Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (30)
Affe 02 S

Direktor Splita '94: Nenad Ninčević

Photo: Lična arhiva/Goran Pelaić

Split '94: Zaslužena pobjeda Zorice Kondže

Selektor programa 'Split in concerto': Nikica KalogjeraSve u svoje vrijeme, sve u svojim okvirima, moglo bi se reći za Split '94 sa ove vremenske distance.  Prokurative su početkom srpnja bile uistinu ono što su i nekada bile…Recimo, mali oltarčić dalmatinske pisme. Odluka da se umjetničko vodstvo Festivala povjeri Jošku Banovu bila je opravdana. U to vrijeme, nakon definitivnog odlaska Zdenka Runjića na Melodije hrvatskog Jadrana, svima je bilo jasno da je jedini čovjek za mjesto umjetničkog čelnika na Prokurativama baš Joško Banov, sjajan skladatelj, dirigent i glazbenik. Koliko je on imao utjecaja pri odabiru pjevača i skladbi uz vrlo poduzetnog Nenada Ninčevića, teško je reći. Ali, sve u svemu, vrlo zgodna kombinacija: Ninčević kao direktor Splita, a Banov kao umjetnički direktor fešte na Prokurativama…

Kako je pisac ove kronike na Splitu '94 bio (pored ostalog) bio i rukovoditelj Press službe, oko koje se vrtjelo sve, valjda radi uštede koje kunice, bio je i svjedokom raznoraznih malih i velikih zbivanja karakterističnih za veliki festival. A Split '94 bio je veliki festival, brojem skladbi, kvalitetom i imenima. Pa čak i sitnim nesporazumima. Festivali i festivalske prostorije idealna su mjesta, gotovo dnevni boravak za zvane i nezvane. Miješaju se tu novinari, oni koji bi to htjeli postati samo za tu prigodu, gnjavi se na sve moguće načine i traži od svemogućeg šefa Pressa da se napravi koja akreditacija i bez službenog dokumenta.

Ninčević je u svom direktorskom filmu nedostupan, a Banov opet u svom umjetničkom. Dakle treća i jedina osoba, jedino rame za plakanje je „veliki šef Pressa“. Njemu se, s pravom, žali Vice Vukov kako ga nitko nije dočekao u zračnoj luci. Došao mi je u uredske prostore, fino se pozdravio i pita se kako to da glavnih ni u 16 sati nema u svojim uredima…Vice je u pravu! Ali, sve smo to riješili uz jednu lijepu kavicu.

Nije svećenik, već pjevač: Don MateoOnda, po vrlo lijepim salonima tadašnjeg Društva prosvjetnih djelatnika na Trgu Republike broj 1 u kojima je smještena i Press služba, šetaju se i zaustavljaju svi pjevači, a posebno pjevačice od kojih su neke i novovalne, valjda u potrazi za nekim novinarom koji će na brzake napraviti razgovor ili osigurati veliku naslovnu stranicu.  Od odjevnih predmeta najviše su se trošila pokrivala za glave lijepih pjevačica, dok su ostali dijelovi uglavnom bili na dohvat oku, a to pored velike srpanjske vrućine zna djelovati stresno na press-ovce.

Ninčević je neke pjevače držao u tajnosti do zadnjega trena. Neki od njih su bili totalni anonimci. Vrlo fino i stvarno pristojno prišao mi je momak u rebama i sa sokolskom majicom, preplanuo, s velikom tetovažom na rukama i dugom kosom skupljenom u konjski rep.  Kako sam staromodan, tetovaže još uvijek ne mogu prožvakati bez obzira što je spomenuta bila stručno napravljena. Sparno je popodne, svega mi je već dosta, glavni i umjetnički se valjda doma izležavaju, ručao nisam i samo mi je taj tetovirani tip trebao.

- Dobar dan, veli on.

- Dobar dan, reci momak što trebaš?

- Akreditaciju.

- A kako se zoveš?

- Don Mateo - veli dugokosi i tetovirani.

- Don Mateo? Baš mi je drago velečasni, ali za vas akreditacije čuva tajnik kardinala Kuharića - izustio sam prvi put onako bezobrazno jer mi je bez klima uređaja stvarno bila puna kapa svih tih koji žele akreditaciju, i još se nađe tip onako razgolićen koji se predstavlja kao svećenik.

- A jeste li vi gospodin Pelaić?

