Nazad u mračno doba
Škola S

Photo: iStock.com/Pamela Moore

Sporni udžbenici iz biologije: Nove lekcije, stara mržnja

U slučaju da ste prespavali kraj leta i početak školske godine, da ste dremali dok su se „porodice“ pretvarale u narodne patrole, vrlo je verovatno da vam se danas čini da ste otputovali nazad u mračno doba. I to je donekle tačno – sigurno je da zemlja u kojoj se udžbenici iz biologije menjaju na zahtev crkve i konzervativnih političkih udruženja, a uprkos tome što su oni koji su zaista stručni rekli da je s njima sve u redu, ne putuje u svetlu budućnost.

Činilo se da nam je bolje i da smo postali malo razumniji. Kad su 2021. godine izašli novi udžbenici za biologiju, učenici su dobili priliku da saznaju osnovne stvari o vršnjacima koji se razlikuju. Godinu dana kasnije desničari su se setili da reaguju (valjda im je bilo dosadno), pa su ustali protiv lekcije o rodnom i polnom identitetu.

Na čelu te mračne kolone su se kao i obično našle Dveri, tačnije njihov Savet za obrazovanje i nauku. Ono što se tom prilikom dogodilo dovoljno govori o stručnosti takozvanog „Saveta“, jer su dverjani još jednom progovorili o propagandi homoseksualnosti i transrdonosti maloletnim licima, uvereni da je bolje da oni koji se razlikuju nemaju pojma šta im se dešava, te da je zgodnije da ih vršnjaci mrze jer ih niko nije naučio bolje.

Umesto da im odgovori kako dolikuje, te ih podseti da je „ZUOV pisao predlog programa za biologiju za osmi razred, da su u komisiji bili predstavnici sa Biološkog fakulteta, da je Nacionalni prosvetni savet (NPS) dao pozitivno mišljenje o programu, da bi ga potom usvojilo Ministarstvo prosvete i objavilo 2019. godine, u vreme kada je ministar bio Mladen Šarčević“, ministar Branko Ružić je zatražio preispitivanje dela programa.

Pokrenulo se pitanje da li se u lekciji o polnom i rodnom identitetu „odražava nacionalni interes“, iako je struka reformisane programe nešto malo pre toga ocenila kao jedne od najboljih. Ispada da nije u nacionalnom interesu da se ljudi obrazuju – ko zna, možda sporne lekcije zamene novom koja bi mogla da ponese naslov „Ko se bije, taj se voli“.

Na udaru Dveri se našao i udžbenik iz istorije u kojem piše da su „LGBT društveni pokreti oni društveni pokreti čiji se aktivisti i aktivistkinje zalažu za poboljšanje položaja lezbijki, gej osoba, biseksualaca i transrodnih osoba , koje su često društveno izložene veoma široko rasprostranjenoj diskriminaciji“. Tvrdi se da se u ovoj i sličnim lekcijama „koriste lažni podaci“, što u Srbiji izgleda pije vodu, uprkos tome što svako ko to zaista želi može vrlo lako da se informiše.

Ministarstvo prosvete je 4. oktobra saopštilo da je radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, formirana na zahtev tog ministarstva, utvrdila da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika biologije, koji se odnose na biološki smisao adolescencije. Ti „nedostaci“ se tiču LGBTIQ+ zajednice, a njihovo brisanje je dokaz da su predrasude još jednom pobedile struku.

Profesorka Biljana Stojković za portal 021 kaže da se „struka o ovome izjasnila i rekla da ono što piše u udžbenicima jeste po naučnim saznanjima i da tu nema ničeg irelevantnog, ali sada vidimo da je od znanja i nauke važnije zadovoljiti crkvu i njen politički uticaj u jednoj sekularnoj državi koju više teško da možemo nazvati sekularnom". Desničari su izgleda novi eksperti za sve. Možda se sutra probudimo na ravnoj ploči.

Živimo okruženi generacijama u čijim je udžbenicima pisalo da je „homoseksualnost bolest“. Živimo u vreme kad cveta porodično nasilje, a porodice služe kao izgovor za jačanje stereotipa. Izgleda da je ilustracija za udžbenik iz biologije na kojoj glumac Nikolas Kejdž drži bebu na nišanu (scena iz filma Raising Arizona , 1987) bio neka vrsta predskazanja – ta cev je danas uperena u poslednju trunku zdravog razuma. Nije jasno kada su desničari i popovi postali stručnjaci za naučne teme, ali bi neko tome što pre trebalo da stane na put.

Oceni 5