Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (26)
Asspl 04 S

Veselo iza pozornice Splitskog festivala 1990: Leila Mehić, Igor Brešpan, Dražen Žanko

Photo: Lična arhiva/Goran Pelaić

Split '90: Koncert Vice Vukova, još jedna pobjeda Olivera

Koncert posle 19 godina: Vice Vukov iz mlađih danaGovorkanja kako se u gradu ne osjeća onaj tako prepoznatljivi festivalski štimung - ipak su samo govorkanja. Jubilarni, 30. po redu festival zabavne glazbe Split '90  živi punim životom. Festival se i ove godine zbiva ondje gdje se zbivao svih ovih godina - u predvorju splitskog hotela Marjan. Tu se dogovara, planira i odvija sav lakoglazbeni šušur. I ništa ne može narušiti taj milje skladatelja, pjevača, novinara, televizijskih moćnika, autora  i organizatora najveće fešte grada pod Marjanom.

Pero Radović, čovjek kojemu je povjerena televizijska režija jubilarnog Splita, doveo je sa sobom veliki broj ljudstva i tehnike.

- Trideset godina je vrijedan jubilej pa je sasvim normalno da to televizijski popratimo na najbolji mogući način. Dakako, ne možemo ponoviti ni Jugoviziju ni Euroviziju, ali nadam se da će sve to skupa biti tu negdje -  izjavio je Radović piscu ove kronike. Rovinjanin Mario Bogliuni, urednik televizijskog prijenosa već godinama ne sudjeluje na festivalu kao autor  (baš prava šteta), priznajući kako je na festival pridošla nova generacija skladatelja kojoj treba dati šansu, a šansu će Bogliuni dati i onim nesretnicima koji će ovu veliku priredbu moći pratiti samo preko malih ekrana… 

- Organizacija teče onako kako i dolikuje jednom jubilarcu. Koncerte pod nazivom „Splitski biseri“ i „Marjane, Marjane“, kao i ponoćne koncerte Vice Vukova i Tereze Kesovije, dat ćemo u četiri ljetna termina.

Dakle, veli Bogliuni, festivala će biti i kad ga više ne bude! Od svih festivalskih priča, istina i poluistina, čini se da je provjerena informacija kako će nakon odlaska Zdenka Runjića, splitski skladatelj Joško Banov biti novi umjetnički direktor?

- To najmanje ovisi o meni a više o mojim kolegama koji bi mi mogli ukazati takvo povjerenje - rekao mi je Joško Banov. On bi ostavio istu koncepciju, jer se zna da Split mora zadržati svoju osobnost, a to je Mediteran i varijacije na tu temu.

Nove snage: Grupa Top Express na Splitu '90

Po sudu glazbenog urednika Radio Zagreba Frana Potočnjaka, Split se ove godine vadi iz  grčke kolonizacije…

- Pad Splita je bio u onim, na svu sreću proteklim godinama, kada je utjecaj orijenta, grčke i novokomponirane glazbe uveliko bio prisutan na Prokurativama, a po onomu što sam čuo, kolonizacija Grčke je stvar prošlih vremena i festivala.

Frane Šiško ili Franky, kako sam sebi tepa autor brojnih skladbi i tekstova s dosadašnjih festivala, veseo je jer mu je upravo izašla iz tiska knjiga pjesama.

- Slavim prijatelji, slavim izlazak moje knjige Molitva za kralja Tomislava.

Šuška se šuška kako će Šiško postati gradonačelnikom  Duvna, a pala je i još jedna velika izjava Frankyja: - Tereza je jedina žena festivala koju bih…oženio!

Spremna za ponoćni koncert: Tereza KesovijaA i Tereza je uzbuđena, ne izjavom Frane Šiška koliko nastupom na festivalu na kojemu je od samih početaka:

- Svih ovih godina htjela sam da budem samo Tereza, visoka metar osedamdeset centimetara. Pjesma je htjela da budem nešto viša. Željela bih zahvaliti organizatorima festivala što su mi omogućili da imam svoj poseban koncert, a nisam smatrala da je to za mene trebalo učiniti.

