Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (32)
Sapl 02 S

Mama, tebi hvala: Pjevač Don Mateo zahvaljuje obožavateljki na Splitu '96

Photo: Lična arhiva/Goran Pelaić

Split '96: Jadna priredba koju valja zaboraviti

Prodavao ribu na splitskoj Peškariji, dočekao da zapjeva na festivalu: RenatoAko se ne radi o fatamorgani, a moguće je sve kada su festivali u pitanju, Split '96 ipak će se održati i to 36. put. Nakon bazena POŠK-a, bazena Jadrana, ljetnog kina Bačvice, a potom tri desetljeća na Prokurativama, splitska zabavno glazbena fešta seli se na Rivu! Kako će izgledati scena ispred vodoskoka, gdje će se smjestiti gledalište koje će prema najavama zapasati veći dio Rive i manji dio Prokurativa, saznat će se 3. i 4. kolovoza, u novom terminu najpopularnijeg i najpoznatijeg festivala zabavne glazbe.

Zašto Split '96 kasni nitko ne zna. Joško Banov više nije umjetnički direktor, a ni Nenad Ninčević više nije direktor Splita. Naime, 1995. godine na čelo festivala dolazi Boris Kamber, jedan od direktora „Slobodne Dalmacije“, a ove godine on se više i ne spominje. Doduše, čovjek je tu bio po dužnosti, nije se puno petljao u organizaciju, a o umjetničkom dijelu istini za volju nije imao što ni reći.

Negdje je došlo do zastoja, napravljene su greške u koracima i sve je krenulo nizbrdo. Na natječaj se javio mali broj skladatelja. Nije bilo pravih signala hoće li se i kad održati Festival. Ipak, na kraju, s početkom ljeta kada je već sve trebalo biti dovršeno, došli su tu neki posve drugi ljudi, zaključili natječaj koji je već odavno trebao biti zaključen, izvršili selekciju od pristiglog materijala koji je bio ispod razine seoske priredbe i - Festival je tu!

Festival nema umjetničkog direktora već kolektivno tijelo. Umjetnički savjet sačinjavaju: Marin Mišo Limić, Nenad Vilović, Ivan Glibota-Crni i Ante Pupačić-Pupi. Vjerojatno je ponudom da bude direktor Splita '96 najviše bio iznenađen Plamenko Bavčević, direktor lokalne televizije ATV. Međutim, mora mu se priznati da je sve učinio kako bi u rekordnom vremenu izašle dvije duple kasete i dva CD-a. U izdanju Tutti Frutti Company!

Kolektivno umjetničko tijelo prevrnulo je festivalska pravila i uzance tako da ni sami nisu znali organiziraju li oni to festivalsku priredbu ili izvlačenje lutrije. Prvo je promijenjen sustav glasovanja. Glasuje se putem glasačkih listića koji se mogu kupiti na svim prodajnim mjestima Hrvatske lutrije na području dalmatinskih županija!

Svaka osoba koja kupi glasački listić dobiva na poklon Bingo listić Hrvatske lutrije putem kojega se mogu dobiti vrijedne nagrade. Stan u Zagrebu, primjerice, što je lokalni tisak protumačio kao prisilno iseljavanje iz Splita.

Zapažena interpretacija: Nina Badrić na Splitu '96

Direktor marketinga Mihovil Rismondo izjavio je autoru ovih redaka kako je vrijeme grebanja o neke velike tvrtke za njega samo aorist. Ako se posao s Hrvatskom lutrijom pokaže kao dobar potez, za dvije godine Split bi ponovno mogao postati internacionalni festival! Za sljedeću godinu u sustav glasovanja trebala bi se uključiti cijela Hrvatska.

No, Festival je tu premda ga ni rođena majka ne bi prepoznala. Zbivanja kroz dvije festivalske večeri pratit će i kamere HRT: prvu večer Đir za mlade kroz odloženu snimku, a drugu Večer zabavnih melodija izravno. U svakoj večeri podijelit će se samo jedna jedina nagrada i to ona stručnog ocjenjivačkog suda, a u drugoj večeri podijelit će se i Grand Prix za koji će glasovati, tako se barem očekuje, 109 tisuća ljudi! Naime, toliko je Hrvatska lutrija tiskala Bingo listića. A 109 tisuća ljudi nije kupilo ulaznicu za Split '96, a još manje CD.

