Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (34)
divas

Došle na Split '99 s pjesmom koja je već bila hit: Grupa Divas

Photo: Facebook/ Divas

Split '99: Festivalska koncepcija – bez koncepcije

Početak je bio loš. Pjesama niotkuda, želja puno, a predstava mora ići. I išla je! Na natječaj je pristigao mali broj pjesama. Negdje upola od broja koji je umjetnički direktor festivala Split '99 obećao novinarima. Ali, to i nije najbitnije. Bitno je da se od pristiglih skladbi mogao izabrati dostatan broj za održavanje jednog festivala.. Selekcijska komisija radila je neumorno: na 12. sjednici (i slovima: dvanaestoj), odustao sam od suludog posla, jer je došlo do kratkog spoja između Nenada Vilovića i mene. Naime, Vilović je jasno rekao je da on naprosto više ne želi da radim u Selekcijskoj komisiji jer mu sustavno svojim stavovima rušim koncepciju. I tu je bio u pravu: rušio sam festivalsku koncepciju bez koncepcije. Vilović je imao svoju viziju, a ja sam zagovarao festivalski koncept.

Na 13. sjednicu nisam došao, ali na molbu direktora Festivala Saše Lukića došao  sam na Sjednicu festivalskoga Savjeta. Po prvi put bili su svi članovi. I onda onako iz čista mira Vilović je, obraćajući se predsjednici saveta, gospođi Podlipec, rekao da bi dobro bilo da se mene skine iz rada Selekcijske komisije: „Gospodin Pelaić pripada tradicionalističkoj struji, koja zapravo nema što raditi na festivalu koji teži ka modernizaciji…“.  Osjećao san se kao da imam 180 godina. I tad sam održao možda najbolji govor u svom životu!  Definitivno! Onako fin, produhovljen, ironičan…Malo zajeban, ali efektan. Rekao bih korčulanski! A i Vilović je Korčulanin! Jednostavno me tog momenta išlo! Saša Lukić nije znao što će i jedini je od svih prisutnih rekao kako bi to bila velika šteta. Onda sam na koncu rekao da želim da me se razrješi svih festivalskih dužnosti. I tako su svi bili mirni.

Jer, zapravo, stvarno sam kočio jedan proces. Svi su tu imali svoj interes, svi su zapravo zagovarali tradiciju kad se trebalo isprsiti pred novinarima, kad je trebao televizijski prijenos, kad su trebali novci, ali u stvarnosti Prokurative su glazbeno bile zakašnjeli vlak za disko-klub u Zabiti donjoj.

Bio sam ponosan iz više razloga. Najprije jer sam uspio dokazati da moj tradicionalizam nije onaj ispo' lopate. Nisam zagovarao Splitski festival tipa Oprosti mi pape. Ali, trebao je, po mojim viđenjima, festival ostati negdje na tom tragu, da se osjeti negdje miris Dalmacije, Splita, Mediterana - i da se sve to uvije aranžmanski u celofan primjeren vremenu. To je bio moj stav, to je prihvatio Festivalski savjet, to je svugdje pisalo - ali se nitko toga nije pridržavao.

Pjesma od pre sedam godina pod novim naslovom: Ivana Banfić

Stresna situacija iz 1998. sa Ninom Badrić ponovila se na najgori način 1999. sa Ivanom Banfić. Evo što je pisao „Večernji list“ 16. VIII. 1999: „Epilog slučaja Ivane Banfić pokazuje princip po kojem su pjesme stizale na festival. Ona se natjecala s Gibonnijevom pjesmom 'Sad'. Riječ je o pjesmi koja je identičnog teksta i glazbe, ali u drugom aranžmanu već izvedena na Zagrebačkom festivalu 1992. godine s naslovom 'Da l' te itko znao bolje nego ja'. Organizatori tvrde da nisu znali za taj podatak, a nakon upornih novinarskih upozorenja i insistiranja na objašnjenju kako je moguće da se ista pjesma ponovno natječe, najavili su da će taj problem riješiti Festivalski savjet uoči finala.

