Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (34)
Ftss 05 S

Bar je iza pozornice bilo veselo: Dino Dvornik i prijatelji

Photo: Lična arhiva/Goran Pelaić

Split '98: Bez prave pjesme i mediteranskog duha

Treća nagrada: Hari Rončević na Splitu '98Nakon prošlogodišnjih grešaka, prvenstveno umjetničkih, posve je bilo izgledno da Split '98 neće ugledati svjetlo dana. I bilo bi dobro da te godine nije ni održan i da je pristup toj tradicionalnoj glazbenoj manifestaciji bio u startu ozbiljniji.  Ali, bilo je to i neozbiljno vrijeme koje je okupilo neozbiljne ljude, koji imaju malo veze s glazbom kao umjetničkim pojmom, a posebice glazbom koja bi trebala promovirati mediteranski i primorski štih kroz melodiju i kroz stih.

Ne znam zašto me nazvao Saša Lukić i uljudno, onako kako on to zna, zamolio da se sastanemo. Iskreno govoreći nisam imao pojma, a nisam ni pitao zašto. Jer Saša je i onda i danas bio drag čovjek. - Znaš, svi mi znamo koliko je tebi Splitski festival pri srcu i potrebna nam je tvoja pomoć, bile su prve Sašine riječi.

I meni je tih nekoliko slatkih riječi bilo dovoljno da se uhvatim suludog posla, pisanja raznih elaborata, pravila o novom festivalu koji će posve biti na tragu onog izgubljenog, negdašnjeg i punog sjaja i dobrih pjesama.

- Mi nećemo biti sami, formirat ćemo inicijativnu grupu festivala koju će verificirati Poglavarstvo grada Splita, a za sada će je sačinjavati Mišo Limić, Nenad Vilović, Ivica Bašić, Goran Sučić, Plamenko Bavčević, Ivo Lesić, ti i ja.

Dobro, promislio sam u sebi, moglo se naći i neko pametnije ime, uz časne iznimke. I prionuo sam poslu. Dakako, osim Saše i mene nitko nije napravio ništa. A Lukić je bio pedantan i mjerio je svaku riječ, pisao, brisao Izvješće o predmetu Festivala zabavne  glazbe Split. Kad je bilo sve gotovo, onda me ponovno molio da uz suglasnost ostalih članova Inicijativne grupe, istupim pred gradonačelnikom, dogradonačelnicima i cijelom poglavarskom svitom i da ih uvjerim kako mi ozbiljno mislimo i kako se Festival nikako ne bi trebao ugasiti. I tako sam pristao govoriti u ime Inicijativne grupe koja se došla pokazati pred gradonačelnikom Škarićem i ostalima.

Ivana Plechinger : Učešće s pjesmom 'Ajmo noge lagane'

A tamo sam vidio da se zapravo svi dobro poznaju. Nenad Vilović i Goran Sučić odmah su išli pozdraviti dogradonačelnicu Vesnu Podlipec, Bavčević i Lukić su znali gradonačelnika Škarića, jedino smo maestro Bašić i ja bili totalni lokalno-politički anonimusi. Izložio sam ono što sam po duši mislio da bi gradske vlasti trebale znati, a ostalima je uručen elaborat Inicijativne grupe u kojemu je pisalo kako će se ove godine zajedno sa Splitskim festivalom dogoditi fešta za 21. stoljeće kakvu nismo vidjeli na ovim prostorima. Sve je vrvilo Dalmacijom, melosom i sadržajima koji govore o moru, Dalmaciji, otocima i priobalju, pa čak i u drugoj večeri Slobodnih formi koje se naslanjaju na umjetničko stvaralaštvo tradicionalne i trendovske hrvatske estradne scene.

Grad bi prvu godinu trebao posuditi malo novca, dok bi se već 2000. godine Festival sam financirao iz vlastitih sredstava i vraćao gradu posuđeno. Već prve (1998.) godine očekuje se prodaja od 5000 primjeraka nosača zvuka, čime bi se uprihodilo 105.000,00 kuna , a 1999. taj broj bi se udvostručio.

