Seosko posijelo sa igrokazom
Cetnititi2

Photo: znaci.net

Sprem’te se, sprem’te, eksperti, silna će vlada da bude!

Nadam se da mi Dragan Bursać neće zamjeriti što sam pozajmio njegovu sentencu, ali ne postoji bolji način da se u par riječi objasni šmira i kozerija oko formiranja nove vlade Crne Gore. Dritan Abazović, lider URA-e, prije neki dan je slavodobitno napisao na svom internet nalogu kako se dešavaju dobre stvari za Crnu Goru nakon susreta sa nekoliko ambasadora stranih zemalja u Podgorici. Na stranu to što je znakovito pokazao kako ne drži do propisa koliko do lanjskog snijega śedeći za stolom sa šestoricom ambasadora, dok je na snazi zabrana po kojoj najviše dvije osobe mogu biti za kafanskim/restoranskim stolom, gotovo groteskno djeluju te njegove tirade o demokratiji, privrženosti Evropi, integracijama, poštovanju prava i sličnog u razgovorima sa strancima, dok se početno uslovljavanje o ekspertskoj vladi pretvara u seosko posijelo, sa igrokazom kao da se formira zemzadruga.

Uostalom, prostorija u kojoj mandatar pregovara o formiranju buduće vlade i liči na prostoriju zemzadruge: niđe nijednog državnog obilježja, kao da budući premijer ima problema sa znamenjima države čiji premijer treba da bude? I da uzmemo za ozbiljno ono što Dritan Abazović priča, što je odista teško, morao bi da ima sposobnost kloniranja kako bi kontrolisao svakog pripadnika druge dvije koalicije, jer je očito da se živi u paralelnim svjetovima: u jednom, fiktivnom, sve je idilično, nastavlja se put ka evrointegracijama, saradnja sa NATO, priča se o reformama, institucijama, pravnoj državi, … dok se u realnom životu odigrava najtribalnija moguća regresija crnogorskog društva i negacija svega što se licemjerno promoviše u fiktivnoj priči, a i same države Crne Gore i njenog ustavnog uređenja.

Na čelu te šarade je čovjek o čijim referencama se vrlo malo zna, kao i što ga je preporučilo da bude predvodnik koalicije koja je najjači konstituent nove vlasti. Na osnovu nesuvislosti koje izgovara i neodgovornih izjava, čini se da je jedina preporuka njegova sklonost ljubljenja ruku popovima i njegova očita svetosavska ortodoksija. Čovjek je eklatantan primjer kada neko izvučen iz anonimnosti dobije na značaju i uobrazi da je to sve njegova zasluga, zasluga njegovih sposobnosti, znanja i organizovanosti. Zanimljiv je odnos kritičara bivše vlasti koji, da li iz odgovornosti što su doprinjeli ovom cirkusu koji se događa u Crnoj Gori, teško mi je da povjerujem da im je ovo ostvarenje želja, ili što je njihova jedina misija bila da se razvlasti DPS, zaglušujuće ćute na sva događanja i sve izgovorene riječi koje crnogorsko društvo vraćaju u vremena prije tri desetljeća, ako ova danas nijesu još gora.

Posebno na riječi mandatara buduće vlade, koje manipulativno maskira kao izjavu bivšeg crnogorskog kralja, Nikole I, o dvije srpske države. Od vremena kad je Crna Gora povratila svoju nezavisnost nikada nijesam čuo bilo kojeg zvaničnika prethodne vlasti da je govorio o crnogorskoj ili nečijoj drugoj državi, već se uvijek govorilo o građanskoj državi. Uostalom, prethodna vlast je takvu formulaciju unijela i u važeći Ustav Crne Gore. Novi mandatar još nije faktički ni započeo svoj mandat, a već je i prekršio Ustav, i najavio ideološku orjentacija buduće vlade, suprotnu Ustavu Crne Gore.

I do sada Crna Gora nije oskudjevala u onima što su spremni da voze avion, operišu, projektuju autoputeve, vode ekonomsku politiku, a da u životu nijesu ništa od toga radili, pa ne čudi ni što budući premijer dozvoljava sebi da svoje kafanske razgovore sa prijateljima i stavove stečene na osnovu njih dijeli sa javnošću. Počev od priče kako će spriječavanjem korupcije u državnom budžetu biti dodatnih nekoliko stotina miliona eura, pa do toga da u novembru neće biti para u budžetu jer ga je „prethodna vlast ispraznila“ itd. Pa, budući premijeru, budžet ima svojstvo trezorskog računa, na koji se sliva novac iz svih budžetskih izvora, kao što su PDV, porezi, takse, carine, … i sa kojeg se isplaćuju obaveze po usvojenom godišnjem budžetu i tekućim potrebama.

Na isti način kao što se budžet punio do sad, puniće se i u buduće. Vjerujte mi da Sv. Bogorodica i Sv. Vasilije ne pune budžet na početku godine, pa da ga je neko mogao potpuno isprazniti. Jedino je moguće da je budžet zadužen kratkoročnim kreditima za premošćavanje, ali, bojim se, da budući premijer ne raspolaže tim podacima. Činjenica da nikoga od novovladajuće koalicije ne zanima sektor finansija dovoljno govori o finansijskoj situaciji u kojoj je Crna Gora u vrijeme pandemije i dovoljno govori o utemeljenosti dosadašnjih kritičara i kriminalizatora prethodne vlasti. Ko god bude novi ministar finansija imaće priliku da se uvjeri u ono što stalno pričam, da su megalomanske fantazije mnogih o potencijalima Crne Gore i neostvarenom raju zbog pljački, korupcije i kriminala najobičnije  budalaštine neprosvjećenih i mitomaniji sklonog puka.

