (Đ.Jusić-M.Antauer) Snježana Naumovska

8. VRATI MI, VRATI SVE (T.Huljić-N.Ninčević) Magazin

9. ŽIVOT ZLATA VRIJEDI (Z.Runjić-J.Fiamengo) Meri Cetinić

10. TAJNA ŽIVOTA (N.Vilović-N.Ninčević) Tereza Kesovija

11. PORTUNI (T.Hrušovar-D.Velkaverh) Žarko Mamula i Pepel In Kri

12. DODIRNI ME NJEŽNOSTI (Z.Stipičić-Z.Stipičić) Ivo Pattiera

13. U PITARU SADIN CVIĆE  (T.Papić-B.Zlatanović) Marijan Miše

14. VILO MOJA (M.Hrnić-K.Juras) Milo Hrnić

15. ZAR JE VOLJETI GRIJEH (J.Banov-Z.Pupačić/Z. Stipičić) Jasna Gospić

16. ZBOGOM IRENA (T.Trumbić-B.Zlatanović) Neno Papić

17. BARBA MOJ (I.Fabijan-I.Fabijan) Ivo Fabijan

18. TI SI TAJ (R.Boban-B.Zlatanović) Radojka Šverko

19. SLATKI GRIJEH (T.Mrduljaš-N.Ninčević) Dražen Žanko i Fortuna

20. U MOJIM PJESMAMA (I.Lesić–Z.Stipičić) Lidija Percan

21. POKORA (I.Pupačić-Z.Pupačić) Zorica Kondža

22. ZADNJA NOĆ (Ž.Baričić-I.Flesch) Darko Domijan

23. SIMFONIJA LJETA (R.Pajić-J.Fiamengo) Grupa Kann

24. PJACO MOJA (D.Rapotec-J.Fiamengo) Mali Princ

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5