Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (31)
Dvornn 05 S

Šok za publiku: Dino Dvornik na Splitskom festivalu 1995. godine

Photo: J. Ponoš

Split '95: Crnohumorni trijumf Dina Dvornika

Zbunjen vrevom: Alan Vitasović na Splitu '95Sve je gotovo, sve se zna. Ugasila su se svjetla na sceni Prokurativa, a to znači da je završen još jedan Splitski festival, 35. jubilarni Split '95. Preko 200 akreditiranih novinara iz gotovo svih redakcija, listova i radio postaja Hrvatske pratilo je zbivanja na Splitu '95, koji je bio u znaku velike obljetnice: 1700 godina grada pod Marjanom. Za razliku od nekih prošlih godina, Festival imao je i pristojnu medijsku podršku, što je prirodno jer je jedan od suorganizatora bila „Slobodna Dalmacija“, koja je tri mjeseca prije samoga početka započela objavljivati sve pojedinosti o pripremama za veliki jubilej.

U TV spektaklima, posebnom prilogu „Slobodne Dalmacije“ objavljivana je u nastavcima skraćena povijest najpopularnijeg festivala u Hrvatskoj, od prvih početaka pa sve do Splita '95. Izašao je i poseban list od 32 stranice u boji posvećen festivalu koji je uredio Ilir Krasnić, pa je Press služba osim akreditacija imala zapravo malo posla, a najviše potpisnik ovih redaka kojemu je cijela povijest pala na leđa. To je što se novina tiče.

Ali, bilo je žestokih reakcija. Recimo, Ibrica Jusić zahvalio se novinarima i splitskoj publici sledećim riječima: - Ovo je moj zadnji nastup na Splitu i nikada više neću ovdje doći!

Pjevačica Marina Tomašević mirno je napustila dvoranu splitskog Teatrina u kojem je održana press konferencija, odmah nakon što je saznala da skladba „Ja ne mogu više bez tebe“ nije predviđena za finalnu priredbu. Inače, autor te pjesme je Rajko Dujmić.

Najogorčeniji je bio Vuco koji je pjevao vlastitu skladbu „Umrijet ću, a ti nećeš znati“. Njegove izjave prije festivala kako je on bolji i od Miše Kovača nisu baš impresionirale publiku, a ni stručni žiri, pa je sa svojim čistim narodnjakom otišao u festivalski zaborav. Ipak, uspio je dati najviše intervjua, a sav svoj bijes uspio je iskaliti, a gdje drugdje nego u prostorijama Press službe bacivši sve papire sa stola, a ozbiljno je priprijetio organizatorima kako će povući iz finala svoju drugu pjesmu „Zaboravi“, koju je pjevao Kemal Monteno. Dakako, to nije učinio.

Svoj makjato na štekatu Prokurativa popili su supružnici Marinela i Karlo Malić iz Pule. Oni su, osim Marinellina nastupa na Prokurativama, iskoristili priliku da novinarima uruče najnovije CD-ove s festivala Arena, koji će se održati odmah nakon Splita.

Dobila 58 glasova publike: Emilija KokićAutora iz Istre i pjevača bilo je dosta na Splitu '95. od autorice prvonagrađene skladbe po ocjeni žirija Mirjane Bobuš i interpretatorice i koautorice Radojke Šverko, pa do Tonija Cetinskog, Livia Morozina i Alena Vitasovića. Upravo se Vitasović doimao potpuno zbunjen velikom vrevom iza pozornice. Od njega se tražilo najviše autograma, ali ih je tako nerado davao da su silna lovci na potpise poznatih na vrijeme odustali i priklonili se Vlatki Pokos, Terezi i Radojki.