Kad smo već kod nagrada, dodijelit će se još jedna, možda jedina prava: Nagrada za životno djelo dr. Nikici Kalogjeri. Nakon Miše Kovača i Vice Vukova  dr. Kalogjera je prvi skladatelj kojemu će biti uručeno to priznanje na sceni Splita '96 i to 4. kolovoza, kojom prilikom će po njegovom izboru nastupiti u Show programu neka od najpoznatijih imena hrvatske estrade. Bogu hvala, jer se s nekim velikim pjevačkim imenima u natjecateljskom dijelu Split '96 ne može baš pohvaliti. Ipak, izdvojimo one najznačajnije: Tony Cetinski, Dean Dvornik, Nikita, Dino Dvornik (koji neće  doći ), Ivo Amulić, Novi fosili, Zoran Jelenković, Dražen Žanko, Vinko Coce, Tedi Spalato...

Voditelj Splita '96: Oliver MlakarUz niz debitanata na Splitu '96 nastupit će i Renato, prodavač ribe na splitskoj Peškariji, koji ima 31 godinu i već 15 ljeta čeka na svoju šansu. A od Peškarije do scene dijeli ga samo desetak metara. Tvrde da je Renato pravi nasljednik Miše Kovača. Voditelj je poznato ime: Oliver Mlakar, a njemu će na ispomoći biti mlade voditeljice. Organizatori očekuju da bi velikoj fešti na Rivi i Prokurativama mogle pomoći barke i druga plovila. Vlasnicima je upućen poziv da se u što većem broju (po mogućnosti iluminirani i ukrašeni) prošeću splitskom lukom za vrijeme trajanja festivala. Tri videozida bit će postavljena na Rivi pa se očekuje rekordan posjet. Čak oko sto tisuća građana! Čini se da će organizator Dalmacijakoncert ipak uspjeti napraviti veliku pučku festivalsku glazbenu feštu. Gotovo dvadeset dana prije početka festivala na adresu Press-službe pristigle su akreditacije 120 novinara, a očekuje se da će ih biti više od tri stotine. Neka, malo šušura uvijek dobro dođe…A i laži!

To je što se najava tiče. Sve u tisućama. Na desetke tisuća! Ali nakon što sam vidio i poslušao sve što se vidjeti i poslušati moglo, postavio sam prvi put sam sebi pitanje: slušaj, ili budi novinar, ili ostani vječni emotivac, ili napiši naručeni tekst za „Novi list“ o onomu što si vidio, doživio i osjetio.

Stavljajući na vagu jedno i drugo, odlučio sam se za ono prvo, premda to nikada nije bilo upitno. Bez obzira na simpatije, lijepe riječi mogle bi samo produžiti agoniju. I onda sam napisao: Splitu '96 treba popravni ispit! Injekcija, dobar lijek kako bi Prokurative mogle ponovno stati na svoje noge, opet biti ono što su bile i što bi objektivno mogle biti - prvi i najbolji festival u Hrvatskoj!  A takve se kroz dvije večeri, 3. i 4. kolovoza nisu doimale. Zapravo bila je to, blago rečeno, jadna priredba. Toliko jadna da mi je muka o tome pisati. I dok je Zdenko Runjić, vlasnik konkurentskih Melodija hrvatskoga Jadrana,1993., 1994. pa i malo '95. otvoreno govorio protiv Splita, moglo se tada govoriti da je on taj koji ruši temelje nekada slavnih Prokurativa. Ali, 1996. godine nije ih spomenuo  ni u snu. On zasigurno nije birao kolektivno umjetničko tijelo, on nije birao direktora Festivala Split '96, a posve je izvjesno da nije odlučivao ni o tome gdje će se smjestiti pozornica, tko će je kreirati i koje će se pjesme izvesti. Ne postoji ni jedan jedini festival na ovome svijetu kod kojega je sve kristalno jasno, a opet toliko puno magle. I nitko živ ne zna tko sve donosi te odluke o imenovanjima, tko stoji iza festivala, glazbeni moćnici, politika ili vanzemaljci. Ali, krenimo od početka, od scene na kojoj je 3. i 4. kolovoza izvedeno 39 pjesama u natjecateljskom dijelu Festivala.