No, Robert Magić, Ivanin suprug, menadžer i producent tvrdi da su upozorili umjetničkog direktora festivala Nenada Vilovića kako je to stara pjesma, štoviše, da su mu ponudili još dvije nove kao mogući izbor. Lako se može pretpostaviti da je upravo ta pjesma izabrana zbog njezina autora – Gibonnija, kako bi se i drugi splitski festival, koji očito kronično pati od kompleksa Melodija hrvatskog Jadrana, mogao pohvaliti njegovim autorskim imenom“.

A što je odlučio Festivalski savjet povodom slučaja „Banfić“? Citiramo „Slobodnu Dalmaciju“: „Savjet Festivala ovogodišnjeg Splita odlučio je sinoć uoči početka završne festivalske večeri, nakon dvosatne sjednice, da Ivana Banfić prema redoslijedu izvođenja otpjeva pjesmu Sad. Prema riječima direktora Festivala Saše Lukića, Ivana Banfić ostala je u natjecateljskom dijelu zbog situacije koja se na Festivalu prvi put pojavila, te mogućih problema koji bi iz toga mogli proisteći. Zbog svega navedenoga, pojasnio je Lukić, za Festival i pjesmu bilo bi najbolje da Ivana Banfić ne bude diskvalificirana iz superfinala“. Znači, opet je Saša Lukić trebao umjesto Nenada Vilovića ili predsjednice festivalskog Savjeta davati izjave novinarima. A gdje je tu odgovornost umjetničkog direktora i Festivalskog savjeta, gdje je tu odgovornost predsjednice Vesne Podlipec? Gdje ostalih političara i statista u Festivalskom savjetu?

Ali to još nije kraj. Grupa Divas došla je s pjesmom koja je već bila na  top-listama. I Dean Dvornik je odmah nakon svršetka Splitskog ljeta došao otpjevati jednu od najljepših pjesama Splitskog festivala: Baladu o Šarku.  Dakle, sa Splitskog ljeta u program Splitskog festivala. Dobro, bar pjesma nije bila stara sedam godina, pa su okolnosti olakšavajuće. Žao mi je Deana Dvornika jer ga izuzetno cijenim, ali sam iz principijelnih razloga (sad samo u svojstvu novinara) tražio da se diskvalificiraju te tri pjesme. Za takav stav sam dobio čestitke svih prisutnih novinara, što je bilo dovoljno da mi se prišije etiketa „jednog od zagrebačkih novinara HDZ-ovskog miljea“. Niti sam pisao za zagrebačke novine, a još manje bio u bliskoj ili bilo kakvoj vezi sa HDZ-om.  Hajka se nastavila. Nakon dugog niza godina pisanja, čak iz vremena kada „Novi list“ nije ni u jednom jedinom primjerku dolazio u Split - otkazana mi je dugogodišnja suradnja. Bez pismenog obrazloženja.

Ali nema veze, vraćamo se stazama Splita '99. Što se zbilo s akterima koji su došli sa starim pjesmama, a koje je naručio Vilović? Svi su dobili nagrade! Potom je kolega Ivica Flesh, koji godinama piše prije festivala male, u principu oštre osvrte na svaku od pjesama, dao izjavu za „Slobodnu“: „Preslušali smo 42 skladbe, koliko ih se i nalazi na nosačima zvuka iz dviju festivalskih večeri, dakako ne po redoslijedu kojim će biti izvođene na Prokurativama, već poslagane onako kako se na CD-ima nalaze“.

