Održan deseti Split Pride
Duga 02 S

Photo: Pinterest

Split je izašao iz ormara i više nas nećete strpati nazad!

Povorka je krenula s bedema Cornaro, a nakon prolaska užim središtem Splita, vratila se na Rivu, gdje je jedna od organizatorica, Mirta Barić, održala govor.

“Dobrodošli na 10. Split Pride. Napunili smo 10 godina od održavanja prve Povorke ponosa u Splitu. Svi znamo kako je bilo na toj prvoj povorci. Svi koji su sudjelovali na prvoj povorci znaju kako je to bilo grozno”, podsjetila je na početku i nastavila:

Homofobi su pred kamerama i javno ispred svih građana pokazali kakvo je tada bilo stanje u ovom gradu. Nažalost svi smo mi odgajani u homofobnom društvu. Članovima naše zajednice teško je prihvatiti sebe i teško im je onda ići ispred društva. Nitko se ne smije od naših članova osjećati izolirano. Pride radimo i zbog onih koji bi bili najsretniji da nas nema. Ali to neće ići. Važno je da se vide naša imena i prezimena. Split je 2011. izašao iz ormara i više nas nećete strpati nazad”, naglasila je Barić, a prenosi Dalmacija Danas.

Inače, u Povorci je sudjelovalo nekoliko stotina ljudi, među kojima i dosta stranaca. Jedna djevojka iz Velike Britanije, javlja 24sata, rekla je kako je čula da u Hrvatskoj atmosfera prema LGBT populaciji nije baš sjajna te je zbog toga došla podržati njihovu borbu. Na pitanje može li usporediti uopće Veliku Britaniju s Hrvatskom u tom smislu, kazala je kako je kod njih LGBT zajednica sasvim normalno prihvaćena u društvu te da su napadi na njih prilično rijetki.

Osim Ivice Puljka, od poznatijih lica viđeni su čelnica Radničke fronte Katarina Peović te pisac i kolumnist Ante Tomić. Organizatorice su kazale da im puno znači što je došao gradonačelnik jer se tako pokazuje da je povorka nešto normalno što se odgađa svugdje u svijetu. Puljak je rekao kako je došao jer želi podržati Split Pride i zato što smatra da svi građani trebaju imati ista prava.

*Prenosimo s portala Crol

Oceni 5