I Televizija Marjan je proradila i svi se tiskaju pred njene kamere. Razlog je jednostavan: svi žele biti viđeni u svome dvorištu!

Sudeći po broju kufera Maruška Kalogjera je apsolutni rekorder. Njoj su za odlazak bila potrebna dva taksija, a zapravo je zaslužila počasni špalir za sve ono što je godinama davala festivalu. Ova izuzetna dama najviše se boji novinara, a razlog je jedan jedini - skromnost…

- Uvijek mislim kako nemam što kazati i kako je bolje da drugi to kažu umjesto mene. Katkada se osjetim kao stranac u svom rodnom gradu.

Na Prokurativama nije bilo Đorđija Peruzovića, uz Marušku jedinog pravog veterana. - Nisu me zvali, a to neka ide na dušu organizatorima festivala. Mogu reći da sam od samoga početka na festivalu i da sam ipak nešto pridonio, ako ne ništa drugo onda sam bio tri puta pobjednik. I svih tih godina koliko sam sudjelovao uvijek sam bio u finalu, a i to nešto govori. Ostavio sam valjda nekakav trag i smatram da sam mogao biti pozvan u večeri Splitski biseri. Još uvijek me glas služi i ništa se nije promijenilo. Što se pak tiče natjecateljskoga dijela, mislim da bi bilo smiješno da se natječem s djevojkama koje imaju sedamnaest ili koju godinu više. Mogu kazati da sam oduševljen kako su tri mlade pjevačice Daniela, Leila i Severina, svaka na svoj način, odradile svoje.

Umjetnički direktor festivala Zdenko Runjić s razlogom je mrzovoljan. Morao je odgovarati na brojna pitanja novinara, često puta i vrlo neugodna, a ipak mu je najteže palo nerazumijevanje ponekih kolega koji nisu ušli u finale pa su zbog toga negodovali. Najuzbudljivije su bile konferencije za novinare, na koje su mnogi dolazili u raznim stanjima: pospani, ljuti, sretni i u još nekim stanjima.

Skladatelj Ivo Lesić ljuti se na Radio Split koji prošle godine nije dao dovoljno prostora u svojim glazbenim emisijama Zdravku Škenderu, jer ipak je on bio pobjednik. Dakako, to je Lesić rekao javno na presici u hotelu Marjan, a Zdenko Runjić se kao glazbeni urednik Radio Splita osjetio prozvanim. Nije mu ostao dužan, pa mu je ljutito replicirao: 

- Lesiću, ta je pobjeda prošle godine bila kupljena, a Škendera smo mogli i ne pustiti ove godine. Apsolutno nemam ništa protiv tebe i mislim da sam bio maksimalno fer …

Zakuhalo se bome na presici, ali je zato na Prokurativama bilo veselo i veličanstveno. Najprije spomenimo ponoćni koncert Vice Vukova. Zašto? Pa, za one koji ne znaju, Vice je nakon gotovo 19 godina (prisilne) stanke stao na pozornicu Prokurativa. Imao sam priliku, gotovo i čast, da sam prvi objavio tu vijest u „Slobodnoj Dalmaciji“, pa i danas kad gledam taj tekst nekako mi se sve to čini nestvarnim. Tekst je išao s naslovom „Poklonio sam srce“:

Split, 29. VI - Nakon retrospektive festivalskih skladbi „Marjane, Marjane“ i prve polufinalne večeri, noćas oko jedan sat iza ponoći popularni pjevač Vice Vukov održao je koncert posvećen desetoj obljetnici smrti jednog od naših najboljih tekst autora Tomislava Zuppe.

Nakon 19 godina, festivalska publika imala je priliku ponovno slušati Vicu Vukova, prisjetiti se skladbi koje su proslavile ovog pjevača poput one „Pismo ćali“, ali i onih koje su izvodili drugi pjevači i koje su postale sinonimom splitske festivalske pozornice: „Četiri stađuna“, „Galeb i ja“, „Pisnik“.