Problemi na sve strane: Saša Lukić, direktor Splita '98Poglavarstvo je sve to prihvatilo, a Slobodna Dalmacija 2. svibnja je pod naslovom „Ove godine opet dva festivala“ pisala: „Gradsko poglavarstvo formirat će u roku od sedam dana Festivalski savjet od 21 člana, koji će najkasnije do 11. svibnja podnijeti Poglavarstvu pismeno izvješće o svim pojedinostima koje se vezuju uz organizaciju, umjetničku uspješnost održavanja Festivala, financiranje te o terminu održavanja Festivala na Prokurativama. Na upit novinarke M. Protić znači li to da će se u Splitu opet održati dva festivala, Vesna Podlipec, zamjenica gradonačelnika, kazala je kako će se sve znati 11. svibnja pa i to hoće li grad sufinancirati festival ili neće, a gradonačelnik Ivan Škarić je kratku raspravu zaključio riječima: 'Nemojmo sputavati razigranost i maštu naših pjesnika'...“.

A bome, sve ostalo je bilo u tom stilu. Najrazigraniji je bio Nenad Vilović, kojega sam predložio za umjetničkog direktora, i to je odmah bilo prihvaćeno i na žalost s vremenskim  odmakom držim da je moj prijedlog bio pogrešan. On je čovjek koji je imao suprotne vizije od onih koje imam kad je u pitanju Festival zabavne glazbe Split.

Onda su počele kratke ali učestale sjednice Festivalskog savjeta kojemu je predsjedavala gospođa Podlipec. Ono što bi rekla gospođa Podlipec bilo je zakon. Uz nju je u pravilu bio i Goran Sučić sa konstruktivnim prijedlozima. Ali jezovitije od sjednica Festivalskog savjeta bile su doslovno bezbrojne sjednice Selekcijske komisije, pa se od pristiglog materijala koji je došao redovnim putem, uglavnom sve stavljalo pod oznaku C - što znači NEĆEMO VIŠE SLUŠATI. Potom bi na idućoj sjednici Saša Lukić opet počeo tražiti da se poslušaju snimke pod C, a sve to vrijeme je Vilović kao umjetnički direktor nosio sa sobom plastičnu vrećicu uvjeravajući ostale kako nema smisla slušati to smeće, njemu su neki poslali na kućnu adresu pjesme.

- A je li to dobro? - pitao bi Lukić.

- Nemam pojma, nisam slušao, ali ako i nije dobro bit će - glasio je odgovor Vilovića.

Vilović je Selekcijsku komisiju  do zadnjeg trenutka držao u neizvjesnosti, tako kad se približio dan za prvu festivalsku večer, pustio je u opticaj pjesme pristigle na njegovu kućnu adresu, a gospođi Podlipec se potužio kako mu je nemoguće raditi sa mnom u Selekcijskoj komisiji jer ja pripadam tradicionalistima.

Učestvovali sa numerom 'Zapivajmo Splite grade': Kuzma & Shaka Zulu

Festival je doslovno, s umjetničke strane gledano pokisao.  A i s božje!  Kiša se slila na cvjetove agava i ljetu je kraj… Zamisao Vilovića, suprotna nastojanjima organizatora i financijera, u potpunosti je uspjela. On je želio modernizirati festival. I to bi bilo posve O.K. da je toga i bilo. Ali, Vilović je pod modernizacijom festivala podrazumijevao ugušiti bilo kakav glazbeni duh Dalmacije na kojemu su toliko radili Runjić i drugi autori prije njega, a na scenu postaviti akrobatski sposobne izvođače i plesače. A to su mogli jedino oni koji su na hrvatsku scenu forsirali dance glazbu i slične disko fore kod kojih se više pjeva kukovima i rukama, gdje sise i poneki lijepi pupak dolazi u prvi plan. I sve to glede i unatoč Festivalskom savjetu, selekcijskoj komisiji.

Mora se priznati da je Saša Lukić kao direktor Splita '98 držao moju stranu i da je želio vratiti festival barem blizu stare slave Prokurativa. Ne znam kako, ali Vilović je ipak bio jači! Nisu mi se svidjele pjesme sa Splita'98. Nimalo! Premda su bile dobre za oko, za kamere ali ne i za uho.