Što reći o pjesmama. Jubilarni Split '95 tek traži svoj prostor na radio valovima i vrijeme će pokazati koliko je bio na tragu dobre pjesme, velikih hitova. „Madonna“ Tedija Spalata nije našla svoje mjesto u finalu. Skladba „Pokraj palače Dioklecijana“ autora Damira Tončića koju je izveo Toni Kljaković svidjela se publici, ali ne toliko da bi došla do završne večeri za koju su se svi zdušno borili. Dosta se pričalo o tipičnoj dalmatinskoj pjesmi Ernesta Pelaića „Kamen bili“ koju su u duetu izveli Leila i Željko Sesvečan, ali ni ona nije došla do finala. Iznenađenje je i Sandi koji je vrlo loše primljen od splitske publike, tako da je skladba Hrvoja Stupara „Lice“ , koju je pjevao, među prvima otpala.

Mario Ušić, interpretator skladbe Lea Kazinotija „Sjeti se“, postavio je pitanje na pressici, kako to da njegova pjesma nije ušla u finale po broju glasova publike, a ušla je ona Mire Šimić s 28 glasova .

- Naime, ja sam kupio 60 ulaznica, pa sad postavljam pitanje gdje su nestale? - otvoreno je priznao Ušić. Isto pitanje postavio je Ivo Glibota, autor skladbe „Vinograd“ koju je izvela njegova grupa Express. On, pak, tvrdi kako je kupio 80 ulaznica, a u finale iz iste večeri kad je izvedena i njegova pjesma ušla je Emilija Kokić sa 58 glasova publike. Autori i izvođači, dakle otvoreno govore o kupovini glasova, o čemu se do prije nekoliko godina moglo samo šaputati. Ali, da je nekih mućki bilo - bilo je.

Festival je nakon MIK-a prvi otvorio vrata pjevanju uživo. To je zasigurno pozitivan pomak, ali i hendikep za one koji su uz pomoć ton majstora postali poznati i popularni. Slavni Vinko Coce nije dobro naučio svoj tekst. Nije ga znao ni na generalnoj probi, a ni u finalu.

To se, dakako, nije moglo desiti jednoj Radojki Šverko, sjajnoj umjetnici koja je zasluženo odnijela prvu nagradu stručnog žirija. Nagradi za „Lanternu“ nije se nadala, premda je to bila prava pjesma za Prokurative. Na samome izlasku s prostora Prokurativa zaustavio sam je i doveo pred reflektore i televizijske gledatelje, pa je još jednom otpjevala, onako kako ona zna, nezaboravnu „Lanternu“. Odlična je bila i Zorica Kondža s Bašinom pjesmom „Tko je kriv“, kao i Tereza koja je proglašena najboljom pjevačicom Festivala.

Što reći o pobjedniku publike Dinu Dvorniku koji je doslovno šokirao i gledatelje i festivalsku svitu. U hodniku Dalmacijakoncerta, sat vremena prije početka festivala, djelatnici pogrebnog poduzeća Lovrinac iz Splita donijeli su i ostavili pravi mrtvački sanduk. Tim hodnikom morali su proći svi izvođači, a nitko od njih, pa ni organizatori, nisu znali za koga je taj mrtvački sanduk. Uostalom, tim hodnikom služe se i stanari zgrade na Trgu Republike broj 1.

Mnogi su postavljali pitanja je li netko od organizatora ili pjevača umro. Nitko se nije usudio otvoriti kovčeg, a jedna uplašena djevojčica upitala me je: - Barba, tko će ovdje biti zakopan?  - Ne znam - odgovorio sam - vjerojatno je umro neki čovjek. - A zašto baš kad je festival? - bila je uporna.

Svoju pjesmu 'Ništa kontra Splita' proglasio festivalskom himnom: Nenad Vilović, umjetnički direktor Splita '95Dvadesetak dana prije festivala neke novine su pisale o tome da je Dino Dvornik smrtno stradao skočivši kroz prozor. Šokiralo je to njegove roditelje, koji su dakako sve to demantirali, a najbolji odgovor da je Dino stvarno živ, čak i živahan, bio je onoga trenutka kad je nakon najave pjesme „Ništa kontra Splita“ iz mrtvačkog sanduka izašao Dino Dvornik koji je sjajno izveo tu pjesmu.