Vice Vukov nam je tim povodom rekao: - Sigurno je da sam sretan što se ponovno nalazim na pozornici festivala u Splitu. Svi me ovih dana pitaju što mislim o jubilarnom festivalu i svom povratku nakon devetnaest godina. Nije me bilo, ali ja tih 19 godina nisam stajao skrštenih ruku i nisam brojao dane koji prolaze. I večerašnji koncert je dokaz te tvrdnje. Nastupiti pred publikom poznatom po strogim, ali i pravilnim kriterijima, izuzetno je zadovoljstvo. Večeras sam im poklonio srce.

A Vice je ponovno bio onaj stari, publika je bila oduševljena i sve je, čini se, došlo na svoje.

Puni optimizma: Splitska grupa Delfini, favoriti na svom terenu

To je bila jedna strana medalje 30. jubilarnog festivala zabavne glazbe Split ’90. Druga bitka bila je osigurati svoje mjesto u povijesti Festivala, a to se moglo isključivo kroz dvije retrospektivne večeri „Marjane, Marjane“ i „Splitski biseri“. Runjić je izabrao 16 autora i isto toliko pjesama. Bila je to lijepa večer. Još ljepši su bili „Splitski biseri“, koji su se našli pod tihim udarom nezadovoljnika,  što je i sasvim normalno imajući u vidu da se na jubilarnom, 30. festivalu, biraju biseri nad biserima, najljepše pjesme Splita. A to je uvijek teško prosuditi kad je glazba u pitanju.

Zato su organizatori, pored publike u gledalištu, sproveli anketu među 666 ispitanika raspoređenih u 66 specifičnih grupa : učenici, bankari, informatičari, sanitarci, propagandisti, menadžeri, suci, galanteristi, elektrotehničari, liječnici, pravnici, bolničarke, umirovljenici, nastavnici, projektanti, traseri, službenici, vaterpolisti, košarkaši, pomorci, maturanti, glazbeni urednici RZ, obrtnici, konobari, profesori, milicionari, stjuardese, grafičari, taksisti, svećenici, domaćice, glazbenici, željezničari, slikari, poštari, zboristi, pekari, noćni čuvari, kontrolori, arhitekti, novinari, sekretarice, farmaceuti, daktilografkinje, pituri, vatrogasci, maranguni, ribari, skladištari, trgovci, fizički radnici, bivši rukovodioci festivala, Radio Split, Splitska banka, Jugoton, Jadroslobodna, Teatar, glumci, Koteks, Dalmed, Televizija Zagreb, Get, KUD Filip Dević, festivalski orkestar, MZ Milna i Dom umirovljenika.

Nepobjedivi tandem: Zdenko Runjić (s peharom) i Oliver Dragojević  - 'Galeb i ja' pjesma nad pjesmama

Dakle, svi nabrojeni izabrali su pjesmu nad pjesmama, a to je „Galeb i ja“.  Autor glazbe: Zdenko Runjić, autor stihova: Tomislav Zuppa, te izvođač Oliver Dragojević.

Zdenku Runjiću su pripala i ostala dva mjesta na vrhu: „Pismo ćali“ (tekst - Tomislav Zuppa) i „Oprosti mi pape“ (tekst - Momčilo Popadić). Skladba „Galeb i ja“ dobila je ukupno 2.135 glasova, „Pismo ćali“ 1.818, dok je „Oprosti mi pape“ dobila 1.136 glasova. Dakle, apsolutna pobjeda Zdenka Runjića. Od 36 skladbi izvedenih kroz tri godine, Runjić se našao i na 4.,9.,16.,21. i 23. mjestu.

Gledajući s današnje distance, Split ’90 je zadnje dobro festivalsko izdanje. Dolaze teške godine borbe za opstanak Festivala u kojima će biti sve više politike, a sve manje dobre glazbe. A je li baš u svemu tome politika jedini krivac?