- Koliko se sjećam još uvijek jesam, a volio bih da nisam, a sad te molim momak pusti me malo na miru. Pun mi je kufer svega…Don Mateo! E, moj čovik, pa si mene naša za zafrkavat. Stvarno s tom tetovažom sličiš na velečasnog.

Trofej za najbolji aranžman: Goran Pelaić uručuje nagradu Aljoši Draganiću VrančićuDon Mateo (jedan od tajnih aduta Ninčevića) nije me baš iz prve uspio uvjeriti da je on pjevač, a kako su na Splitu znali nastupati i fratri (fra Ćorić i Ujaci), za ovoga dona sam odmah zaključio da nije baš mladost proveo u društvu fratara, i zato sam ga otfrknija iz prve.

- Ali ja sam, gospodine, stvarno Don Mateo i pjevam na festivalu - bio je uporan bidni mladi „svećenik“ koji će idućih dana puniti stranice žutoga tiska uglavnom zbog toga što je stalno bio u društvu najljepših djevojaka. S ne baš čednim izjavama. 

Inače, Don Mateo je imao prilično zgodnu pjesmu, „Vagabundov sin“, s kojom je osvojio simpatije publike i bio je pun pogodak za festivalsku propagandu za vrijeme i nakon festivala. Bez obzira što je do Splita '94 bio totalni anonimac. Pored toga on se sasvim pristojno predstavio kao debitant, a njegov „Vagabundov sin“ dugo se vrtio na mnogim radio stanicama.

Glazbeno Split '94 je bio povratak dalmatinskoj pjesmi. I to vrlo uspješan. Tereza je izjavila da je to povratak splitskog festivala na velika vrata. Maja Blagdan je tvrdila da Split nikada nije ni izgubio svoj sjaj, Ljupka Dimitrovska priželjkuje njegov nekadašnji internacionalni status, a jedino je Radojka Šverko djelomično bila u pravu i u totalnoj zabludi, i to samo kroz jednu jedinu rečenicu.

Naime, izjavila je: „Ako Split još uvijek nije ono što je nekoć bio, onda će to sigurno vrlo brzo biti!“. Da je mene tada netko nešto pitao, dao bih istu izjavu. I demantirao ubrzo i sebe i Radojku i sve one koji su mislili da dolaze bolja vremena.

O Splitu '94 puno se pisalo. Baš puno. I premda sam jednu cijelu mladost ostavio u novinarstvu, bog zna s kakvim tragom, nisam nikada pitao tko se to u „Slobodnoj Dalmaciji“ potpisuje pod pseudonimom „Stereo“. E, taj „Stereo“ je napisao: „Lukavi Nenad Vilović, provodeći dane i noći u svome studiju, domislio se kako da jednim udarcem ukoka dvije muhe, pa je napravio seriju rap-skladbi za sve domaće festivale. Tako na Splitu '94 ima Dalmacija-rap, čime se zgodno uklapa u novu shemu po kojoj će na splitskoj fešti lakih nota dominirati dalmatinski melos. Za ostale domaće glazbene smotre Neno će samo mijenjati ime pjesme, pa ćemo tako najvjerojatnije čuti i Krapina-rap!“.

Dalmacija rap: Dino Dvornik na Splitu '94.Bože moj, kakvo novinarsko vizionarstvo!? A onda opet, bidni Vilović, žalio se na sve strane. Opet čitam tekst iz "Slobodne Dalmacije", ovoga puta iz pera Ive Šćepanovića: „Zar nije ovdje bilo mjesta za moju pjesmu 'Di si bija kad je grmilo?' - rekao je Vila Šćepi odmah nakon prve revijalne večeri Splita '94 kad su predstavljene neke od legendarnih skladbi s Prokurativa. Nismo puno oklijevali, veli Šćepanović u svome tekstu, već smo išli u glavu te o večeri Split in concerto upitali Nikicu Kalogjeru koji je i odabrao skladbe.

- Čujte, 'Di si bija kad je grmilo' i nije bio neki hit u svijetu. Samo toliko - kazao je Kalogjera.

A Kalogjera dobro zna što se u svijetu od domaćih stvari probilo. Uostalom, vrijeme Vilovića tek dolazi , što iskusni (i naivni) Kalogjera ne može ni naslutiti!“.