Nikad ga nisam upitao na kojem je on to od dva CD-a našao 42 skladbe. Ja ih i sada držim u ruci i nigdje ne vidim 42 skladbe na CD-u. Na prvom, Večer popularnog vala, ima 20 skladbi, a na drugom CD-ju Večer modernog vala ima 19 skladbi, što po mojoj računici iznosi 39 pjesama. E, sad, istina je da su na Festivalu izvedene 42 pjesme, ali na diskove nisu uvrštene slijedeće pjesme:

Fantazija (E. Pelaić - E. Pelaić -Ž. Šparmajer) Josipa Granić,

Stari ribar (I. Bašić - N.Vetma - Ž. Šparmajer) Nenad Vetma

Smješila se (T. Brešković - N. Brešković - Brešković Brothers) Brešković brothers

Na pitanje novinara zašto te tri skladbe nisu uvrštene na dupli CD, a u konkurenciji su, Vilović odgovara da nisu mogle stat na CD jer su neke druge pjesme po minutaži duže, pa eto… Vilović ni(je) znao odgovoriti kako će onda glasovati brojne radio-postaje kad se te tri pjesme ne nalaze na duplom CD-u. - Pa poslat ćemo im naknadno snimke !!!

Dan uoči finala ? A glasovi radio postaja su važni! Koliko su glasovi radio postaja farsa, najbolje pokazuje izjava Roberta Magića, supruga Ivane Banfić koji je novinarima otkrio da su mu organizatori nudili prvu nagradu radio postaja za šutnju. Znači, tako to glasuju radiopostaje.

U znak solidarnosti s novinarima djevojke iz grupe Freakys priređuju organizatorima dodatno iznenađenje. One su se dospjele u finalnu večer (napokon, bilo je i vrijeme), izašle na festivalsku scenu i nakon 30 sekundi odložile mikrofone, poklonile se publici i otišle. I dok je pred zgranutim Prokurativama išao play-back njihove pjesme „Sama na svijetu“, a na TV ekranu glumili prateći glazbenici, Freakyce su izjavile da u potpunosti podržavaju novinare u njihovim natpisima i reportažama sa Splita '99, da poštuju splitsku publiku, ali da ne žele biti dio te zbrke!

Gotovo je nemoguće objasniti sve što se na Splitu'99 zbivalo na sceni, a posebice izvan nje. Mišo Kovač uistinu je zvijezda Festivala, ali ništa manje to nisu bili akreditirani novinari koji su se zalagali da se publici osigura veća mogućnost kod odluka o dodjeli nagrada. Međutim, čini se da je sve bilo u rukama Stručnog ocjenjivačkog suda i umjetničkog direktora. Oni su dodijelili neshvatljivo veliki broj nagrada.

I gledatelji i novinari bili su iznenađeni što se na sceni finalne večeri nije pojavio Ibrica Jusić, koji je već ranije bio najavljen kao dobitnik Nagrade za dugogodišnju vjernost i umjetnički doprinos festivalu. Na presici koja je prethodila, Ibrica Jusić je izjavio da ne kani primiti tu nagradu iz razloga što se takve nagrade ne dodjeljuju u kavanama. Plamenko Bavčević, direktor marketinga objasnio je Ibrici da je bilo predviđeno da se njemu ta nagrada dodijeli prve večeri kada je pjevao u konkurenciji, ali da zbog kiše to nije bilo moguće.

- Pa i Mišo je pjevao prve večeri isto kao i ja, pa ste mu ipak nagradu dodijelili u finalu. Ovu ću stvar dati odvjetniku u ruke, rekao je vidno povrijeđeni Ibrica Jusić koji je izjavio da nikada više neće na Split dok ga vodi Vilović.

O nagradama bi se moglo raspravljati, ali to je izlišno jer su one bile poznate već prije nekoliko mjeseci. Pitanje je samo jedno: je li to Splitski festival i u kakvom je glazbenom rodu ono što smo slušali tri večeri s nekadašnjim profilom Splita? Pobjednička skladba Vraćam ti se Dalmacijo mati, pjesma je koju smo već stotinu puta čuli. I baš je to pjesma koju je, čini mi se, Vilović stavio u program kako bi dokazao tradicionalistima da nisu u pravu.