Split '90: Sve pjesme i izvođači

Zabavne melodije:

1.  LJUBAV JE MOJ GRIJEH (A.Baša-M.Vukelić/M.Antauer) Tereza Kesovija

2. TAMO GDJE SAM ROĐEN (T.Ivčić-T.Ivčić) Tomislav Ivčić

3. POZDRAVI DALMACIJU (I.Lesić-B.Zlatanović) Zdravko Škender

4.    MORE (R.Dujmić-S.Cvikić) Jasmin Stavros

5.    MATERINA NJEDRA (M.Mihaljević-M.Mihaljević) Đuka Čaić

6.    NEKA SE DRUGI RADUJU (T.Huljić-B.Zlatanović) Oliver Dragojević

7.    NAJLJEPŠE JE KAD SI TU (J.Banov-Z.Stipičić) Zorica Kondža

8.    OSTAT ĆU ZALJUBLJEN  (T.Mrduljaš–Z.Stipičić) Milo Hrnić

9.    GDJE SI TI (N.Belan-N.Belan/Z.Stipičić) Grupa Đavoli

10.   JOŠ MIRIŠU KUŠINI (D.Paulik–D.Britvić) Radojka Šverko

11.   ZA NAS (D.Žanko-Z.Stipičić) Vedran Ivić i Dražen Žanko

12.   DA MI SE VRATIT (T.Trumbić-T.Trumbić) Ivo Pattiera

13.   SRETNO TI BILO ANĐELE (M.Jelavić–Z.Stipičić) Matko Jelavić

14.   KISS ME  (N.Vilović-J.Bračić) Grupa Riva

Nastup na Splitu '90: Severina Vučković15.   MAJKO DALMATINKO (I.Fabian-I.Fabian) Ivo Fabian i klapa Krk

16.   AJDE MALA LOVI RAKOVE (J.Matošić-J.Matošić) Jakša i Navigatori

17.   TI SI MOJ SAN (J.Banov–S.Mišević) Oliver Dragojević i Zorica Kondža

18.   TONKA  (M.Ban-M.Ban) Grupa Daleka obala

19.   LJUBAVI  (A.Baša-A.Baša/M.Vukelić)  Trio Rio

20.   MOJE PISMO (F.Šiško-F.Šiško) Nenad Vetma

21.   BIJELI GALEB  (G.Koprov-G.Koprov) Grupa Top Express

22.   RODI MI ZEMLJO  (T.Huljić-J.Fiamengo) Zlatko Pejaković

23.   ZAPADNA EVROPA  (D.Mucalo-D.Mucalo) Grupa Prava kotka

24.   KAKO BI TE SMANTALA (S.Lukić-H.Papić/S.Lukić)  Daniela i Delfini

25.   PRVI PUT ( M.Limić-M.Limić/M.Blagdan) Grupa Stijene

26.   TE AMO MARIA  (T.Hrušovar-T.Hrušovar)  Miran Rudan

27.   ADIOS AMOR  (M.Kraljević-M.Kraljević) Pero Panjković

28.   KAD BI JASTUCI ZNALI PRIČATI  (E.Pelaić-E.Pelaić) Leila

29.   U ZNAKU LJUBAVI (I.Vujičić-I.Vujičić) Grupa Sedmo nebo

30.   PERLO MOJA (J.Stanić-H.Papić-Stanić)  Meri Cetinić

31.   VODI ME NA PLES (T.Mrduljaš-V.Lekić) Severina

32.   GITARO STARA (T.Papić-T.Papić) Neno Papić i blizanci Smoje

 

Marjane, Marjane (retrospektiva)

Zdenko Runjić o njemu nije imao lijepih riječi: Zdravko Škender

1.   SPLITSKI NOKTURNO (S. Kalogjera-J. Fiamengo) Kvartet Marjan

2     PJESMA MIRA (N. Vilović-N. Vilović) Top Express

3     MORNARSKA ABECEDA (M.Čović-L. Kovačević) Pero Panjković

4     JEDNA JEDINA GODINA (E. Pelaić-L. Mehić) Leila

5     POZDRAVIMO DJECU SVIJETA (J. Škaro-J. Škaro) Jovica Škaro i Srdelice

6     DALMACIJO, VOLIM TE  (Đ. Maršan-Đ. Maršan) Đani Maršan

7     LJUBIM TE DO BOLA (D. Paulik-J. Fiamengo) Radojka Šverko

U ženskom društvu: Seid Memić Vajta8     CETINA (D. Žanko-N. Ninčević) Dražen Žanko