Sjajno je napravio Nikica Kalogjera glazbenu večer Split in concerto. I odabir je bio dobar, jer od nekoliko stotina pjesama, onih pravih koliko ih je Split ostavio u baštinu, odabrao je ono što je mogao. Bio je to koncert za pamćenje s vrsnim izvođačima.

„Split in concerto“ bio je uvod u festivalska natjecateljska zbivanja: neki su odmah na startu bili u finalu, dok su se drugi za to trebali tek izboriti. Osim zamjerke Ninčeviću koji je ukinuo glasovanje publike, a prednost dao nekim radio postajama, osim nekih sitnih namještaljki - samome finalnome činu ne bi se moglo baš ništa prigovoriti. Zorica Kondža zasluženo je bila prva. I to je najvažnije: da prava pjesma pobijedi i ostane. „Dok ploviš morima“ još je uvijek numera koja se rado i često čuje u radijskom etru. Što se ostalih skladbi tiče, i među njima je bilo sjajnih pjesama. Zato su i Ninčević i Banov zaslužili da vode i   naredni festival, Split '95! 

 

PRVA VEČER, 30. LIPNJA 1994, SPLIT IN CONCERTO (Glavni urednik i dirigent dr. Nikica Kalogjera)

Pjevala 'Nema Splita do Splita': Severina 1994. godine1. NIMA SPLITA DO SPLITA (Nikica Kalogjera) Zbor HNK Split

2. KUĆA PORED MORA (Arsen Dedić) Ibrica Jusić

3. MAŠKARE (Nikica Kalogjera) Tedi Spalato/Marija Marinković

4. NE BUDI ME MATI (Rajko Dujmić) Ansambl Bonaca

5. BEAT NA MORU (Mario Bogliuni – Pajo Kanižaj) Neno Belan

6. KUD PLOVI OVAJ BROD (Esad Arnautalić) Zbor HNK Split

7. LA MUSICA DI NOTTE (Đelo Jusić) Klapa Sinj

8. TA TVOJA BARKA MALA (Nikica Kalogjera) Ljupka Dimitrovska

9.   NONO, MOJ DOBRI NONO (Nikica Kalogjera) Vinko Coce

10. SVIRAJ MI, SVIRAJ (Nikica Kalogjera) Tereza Kesovija

11. DALMATINSKA ELEGIJA (Zvonko Špišić) Vice Vukov

12. BODULSKA BALADA (Ivica Bašić) Zorica Kondža

13. DALMATINSKI LERO (Đelo Jusić) Zbor HNK Split

14. BOKELJSKA NOĆ (Hrvoje Hegedušić) Maja Blagdan

15. NIMA SPLITA DO SPLITA (Nikica Kalogjera) Severina

 

DRUGA VEČER, 1. SRPNJA 1994. (IZLUČNA)

1. I DOK JIDRI BROD (V. Ninčević-V. Ninčević) Teo Brajčić i klapa E.D.

2. VERONIKA (R. Dujmić-S. Cvikić) Emilia Kokić

3. ISPLAKAT ĆU SUZE SVE (Đ. Novković-S. Soldan) Ivica Lapić

Grupa Express na Splitu '94: Njihova pjesma zvala se 'Tebi srca pjevaju'

4. TEBI SRCA PJEVAJU (I. Glibota-J. Ujević) Express

5. NEK' SE SVITLON KUPA (E. Matković-E. Matković) Tomy

6. LJUBAV, SAMO LJUBAV (I. Lesić-Ž. Pavičić) Marinella

7. AKO SE IKADA SJETIŠ (E. Pelaić-E. Pelaić) Srebrna krila

Novo lice Splita '94: Jakša Navigator8. DOMINA (J. Matošić-J. Matošić) Jakša Navigator