Jer, Prokurative traže pjesmu koja će se pjevati! Možda je takvu numeru („Još i sad“) imala Nina Badrić, ali neprilagođenu za festival. Objasnila je: - Da su se stvari odvijale onako kako je trebalo, na Splitu bih se pojavila s novom kvalitetnom skladbom. No, dogodilo se to da sam poziv od organizatora dobila prekasno i nisam uspjela pripremiti neki uradak posebno za Split. Tada smo se Zoran Škugor i ja našli u dilemi; ili se uopće ne pojaviti na festivalu ili se pojaviti s nečim već viđenim. Organizatori su se s tim složili i tako je došlo do situacije da se nastupa s pjesmom koja nije rađena za festival - iskreno je rekla Nina Badrić. Uostalom, njena iskrenost i nije bila potrebna jer je pjesma prije Festivala Split '98 uveliko bila uvrštena na brojne top-liste.

Stara pesma za festival: Nina Badrić

Time je Vilović kao umjetnički direktor prekršio sveto festivalsko pravilo: ako je festival natjecateljskog karaktera, stare i dobro uhodane skladbe u prednosti su pred onima koje se prvi put izvode. Pored toga, festivalsku manifestaciju postavlja na noge revijalnog tipa.

Ukratko, Split' 98 po kvaliteti pjesama ne može dobiti prolaznu ocjenu, jer nekoliko slučajnih lasta nikako nisu glasnici proljeća. A očekivalo se po najavama da će proljeća biti. Organizatori nisu bili opterećeni opravdanim očekivanjima publike da napokon na Splitu od 40 pjesama dobiju jednu jedinu koja će se svirati više od jednog dana. Ipak je to uspjelo Nini Badrić. Prije samog Festivala! Nek se dica igraju modernizacije.

A evo što su rekli prije kiše splitski čelnici:

Gradonačelnik Splita Ivan Škarić: - Želja mi je da ovaj festival uspije i vjerujem da će biti barem nekoliko pjesama koje će se pjevati i nakon svršetka ovogodišnjeg Splita 98.

Vesna Podlipec, predsjednica Savjeta Festivala zabavne glazbe Split '98: - Zahvaljujući ovom festivalu rodile su se mnoge zvijezde hrvatske estradne scene i između ostalog to je jedan od razloga što smo i ove godine podržali organizaciju festivala starog 38 godina.

Saša Lukić, direktor Festivala zabavne glazbe Split '98; - Mi Splićani ovaj festival doživljavamo kao jedan od simbola našega grada. On je bio, a uvjeren sam da će i pored protekle krize biti i opstati simbolom estradne kulture Splita i Hrvatske. Iskreno se nadamo da ćemo iduće godine imati sve uvjete da u jednoj zasebnoj festivalskoj večeri na Prokurative dovedemo sve one hrvatske glazbene umjetnike koji me ludo podsjećaju na negdašnje Dubrovačke trubadure, Delfine, Olivera, Radojku Šverko, Terezu Kesoviju, Vicu Vukova, Arsena Dedića, Gabi Novak...

Nenad Vilović, umjetnički direktor: - Ja sam uvijek u svom autorskom radu želio da na Splitski festival lansiram pjesme i stilove koji do tada nisu bili uobičajeni. Dokaz su tomu i pjesme od prije dvadesetak godina, Di si bija kad je grmilo do najnovije Ništa kontra Splita, u kojima sam kao autor vizirao budućnost nekog ovakvog Splitskog festivala. Često puta sam zbog tih svojih ideja ostao neshvaćen unutar tradicionalističkih struja. Međutim, sad mi se pružila prilika da kao umjetnički direktor mogu kreirati glazbenu politiku i želja mi je da autorski rad nastavim i u ovom organizacijom smislu, a to znači moderniziranje festivala.