9     JADRANE MOJ (T. Mrduljaš-Z. Stipičić) Nenad Vetma

10   ZLATNO SUNCE DALMACIJE (I. Lesić-B. Zlatanović) Zdravko Škender

11   TVOJE MORE MAJKO ZEMLJO (M. Cetinić-M. Cetinić) Danijela

12   KUĆO MOJA, RODNI DOME  (F. Šiško-F. Šiško)  Đuka Čaić

13   LJUBE, LJUBAVI  (M. Jelavić-Z. Stipičić) Matko Jelavić

14   PJEVAJ DALMACIJO  (T. Huljić-N. Ninčević) Zlatko Pejaković

15   PRIČAT ĆU TE SVIMA (J. Banov-J. Fiamengo) Zorica Kondža

16   MARJANE, NAŠ MARJANE (Z. Stipičić-J. Fiamengo) Kvartet Marjan

 

Splitski biseri  (III dekada)

1.    NADALINA (Z. Runjić-J. Fiamengo) Boris Dvornik i Oliver Dragojević

2.    LASTAVICA (Zdenko Runjić-Jakša Fiamengo) Meri Cetinić

3.    MORNAREVA PJESMA (R. Boban-M. Popadić)  Seid Memić Vajta

4.    VRATI SE (T. Trumbić-B. Zlatanović) Milo Hrnić

5.    KOKOLO (T. Huljić-Z. Stipičić) Grupa Magazin

6.    SKITNICA (R. Dujmić-M. Popadić) Jasna Zlokić

7.    K-15  (D. Mucalo-D. Mucalo) Prava Kotka

8.    ZAR JE VOLJETI GRIJEH (J. Banov-Z. Stipičić/Z. Pupačić) Zorica Kondža

9.    MOLIM TE, OSTANI  (I. Lesić-Z. Stipičić) Tereza Kesovija

10.   NISMO MI BEZ CILJA (N. Vilović-L. Beroš) Josipa Lisac

11.   MAJKO STARA (M. Jelavić-Z. Stipičić)  Matko Jelavić

12.   DUGO TOPLO LJETO (N. Belan-R. Čaleta) Grupa Đavoli

Nagrade i nagrađeni:

Nagrade publike:Još jedna pobjeda: Oliver Dragojević

Neka se drugi raduju (Tonči Huljić-Bratislav Zlatanović) OLIVER DRAGOJEVIĆ

Ti si moj san (J. Banov-S. Mišević) ZORICA KONDŽA i OLIVER DRAGOJEVIĆ

Ljubav je moj grijeh (A. Baša-M.Vukelić/M. Antauer) TEREZA KESOVIJA

Nagrade stručnog žirija:

Ti si moj san (J. Banov-S. Mišević) ZORICA KONDŽA i OLIVER DRAGOJEVIĆ

Perlo moja (J. Stanić-H. Papić-Stanić) MERI CETINIĆ

Da mi se vratit (Teo Trumbić-Teo Trumbić) IVO PATTIERA

Nagrada za najbolju interpretaciju: TEREZA KESOVIJA (Ljubav je moj grijeh)

Nagrada za najboljeg debitanta : DALEKA OBALA (Tonka)

 

Posebne nagrade najuspješnijima tijekom tri desetljeća:

Najuspješnija grupa: DUBROVAČKI TRUBADURI

Najuspješniji aranžer: STIPICA KALOGJERA

Najuspješnija pjevačica: TEREZA KESOVIJA

Najuspješnija grupa: DUBROVAČKI TRUBADURI

Najuspješniji pjevač: OLIVER DRAGOJEVIĆ

Najuspješniji pjesnik: TOMISLAV ZUPPA

Najuspješniji skladatelj: ZDENKO RUNJIĆ

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5