9. TI SI MOJA TONBULA (N. Šiškov-L. Martinac/S. Sinovčić) Tutti frutti i Željana

10. MATERINO DITE (M. Marušić-M. Marušić) Mira Šimić

11. BILI CVITE MOJ ( L. Kazinoti-E. Pelaić) Frane Jukić

12. OSTALA SI ISTA (I. Badurina-F. Bilić) Klapa Maslina

13. ŠAKA ŽALA (I. Bašić-P. Picukarić) Skupina Video

14. DOŠA VRAG PO SVOJE (Đ. Novković-A. Muštra -Ţulija) Histri

15. VRAĆAM SE ( B. Šimić-J. Burić) Ino

16. TAKO TI JER KAD LJUBIŠ MORNARA ( M. Stipović-D. Alebić) Croco

17. U VRTU RASTE RUŽA (N. Krpetić-N. Krpetić) Alen Tarabarić

18. POGLEDOM TE LJUBIM (T. Trumbić- T. Trumbić) Sanja Trumbić

19. SRCE OD SNA (D. Grgić-M. Meštrović) Mladen Karin-Filip

20. MANDO RAP (A.  Draganić Vrančić-A.D. Vrančić) Delfini

21. VAGABUNDOV SIN (Ž.  Pavičić-Ž. Pavičić) Don Mateo

22. MJESEČINA MODRE BOJE (T. Papić – M. Popadić) Neno Papić

23. TANGO D' AMORE (D. Tončić/S. Lukić-A. Kahle) Tedi Spalato

24. DAJ, SABERI SE (A. Galleazzi/N. Vidaković-A. Galleazzi) Slatka tajna

 

FINALNA VEČER, 2. SRPNJA 1994. 

Sjajan duet: Zorica Kondža i Neno Belan1. MATERINO DITE (M. Marušić-M. Marušić) Mira Šimić

2. OSTALA SI ISTA (I. Badurina-F. Bilić) Klapa Maslina

3. I DOK JIDRI BROD (V. Ninčević-V. Ninčević) Teo Brajčić i klapa E.D.

4. DAJ, SABERI SE (A. Galleazzi/N. Vidaković-A.Galleazzi) Slatka tajna

5. VRAĆAM SE (B. Šimić-J. Burić) Ino

6. DOMINA (J. Matošić-J. Matošić) Jakša Navigator

7. POGLEDOM TE LJUBIM (T. Trumbić- T. Trumbić) Sanja Trumbić

8. BILI CVITE MOJ ( L. Kazinoti-E. Pelaić) Frane Jukić

9. NEK' SE SVITLON KUPA (E. Matković-E. Matković) Tomy

10. SRCE OD SNA (D.Grgić-M. Meštrović) Mladen Karin-Filip

11. TEBI SRCA PJEVAJU (I. Glibota-J. Ujević) Express

12. VAGABUNDOV SIN (Ž. Pavičić-Ž. Pavičić) Don Mateo

13. ISPOD TVOJIH PROZORA (V. Kočiš-Zec) Vladimir Kočiš-Zec

14. DO POSLJEDNJEG DAHA (N. Belan-N. Belan) Neno Belan i Zorica Kondža

15. BILI CVIT (R. Dujmić/I.Angebrandt- I. Angebrandt) Marina Tomašević

16. LIPA DALMACIJA (N. Kalogjera-I. Angebrandt) Ljupka Dimitrovska

17. ŠVERE SU STALE (I. Jagnjić-Drago Britvić) Vice Vukov

18. PUTOVANJE (D. Matičević-O. Savičević) Radojka Šverko

19. PRIČAJU MI PRIJATELJI (F. Šiško-F. Šiško) Ibrica Jusić

20. RAJSKI CVITE MOJ (Z. Tutić-I. Angebrandt) Maja Blagdan

21. KORA KRUHA U VINU (V. Škurla-V. Škurla) Vinko Coce

22. DALMACIJA RAP (N. Vilović-N. Vilović) Dino Dvornik

23. DOK PLOVIŠ MORIMA ( Đ. Peruzović/F. Peruzović-V. Škurla) Zorica Kondža

24. NEK ZAPJEVA STARA KLAPA (Đ. Jusić-A. Vuica) Tereza Kesovija

 

NAGRADE I NAGRAĐENI

 