Mora se priznati da je Vilović napravio veliki hit samo zahvaljujući glasovnim i inim bravurama Dina Dvornika, ali isto tako ta je pjesma bila tek jedan od niza uzaludnih pokušaja da Vilović napokon napravi jednu kvalitetnu skladbu. I nepravedno je što je tu pjesmu, kad je imenovan umjetničkim direktorom, promovirao u festivalsku himnu, izbacivši tradicionalnu i nezamjenjivu Kalogjerinu „Nima Splita do Splita“. Numera „Ništa kontra Splita“ ne govori zapravo o Splitu, govori o onom, jednom dijelu koji jeste Split, ali ne onakav kakvog bi željeli imati.

Za kraj recimo nešto i o sceni. Split '95 vratio je nakon dugo vremena na Prokurative pjevanje uživo. Premda su, mora se i to priznati - neki ipak samo zijevali. Stvarno živo, pak, bilo je cvijeće na pozornici koje je tako razveselilo posjetitelje i gledatelje pred malim ekranima. Gospođa Marija Crmarić, vlasnice poznate splitske cvjećarnice „Fontana“, na scenu je donijela 70 vrsta originalnog mediteranskog bilja, cikas palme, agave, juku, brnistru, lavandu, smilje, artičoke, bugenvile koje su se tako fino uklopile u stilizirani Peristil, za festivalsku priliku preneseno zdanje Dioklecijanove vikendice na Prokurative.

Dakako, najviše je bilo brnistre od koje je cijelo gledalište mirisalo. Dio prirode Marjana zajedno s originalnom agavom stigao je na festivalsku scenu s koje su putem etera u svijet otputovale 24 finalne skladbe Splita '95.

Split '95: Sve pjesme i izvođači

Uvek u top formi: Radojka Šverko1. LANTERNA (M.Bobuš-M.Bobuš) Radojka Šverko

2. MADONA (T.Spalato-Ž.Polić) Tedi Spalato

3. NIŠTA KONTRA SPLITA (N.Vilović-N.Vilović) Dino Dvornik

4. ZVIJEZDA NEBESKA (M.Marušić-M.Marušić) Zorana Šiljeg

5. VATRE NEBESKE (F.Šiško-F.Šiško) Duka Čaić

6. MAMA (N.Ninčević/ R.Dujmić-N.Ninčević) Frane Jukić

7. KARTOLINA (T. Eterović-N.Korda) Ibrica Jusić

8. DALMATINSKE OČI PLAVE (I.Badurina-F.Bilić) Klapa Maslina

9. JOŠ OVU NOĆ (V.Barčot-V.Barčot) Milo Hrnić

10. UTJEHA (J.Jurašin-K.Crnogorac) Ivo Amulić

11. GDJE SI BILA CIJELU NOĆ (Ž.Krušlin-Ž.Krušlin) Latino

12. NE PLAČI, DALMACIJO (N.Ninčević-N.Ninčević) Niko Bete

13. ADIO MALA (N.Ninčević-N.Ninčević) Mira Šimić

14. PJESMA BEZ NASLOVA (M.Limić-S.Đirlić) Stijene

15. NEK PRIČAJU PROŠLA LITA (V.Škurla-V.Škurla) Ino i klapa ED

16. KAD MENDULE PROCVITAJU (Đ.Maršan-Đ.Maršan) Đ.Maršan & Amenda

Doviđenja ljubavi: Ljupka Dimitrovska17. VITAR NA MORU (F.Buble/M.Marušić-F.Buble) Teo Brajčić & Klapa ED