Kome je palo na um da pozornicu smjesti točno iznad fontane na Rivi? Zašto nije ostala na Prokurativama? Pa te Prokurative ispisale su cijelu glazbenu povijest Hrvatske! One su jednostavno neponovljive kao festivalski ambijent. A ta jedinstvenost nije samo arhitektura. Tu je dalmatinska pjesma imala sudionika u arhitekturi i publici, tu pod kolonadama. I upravo ta prisnost između publike i izvođača izostala je iz nekoliko razloga na Splitu'96.

Supermoderna scena Latice Ivanišević, koju je gospođica nacrtala onako kako joj je sugerirano, bila je lijepa. Ali ne za Split već za koncerte metalaca i drugih umjetnika u forsiranju žica. Idealna za Žnjan! Htjelo se, navodno, scenu približiti moru. Ali što to vrijedi kad se od metalnih elemenata, na kojima je bilo položeno stotinjak reflektora nije vidjelo ni „m“ od mora. Potom, scena je bila toliko visoka i do nje je uistinu bilo teško doći, a publika na Rivi (koja nije platila ulaznice ) na svu sreću daleko, tako da nije mogla sve čuti što se i kako pjeva . Sva je sreća da su pjevači zijevali na play backu. U suprotnome, ne bi ni usta mogli otvoriti od umora, jer do scene se trebalo penjati i penjati…

Polovina dueta na Splitu '96: Siniša Vuco bez  Zorana JelenkovićaOrganizator je ukinuo skoro sve pjevačke nagrade a ostavio one za make up (I. Bee), za show program (grupa Express), za stil (Ljiljana Nikoloski). Naravno, ukinuo je nagrade za stihove, za aranžman, za najboljeg izvođača, i sve to sveo na jednu jedinu nagradu stručnog žirija po večeri i na Grand Prix, a koji je po lutrijskom (Bingo) sistemu trebao pripasti Dinu Dvorniku za skladbu Nenada Vilovića Pogled s Kineskog zida. Ali, kako se Dino nije pojavio na festivalu (s jakim argumentima), jer mu je Vilović ponudio prošlogodišnju pobjedničku pjesmu Ništa kontra Splita samo pod drugim nazivom, nagradu je po Bingo sistemu odnio Tony Cetinski za skladbu Guida Minea Neka noćas dođu svi.

A nisu došli svi jer je gledalište bilo poluprazno. Oni koji su platili ulaznice mogli su gledati pjevače iz profila, s Prokurativa. Opet s velike udaljenosti. Tako su pjevači licem bili okrenuti onima koji nisu platili ulaznice.

Split '96 nije imao pravu pjesmu ni pravi hit. Ali, bilo je zabave! Recimo, Vuco i Jelenković izašli su na scenu odjeveni kao boksači. Tako su pjevali, takav im je bio i scenski nastup za Vilovićevu pjesmu vrlo indikativnog naslova Ti pojma nemaš. Možda će ipak dogodine sve biti bolje. I na starom, istom dobrom mjestu,  na Prokurativama, koje su '96 bile daleko od srca, daleko od pjesme i od mora koje je u stihovima i u melodiji presušilo. Oprostite, možda nisam objektivan, noge me služe, sluh posve dobro ali oči… Možda je za sve kriva pjesma „Fatamorganaurokana“.

Da ne bih sad bio previše neuljudan, nekulturan, onako u prolazu, jedan od članova kolektivnog umjetničkog direktorija me upitao:

- Šta mislite Gorane?

-Reći ću ti kad se probudim iz ovog groznog sna!

Bio je to uistinu grozan san i sve što sam rekao, mislio i  napisao za tu godinu treba pripisati tom groznom snu u kojemu sam vidio strašne neprijatelje glazbe, Mediterana i Splita. I stoga molim čitatelje, autore, skladatelje, pjevačice i pjevače da to imaju u vidu.