PROGRAM 100 KOLURI

Osmijeh iz Dubrovnika: Ibrica Jusić1.  SAN (D.Grgić-D.Grgić) Eddy

2.  POKUŠAJ ME VOLIT VIŠE (I.Bašić - I.Bašić) Dora

3.  A-LA-MAKA (Đ.Bratičević-Đ.Bratičević) Ragusa

4.  MOJA BIVŠA LJUBAVI (S.Vuco - S.Vuco) Suzana Bratim

5.  PADAJU KIŠE (T.Bogović-T.Bogović) Lukas

6   CRNA RUŽA (Đ.Kostanić-Gitara - Đ.Kostanić-Gitara) Cekin

7.  SAD IDI (E.Pelaić-E.Pelaić) Josipa Granić

8.  NE PIŠI Ml (I.Lesić.D.AIebić) Joško Tomičić

9.  ŠUMI MORE (G.Nikolić. G.Nikolić) Slatka Tajna

10. JUGO ( R.Čaleta-R.Čaleta) Ama Gama

11. ZAPIVAJMO SPLITE GRADE (S.Kuzmić-S.Kuzmić) Kuzma&Shaka Zulu

12. BIJELA PTICO (I.Lesić.D.Alebić) Kristina

13. SANJAR (I.Brešan- I.Brešan) Ibrica Jusić

14. PREKO JADRANA (R.Boban-R.Boban) Ivanka Luetić

15. GUBIM I OVAJ PUT (S.Vuco-S.Vuco) Ivo Amulić

16. JOŠ NE ZNAM KUD S TOBOM (H.Rončević-H.Rončević) Hari Rončević

17. ODLAZI JEDAN DAN (N.Treskavica-N.Treskavica) Trio Gušt

18. NISI TI OD JUČER (S.Vuco-S.Vuco) Siniša Vuco

19. PALA SUZA NIZ SKALINE (Đ.Novković - Đ.Novković) Blanša

20. PLAVI CVIT (Z.Jelenković-I.Šango) Zoran Jelenković

21. MALA GIRICA (Z.Mišolongin-Z.Mišolongin) Berekinl

22. SPLITE GORI GLAVU (I.Bašić-Z.Morić) Vinko Coce

23. IVONA (N.Belan - N.Belan) Đavoli

24. ĆAĆA MOJ ( M.Limić-I.Žižić) Stijene

25. NEMOJ DOĆI OVE NOĆI (Ž.Krušlin- Ž.Krušlin) Latino

PROGRAM SPLIT '98

Još jedna učesnica Splita '98: Josipa Granić1. NOĆ (B. Đurđević - B. Đurđević) Ana Dorotić

2. LJUBAVNA NEVJERA ( B.Domazet/V.Gavrić-D.Pastuović) Ready Cool

3. ZADRŽI ME JOŠ TREN (Dean Dvornik-M.Novel) Sunčica Sartori

4. A TI ( E.Sršen-A.Vidović/G.Sršen/E.Sršen) Suzana Bevanda

5. LJUBAV IZ OSVETE (I.Kabiljo.l.Kabiljo/Zok) Sunset Crew

6. LJUBILA SAM STRANCA (B.Đurđević-B.Đurđević) Zorica Andrijašević

7. LJUBAV KOJU DUGO ČEKAM (Azzuro-Azzuro) Azzuro

8. TI I JA ( M.Ostović/P.Martinjak-M.Ostović) Freakys

9. JEDINI MOJ GRIJEH ( R.Ćurlin-Miroslav Jimmy Stanić/R.Ćurlin) Jimy

10.POSLIJE TEBE (Z.Mišolongin-Z.Mišolongin) Mirjana Gönz- Mandy

11.NE TRAŽI ME (V.Dmiter-V.Dmiter/R.Pilepić) Alen Vitasović

12. TVOJE PLAVE KOSE (R.Dujmić-Fayo) Novi Fosili

13. NE MOGU TI POMOĆI ( M. Trošelj-M.Trošelj) Meri Trošelj

14. VOLIM TE, TAKO HTIO JE BOG (M.Buljan-E.Kokić) Emilija Kokić

15. JOŠ SAM JAČI (Dean Dvornik-M.Novel) Dean Dvornik

16. ČUVAJ ME TI (D.Rapotec Ute-R.Pilepić) E.N.I.