Mišo je zaslužio bolju pjesmu, ali obzirom da je već takvu imao na festivalu Melodije hrvatskog Jadrana, Vilović jednostavno nije mogao odoljeti pa je imao Mišu Kovača kakvog ne voli ni publika ni sam Mišo. Odlična je pjesma bila Fantazija Josipe Granić, kao i numera Tebe volim (Coce & Bratim), a iznenađujuće dobre - Kao more (Žanil Tataj Žak), Miljama daleko (Toni Cetinski) i Ne mogu ja bez tebe (Ivan Mikulić).

Sve skupa malo Dalmacije, malo onoga po čemu se Prokurative prepoznaju. Ali, bit će valjda bolje iduće godine. Uvik tako vjerujem. Jer kako kaže ona lipa stara dalmatinska poslovica Te Quiero Amor Prokurative!

Split '99: Sve pjesme i izvođači

VEČER POPULARNOG VALA

1. VRAĆAN TI SE DALMACIJO MATI (V. Duplančić-A. Kahle) Mate Mišo Kovač

2. NE MOGU JA BEZ TEBE (I. Mikulić-M. Buljan/I. Mikulić) Ivan Mikulić

3. BALADA O ŠARKU (D. Dvornik-J. Fiamengo) Dean Dvornik

4. LJUBILA SAM KAO MALA (M.Tomasović-M. Tomasović) Joy

5. NE BUDI ZLA (Z. Jelenković/D. Šestan-Z. Jelenković) Zoran Jelenković

6. MOREPLOVCI (S. Kuzmić-S. Kuzmić) Kuzma & Shaka Zulu

Nagrada za interpretaciju: Đani Stipančev7. ZBOG TEBE (M. Baltazar-V. Ladišić/S. Mudrinić) Đani Stipaničev

8. CURA ZA UDAJU (I. Lesić/D. Alebić-D. Alebić) Dea

9. KAO MORE (Ž. Tataj-Žak-D. Tataj) Žanil Tataj Žak

10. SLATKA BOL (M. Jimmy Stanić/R. Ćurlin-M. Buljan) Jimmy

11. REQUIEM ZA NAS (I.Brešan-I.Brešan-R.Kazinoti) Ibrica Jusić

12. DI SI SAD (E.Tudorović Eddy-H.Rončević-A. Limić) Trio Gušt

13. TEBE VOLIM (Ž.Škarpona-I.Kurtović-J.Banov) Vinko Coce & Suzana Bratim

14. NISAM KAO TI (E.Sršen-G.Sršen-E.Sršen) Ivanka Luetić

15. POKAZAT ĆU TI SPLIT (I. Lesić-D. Alebić-I.Lesić) Joško Tomičić

16. JA TE OSJEĆAM (S. Sekulović Skansi/M. Market/E.D.Zonić) Yo

17. SPLITSKA VRATA (V. Duplančić-M.Balić-A. Gašpardi) Vjeran Duplančić

18. USNAMA ME PROBUDI IZ SNA (Mugi-Mugi) Ena

19. MOJA LJUBAV SAMO TEBI PRIPADA (Đ.Peruzović/F. Peruzović-V. Škurla) Maja i prijatelji

20. TVOJE RIČI (B. Ružić-B. Ružić) Raymond Pecotić

21. FANTAZIJA (E.Pelaić-E.Pelaić) Josipa Granić

22. STARI RIBAR (I.Bašić-N.Vetma) Nenad Vetma

VEČER MODERNOG VALA

 

1. MILJAMA DALEKO (S.Sekulović Skansi-N. Lesić)Tony Cetinski i Nikica Lesić (piano)

2. SAD (Z. Stipišić Gibonni-Z. Stipišić Gibonni) Ivana Banfić

3. TO MI RADI (D. Dvornik-D. Dvornik) Dino Dvornik

4. DA ILI NE (D'Knock/I. Husar/M. Husar) Divas

5. DOĐI NAM DOĐI (M.K. Limić-M.K. Limić) Stijene

6. ZABORAVI NA MENE (M. Bukmir-M. Bukmir) Emilija Kokić

7. NEKI DANI (A. Babić-M. Šimunović) Teens

8. ZORA SANJIVA (V. Brzović-V. Brzović) Valentina Brzović

9. ZAUVIJEK (N. Belan-N. Belan) E.N.I.

10.ŽIVOT JE LIJEP (D. Lukić/T. Bebić-A. Antić) T.B.F.