GRAND PRIX/PRVA NAGRADA SPLIT '94: DOK PLOVIŠ MORIMA (ĐORĐI PERUZOVIĆ/FRANKO PERUZOVIĆ-VLATKO ŠKURLA) ZORICA KONDŽA

DRUGA NAGRADA SPLIT '94: DO POSLJEDNJEG DAHA (NENO BELAN-NENO BELAN) NENO BELAN i ZORICA KONDŽA

TREĆA NAGRADA SPLIT '94 : NEK ZAPJEVA STARA KLAPA (ĐELO JUSIĆ-ALKA VUICA) TEREZA KESOVIJA

PRVA NAGRADA STRUČNOG OCJENJIVAČKOG SUDA: DO POSLJEDNJEG DAHA (NENO BELAN-NENO BELAN) NENO BELAN i ZORICA KONDŽA

DRUGA NAGRADA STRUČNOG OCJENJIVAČKOG SUDA: DALMACIJA RAP (NENAD VILOVIĆ-NENAD VILOVIĆ) DINO DVORNIK

TREĆA NAGRADA STRUČNOG OCJENJIVAČKOG SUDA: TEBI SRCA PJEVAJU (IVAN GLIBOTA-JURE UJEVIĆ) EXPRESS

NAGRADA ISELJENE HRVATSKE: VRAĆAM SE (BORIS ŠIMIĆ-JUROSLAV BURIĆ) INO

NAGRADA DOMOVINSKE HRVATSKE: SRCE OD SNA (DRAGO GRGIĆ-MIRO MEŠTROVIĆ) MLADEN KARIN-FILIP

NAGRADA TOMA BEBIĆ: OSTALA SI ISTA (IVICA BADURINA-FRANE BILIĆ) KLAPA MASLINA

NAGRADA ZA NAJBOLJI ARANŽMAN: ALJOŠA DRAGANIĆ VRANČIĆ ( MANDO RAP)

NAGRADA ZA NAJBOLJE STIHOVE TOMISLAV ZUPPA : EDO MATKOVIĆ ZA STIHOVE NEK' SE SVITLON KUPA

NAGRADA ZA NAJBOLJU INTERPRETACIJU : RADOJKA ŠVERKO - PUTOVANJE (DARKO MATIČEVIĆ-OLJA SAVIČEVIĆ)

NAGRADA ZA NAJUSPJEŠNIJEG DEBITANTA: MIRI ŠIMIĆ

 

 

Nagrada za živozno djelo: Mišo Kovač na Splitu 1994.NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO MATI MIŠI KOVAČU

Umjetnički savjet Hrvatskog festivala zabavne glazbe Split'94 i Festivalski odbor, ustanovili su Nagradu za životno djelo. Jednoglasno je zaključeno da prvi nositelj ovoga priznanja bude legenda hrvatske estrade i jedno od najeminentnijih imena hrvatske zabavne glazbe MATE MIŠO KOVAČ. Nagradu za životno djelo Mate Mišo Kovač primio je od splitskog gradonačelnika mr. Nikole Grabića 2. srpnja na festivalskoj pozornici.

 

TKO JE TKO NA SPLITU '94

DIREKTOR FESTIVALA: Nenad Ninčević

UMJETNIČKI DIREKTOR: Joško Banov

IZVRŠNI PRODUCENT: Mate Bandur

RUKOVODITELJ PRESS SLUŽBE: Goran Pelaić

DIREKTORICA MARKETINGA: Nada Mitić-Ban

SCENOGRAFIJA: Ivan Ivan

KREATOR FESTIVALSKIH NAGRADA: Kažimir Hraste

SELEKCIJSKA KOMISIJA: Krešimir Oblak, Joško Banov, Nenad Ninčević i Zvonko Pupačić

STRUČNI OCJENJIVAČKI SUD: Pavle Kolarov, Tonči Della Zotta, Dragan Smiljan, Joško Banov, Nenad Ninčević

UMJETNIČKI SAVJET: Rajko Dujmić, Nenad Ninčević, Joško Banov, Damir Tončić, Nikica Kalogjera, Hrvoje Hegedušić

DIRIGENTI: Nikica Kalogjera, Joško Banov, Dragan Smiljan, Ivica Bašić

VODITELJI: Oliver Mlakar, Mirko Fodor

OREKESTAR: Ante Lozić, Petar Pelicarić (horna), Neven Lučev, Željko Šparmajer (synthesizer), Ivo Vuletin (klavir), Mirko Marušić, Soniboj Donkov, Đorđe Radovniković (trombon), Edina Sadiković ( flauta), Ana Domančić (I. flauta), Tonči Della Zotta, Pavle Kolarov (ak. gitara), Željko Milić (sax/klarinet), Toni Vidošević, Tonči Puharić, Nikša Kačić (truba), Želimir Dundić, Karlo Gruber (mandolina), Siniša Pavlić (bass), Žarko Siriščević  (bubanj).

A baš ova lista skladbi i izvođača gotovo sve govori o Splitu '94. Ninčević i Banov vratili su Dalmaciju na Prokurative. Onakvu kavu su svi priželjkivali!

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5