Split '96: Sve pjesme i autori

Debitant: Đoni GitaraĐIR ZA MLADE

1. PERISTIL (M.Jurić-R.Marić) Barbara

2.  POZOVI ME (G.Tajč-M. Samardžić) Lukas

3.  BOMBA (S.Salečić-R.Pilepić) Nikita

4.  SVE ZABORAVI (I.Kabiljo-I.Kabiljo) Ilan Kabiljo

5.  UDAV (A.D. Vrančić-A.D.Vrančić) Delfini

6.  POŽELI ME NOĆAS  (A.Jukić-Ž.Šparmajer) Frane Jukić

7.  NOVI SVIJET (G. Mineo-R. Pilepić/D. Ilić) Annamarija

8.  OD BOGA ĆU TRAŽITI (B.Mihaljević-M.Burnać ) Branimir Mihaljević

9.  MORE, MORE (S.Kuzmić-S.Kuzmić) Kuzma & Shaka Zulu

10. SAMA S JASTUKOM (M.Ostović/T.Preradović-M.Ostović) Viktorija Đonlić

11. MOJA LJUBAV ( M. Ostović-M. Ostović) Spen D.D.

12. HEJ TI (M. Ostović-M. Ostović) Velina & Vanessa

13. MAMA TEBI HVALA (D. Mateo-D. Mateo) Don Mateo

14. ČOKOLADA (N. Ninčević/TFC-V. Ostojić) Mala Iva

15. NE MOGU SAM (D. Dvornik-B. Hrepić/D. Lukić ) Dean Dvornik

16. JA ZA LJUBAV NEĆU MOLITI (I. Kabiljo-N. Badrić) Nina Badrić

17. FATAMORGANAUROKANA (R. Coller/I.Bee-Z.Dusper) I.Bee

18. ZNAJ, VOLIM TE ( M. Limić-M. Limić) Stijene

19. NEKA NOĆAS DOĐU SVI (G. Mineo-R. Pilepić) Tony Cetinski

20. POGLED S KINESKOG ZIDA (N. Vilović-N. Vilović) Dino Dvornik (nije izvedeno)

VEČER ZABAVNE GLAZBE

Nagrada za scenski nastup: Grupa Express sa pjesmom 'Dioklecijan'

1. POMOZI MI VJETRE (E. Mehić- S. Didović ) Bruno Baković

2. MARICA I JEŽ ( J. Pađen-J.Pađen) Zlatni Dukati

3. ALELUJA (B. Bogunović-Pif-K. Blažević/Dolores ) Dolores

4. VRATI SE DOMU SVOM (Ž. Dukić- Ž. Dukić) Dario Štulić

5. SAMO SANJAJ (I. Lambaša-I. Lambaša) Đani Stipaničev

6. JA OPRAŠTAM SVIMA (F. Šiško-F. Šiško) Renato

7. ZDRAVO MARIJA (I. Jagnjić-I. Jagnjić) Zorana Šiljeg

8. JUŽNJAČKA TUGA (Đ. Kostanić-Đ. Kostanić) Đoni Gitara

9. ZAHLADNILO VRIME (T. Zoričić-T. Zoričić) Tonči Zoričić

10. NOĆI U DALMACIJI ( N. Ninčević-N. Ninčević) Ansambl Bonaca

11. JOZO MAFIOZO (D. Žanko-J. Fiamengo) Dražen Žanko

12. NAJLIPŠI MOJ ( Đ. Novković-A. Muštra-Tulija/Š. Soldan) Ivanka Luetić

13. DIOKLECIJAN (I. Glibota-Crni/M. Milinović-A. Kahle-S.Lukić/ Grupa Express) Express

14. TVOJE IME ( P. Kozomara- Ljiljana) Ljiljana Nikoloski

15. NIMA DANA ( B. Oštrić-B. Oštrić) Vinko Coce

16. ODOH U MORNARE ( V. Kalember-N. Ninčević) Vlado kalember i Srdelice

17. ŽIVOTE, ŽIVOTE ( T. Spalato-R. Šunjić) Tedi Spalato i Klapa Kamen

18. MARINA IZ MOJE ULICE ( R. Dujmić-N.Ninčević) Novi Fosili

19. SKLOPI OČI MALA (N. Ninčević-N.Ninčević) Ivo Amulić

20. TI POJMA NEMAŠ (N. Vilović-N. Vilović) Siniša Vuco & Zoran Jelenković

NAGRADE I NAGRAĐENI

Grand Prix: TONY CETINSKI – „Neka noćas dođu svi“ (Prva nagrada stručnog žirija istoj pjesmi u večeri Đir za mlade, autori G. Mineo-R. Pilepić)

Nagrada stručnog žirija u Večeri zabavne glazbe: IVO AMULIĆ – „Sklopi oči mala“ (autor N. Ninčević)

Nagrada za životno djelo: dr. NIKICA KALOGJERA

Nagrada za scenski nastup: Grupa Express („Dioklecijan“)

Nagrada za stil: LJILJANA NIKOLOSKI („Tvoje ime“)

Nagrada za make up: I. BEE („Fatamorganaurokana“)

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5