11.TE QUIERO AMOR (B. Đurđević-Z. Andrijašević) Donna

12.SAMA NA SVIJETU (M. Ostović/P. Martinjak-M. Ostović) Freaky's

13.MORE (Ready Cool-Ready Cool) Ready Cool

14.CHERRY, CHERRY (M. Buljan-Fayo) Mandi

15.TVOJE LJUBAVI ŽEDAN (Azzurro-S. Mudrinić/Azzurro) Azzurro

16.TVOJA LJUBAV (M.K. Limić-A. Kahle) PERLE GKM Split

17.SRCE KAO LUTALICA (A. Babić-R. Pilepić) Sanja Lukanović

18.ODLAZIM (I.Kabiljo-A.Dorotić/M.Perfiljeva/I.Kabiljo) Ana Dorotić

19.SMJEŠILA SE (T.Brešković-N.Brešković) Brešković Brothers

20. ZLO MORE (D.Bakota-Gavran) Dioniz

NAGRADE FINALNE VEČERI SPLITA'99

PRVA NAGRADA: ZLATNE PROKURATIVE - POPULARNI VAL: Vraćan ti se Dalmacijo mati- (V. Duplančić-A.Kahle-I.Lesić) MATE MIŠO KOVAČ

DRUGA NAGRADA: SREBRNE PROKURATIVE - POPULARNI VAL: Balada o Šarku (D. Dvornik-J. Fiamengo-J. Banov ) DEAN DVORNIK

TREĆA NAGRADA: BRONČANE PROKURATIVE - POPULARNI VAL: Ne mogu ja bez tebe ( I. Mikulić-M.Buljan/I.Mikulić-M.Buljan ) IVAN MIKULIĆ

PRVA NAGRADA: ZLATNE PROKURATIVE - MODERNI VAL: Da ili ne (D'Knock / M.Husar / M. Husar - A. Pecotić -D'Knock ) DIVAS

DRUGA NAGRADA: SREBRNE PROKURATIVE - MODERNI VAL: Sad (Gibonni-Gibonni-E.Tvrtković ) IVANA BANFIĆ

TREĆA NAGRADA: BRONČANE PROKURATIVE - MODERNI VAL: Dođi nam dođi (M.K.Limić - M.K.Limić- A.Limić ) STIJENE /  To mi radi (D. Dvornik- D. Dvornik-D. Dvornik/J.Leikauf) DINO DVORNIK

NAGRADA ZA NAJBOLJI TEKST: JAKŠA FIAMENGO ZA Baladu o Šarku

Nagrada TOMA BEBIĆ za najuspješniju skladbu u duhu dalmatinskog melosa: Vinko Coce i Suzana Bratim: Tebe volim - Ž.Škarpona - I.Kurtović - J.Banov

NAGRADA ZA NAJBOLJI ARANŽMAN: MIRO BUKMIR za aranžman pjesme Zaboravi na mene

NAGRADA ZA NAJBOLJEG DEBITANTA: Skupina TEENS

NAGRADA ZA NAJBOLJU INTERPRETACIJU: ĐANI STIPANIČEV

PRIZNANJE ZA DUGOGODIŠNJU VJERNOST I DRAGOCJEN UMJETNIČKI DOPRINOS FESTIVALU: MATE MIŠO KOVAČ i IBRICA JUSIĆ

NAGRADA INTERNET - SKLADBI KOJA JE DOBILA NAJVIŠE GLASOVA NA WEB ADRESI www. splitskifestival.com: NEKI DANI (A. Babić-M. Šimunović-A. Valenčić) TEENS

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5