17. VJERUJ MI (D.llić-R.Pilepić/D.llić) Anamaria

18. AKO JEDNOM ODE (B.Mihaljević/Trad.-Fayo) Branimir Mihaljević

19. AJMO NOGE LAGANE (B.Kovačić-B.Kovačić) Ivana Plechinger

20. SAD MI DAJEŠ LJUBAV (I.Kabiljo-l.Kabiljo) Ilan Kabiljo

21. SADA KADA VIŠE NISI TU (M.Buljan-P.Tonković) Divas

22. NAVIGATOR (D.Devčić-B.Vincetić) I.Bee

23. VJENČANJE (Dino Dvornik/ Dino Dvornik) Dino Dvornik

24. JOŠ I SAD (I.Kabiljo-Nina/Rus/A.Pecotić) Nina Badrić

NAGRADE I NAGRAĐENI:

VEČER 100 KOLURI

PRVA NAGRADA PUBLIKE Zlatne Prokurative: „Splite gori glavu“ (I.Bašić-Z.Morić) VINKO COCE

DRUGA NAGRADA PUBLIKE Srebrne Prokurative: “Sanjar“ (I.Brešan-I.Brešan) IBRICA JUSIĆ

TREĆA NAGRADA PUBLIKE Brončane Prokurative: „Ivona“ (N.Belan - N.Belan) ĐAVOLI

NAGRADE STRUČNOG OCJENJIVAČKOG SUDA:

PRVA NAGRADA Zlatni grb Grada Splita – „Ćaća moj“ ( M. Limić-I. Žižić) STIJENE

DRUGA NAGRADA  Srebrni grb Grada Splita – „Jugo“ (R.Čaleta-R.Čaleta) AMA GAMA

TREĆA NAGRADA  Brončani grb Grada Splita: „Još ne znam kud s tobom“ (H.Rončević H.Rončević) HARI RONČEVIĆ

VEČER SPLIT 98/NAGRADE STRUČNOG OCJENJIVAČKOG SUDA

PRVA NAGRADA - Zlatni grb Grada Splita : SADA KADA VIŠE NISI TU (M.Buljan-P.Tonković) DIVAS

DRUGA NAGRADA -  Srebrni grb Grada Splita:  NE MOGU TI POMOĆI (M. Trošelj-M.Trošelj) MERI TROŠELJ

TREĆA NAGRADA - Brončani grb Grada Splita: VJERUJ MI ( D.llić-R.Pilepić/D.llić) ANAMARIA

NAGRADA ZA NAJBOLJI TEKST: IGOR BREŠAN (SANJAR)

NAGRADA ZA NAJBOLJI ARANŽMAN: DEAN DVORNIK (JOŠ SAM JAČI )

NAGRADA ZA NAJBOLJU PRODUKCIJU: SADA KADA VIŠE NISI TU (M.Buljan-P.Tonković) DIVAS

NAGRADA TOMA BEBIĆ ZA NAJUSPJEŠNIJU SKLADBU U DUHU DALMATINSKOG MELOSA: MALA GIRICA (Z.Mišolongin-Z.Mišolongin) BEREKINl

NAGRADA ZA NAJBOLJEG DEBITANTA-VEČER 100 KOLURI: JOSIPA GRANIĆ - SAD IDI (E.Pelaić-E.Pelaić)

NAGRADA ZA NAJBOLJEG DEBITANTA-VEČER SPLIT '98:  ANA DOROTIĆ - NOĆ (B. Đurđević - B. Đurđević)

NAGRADA ZA NAJBOLJU INTERPRETACIJU: E.N.I. - ČUVAJ ME TI (D.Rapotec Ute-R.Pilepić)

NAGRADA ZA NAJBOLJI SCENSKI NASTUP: SUNSET CREW

NAGRADA ZA OSOBNOST: ZORICA ANDRIJAŠEVIĆ

POSEBNA NAGRADA ZA DUGOGODIŠNJU VJERNOST I DRAGOCJENI UMJETNIČKI DOPRINOS FESTIVALU: VICE VUKOV i ĐORĐI PERUZOVIĆ.

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5