18. MAMA DA ME VIDIŠ (Đ.Novković-A.Muštra Tulija) Zdravko Škender & Giorgio Sugar

19. FORTE, FORTE (Gracia-Gracia) Gracia

20. JA NE MOGU VIŠE BEZ TEBE (R.Dujmić-N.Ninčević) Marina Tomašević

21. TAMO SAM ROĐENA (T.Trumbić-T.Trumbić) Tereza

22. SAMO JE NEBO IZNAD NAS (J.Matošić-J.Matošić) Jakša Matošić

23. MOJA ROZITA (D.Dvornik-B.Hrepić) Dean Dvornik, Neno Belan, Vlatka Pokos, Tedi Spalato

24. DOVIĐENJA LJUBAVI (M.Buljan- Fayo) Ljupka Dimitrovska

25. TKO JE KRIV (A.Baša-A.Baša) Zorica Kondža

26. LICE (H.Stupar-H.Stupar) Sandi

27. ZABORAVI (S.Vuco-S.Vuco) Kemal Monteno

28. SPLITSKA PJACA (V.Skurla-V.Škurla) Vinko Coce

29. ZEMLJO MORA, MASLINA I SOLI (D.Šarac-P.Picukarić) Klapa Bonaca

30. ISPOD MURVE (A.Kabiljo-D.Britvić) Vice Vukov

31. BUKARU MI DAJTE VAMO (J.Pađen-J.Pađen) Zlatni dukati

32. VINOGRAD (I.Glibota-J.Ujević) Express

Još jedan hit: Zorica Kondža33. MORNARU MOJ (M.Ismailovski-M.Ismailovski) Minea

34. UMRIJET ĆU, A TI NEĆEŠ ZNATI (S.Vuco-M.Krželj) Siniša Vuco

35. VODI ME (M.Ismailovski-Ž.Pavičić) Srebrna krila

36. STO POSTO ZNAM (M.Buljan-E.Kokić,Fayo) Emilia Kokić

37. DALMATINAC (M.Grdović-N.Ninčević) Mladen Grdović

38. CVIĆE MOJE (Đ.Novković-O.Novković) Nino Bosco

39. ČA BIN ZA TE UČINIJA (L. Morosin-L.Morosin) Alen Vitasović

40. POKRAJ PALAČE DIOKLECIJANA (D.Tončić-T.Sorinj) Toni Kljaković

41. AJME, ČA MI PUNO FALI (I.Bašić-T.Božinović) Neno Papić i klapa Lučica

42. KAD TI LJUBAV JEDNOM ZAKUCA NA VRATA (B.Novković-Z.Arslanagić) Boris Novković

43. KAMEN BILI (E.Pelaić-E.Pelaić) Željko Sesvećan i Leila

44. SJETI SE (L.Kazinoti-D. Mucalo) Mario Ušić

45. NE DAJ SE CETINO (P.Džaja-N.Tadić) Klapa Sinj

46. SVE GODINE (M.Stahie-B.Vincetić) Jimmy

47. TI (T. Cetinski-T. i M. Cetinski) Toni Cetinski

48. TI SI MENI SVE NA SVITU (D. Žanko-D.Žanko) Dražen Žanko

NAGRADE I NAGRAĐENI

NAGRADE STRUČNOG OCJENJIVAČKOG SUDA:

1. „LANTERNA“ - RADOJKA ŠVERKO

2. „UTJEHA“ - IVO AMULIĆ

3. „KAD MENDULE PROCVITAJU“ - ĐANI MARŠAN

NAGRADE PUBLIKE I RADIO POSTAJA:

1. „NIŠTA KONTRA SPLITA“ - DINO DVORNIK

2. „TI“ - TONI CETINSKI

3. „TKO JE KRIV“ - ZORICA KONDŽA

ZASEBNE NAGRADE:

NAGRADA ZA NAJBOLJI ARANŽMAN: ANDREJ BAŠA (TKO JE KRIV)

NAGRADA TOMISLAV ZUPPA ZA NAJBOLJE STIHOVE: DRAGO BRITVIĆ (ISPOD MURVE)

NAGRADA NAJBOLJOJ PJEVAČICI: TEREZA KESOVIJA

NAJUSPJEŠNIJA DEBITANTICA: ZORANA ŠILJEG

NAJLJEPŠA PJESMA O SPLITU: „NEK PRIČAJU USPOMENE“ - VLATKO ŠKURLA

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO: VICE VUKOV

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5