„Jagma“ za ministarstva ekonomije i finansija najbolji su pokazatelj smiješnih propagandnih poruka budućeg premijera o „svitanju“ i Milutina Đukanovića o Crnoj Gori kao uskoro konkurenciji Norveškoj i Irskoj. Doduše, obzirom da je novi premijer iz anonimnosti postao medijska zvijezda po beogradskim televizijama i slavljen kao mesija, on očito vjeruje u naklonost Bogorodice i Sv. Vasilija i da će ga i dalje pratiti njihovo čudotvorstvo. Jer zaista jeste čudotvorstvo da neko takav bude premijer bilo koje države.

Nepodnošljivo je licemjerstvo međunarodne zajednice koja preko svojih izaslanstava u Podgorici nanovo vodi politiku kojom se jednom narodu i jednoj zemlji čini neoprostiva nepravda. Očito je da im je Dritan Abazović garantovao da će on kontrolisati bezbjednosne službe, tako da zapad ne treba da brine da će Crna Gora poremetiti uspostavljene relacije u bezbjednosnom smislu. A što će se dešavati unutar Crne Gore, međunarodnu zajednicu i njene ambasadore baš briga. To da li će Crna Gora biti građanska ili još jedna srpska država, to što će ostale sektore voditi velikosrbi, svetosavski klerikalci, rusofili, poštovaoci lika i djela Draže Mihailovića, Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Arkana, … koga briga. Kao da je moguće te dvije stvari razdvojiti. Uostalom, danas su u mnogim zemljama na vlasti oni koji drže do građanskih društava i njegovih vrijednosti, kao do lanjskog snijega. Srebrenica je daleka prošlost, aktuelno je rješenje Kosova. A da bi se taj problem riješio nužni  su ustupci Srbiji i žmurenje na oba oka za mnoge neprihvatljivosti unutar Srbije i prema suśedima.

Ne znam da li je njemački Ustav iz vremena kancelorovanja Hitlera imao klauzulu o brizi za Njemce van Njemačke, ali je malo čudno da se stalno neko poziva na Ustav Srbije i prava koja predśednik i vlada Srbije imaju po njemu? Otkada to unutrašnje zakonodavstvo daje nekome pravo da u međunarodnim odnosima krši međunarodne protokole, deklaracije OUN koje uređuju odnose među državama? Nije li ono što Srbija radi upravo miješanje u unutrašnje stvari drugih zemalja, besmisleno se pozivajući na pravo koje joj sopstveni Ustav daje? Ne śećam se da je Crna Gora dio Dejtonskog sporazuma kojim se Srbiji daju prava prema Crnoj Gori?

Aktualizuje se pitanje davanja dvojnog državljanstva građanima Srbije,  uz opciju da imaju pravo glasa. I to, zamislite, „svima koji imaju veze sa Crnom Gorom“? To je još gore nego što sam stotinama puta upozoravo neke opozicione lidere, suvereniste, na što su mi oni odgovarali da to nije moguće. E, pa, sve je moguće kad se radi o onima koji ni do sada nijesu poštovali zakone Crne Gore. Hoće li građani Crne Gore ćutati na to da o Crnoj Gori odlučuju oni koji ostvaruju biračko pravo u Srbiji?

Na nivou vica je javljanje uživo Abazovića u dnevnik Newsmax Adria, na beogradskoj Nova S, kada je voditeljka, nakon što su raspravljali o službi bezbjednosti Crne Gore, poručila Abazoviću „vodite računa da ih na vrijeme reformišete, da ne prođete kao mi nakon 5.okotobra“! Misleći na petooktobarske promjene u Srbiji 2000. godine. Što god ja mislio o petooktobarskim događanjima, čiji sam akter i sam bio, što god mislio o likovima poput Kuštunice, Velje i drugih, nevjerovatno je koji to um može praviti paralelu sa pobjedom na izborima u Crnoj Gori onih koji se nikada nijesu odrekli Miloševića, onih kojima Srebrnica nije genocid, kojima su Mladić, Karadžić, heroji, klerikalaca kojima Amfilohije Radović uređuje odnose i politiku, rusofila, mrzitelja zapada i svih zapadnih vrijednosti, … sa petim oktobrom u Srbiji? Jedina logika je da to namjerno čine, kao što namjerno svi mediji u Srbiji prećutkuju sve ono što smatraju da odmaže stvaranju „druge srpske države“, počev od nasilja nad pripadnicima druge nacije i vjere, pa do izjava o Bogorodici, Sv Vasiliju, učešću SPC u svim događajima i prije i poslije izbora, klerikalizaciji Crne Gore, oživljavanju četništva i poseljačenju ionako ne prećerano urbane Crne Gore.

Da ne govorimo o besmislenom upoređivanju režima Slobodana Miloševića i vlasti DPS-a potonjih dvije decenije. Ne opravdava ih ni to što stalno dovode sagovornike iz Crne Gore kojima moral nije prepreka da koriste notorne laži u razračunavanju sa Milom Đukanovićem i prethodnom vlašću. Nedavno na beogradskom N1 Milka Tadić, osnivač nečega što se tobože bavi istraživanjem, reče kako je izvještaj EU o stanju u Crnoj Gori istovjetan njenom mišljenju. Kako neće kad ga ona i njeno okruženje i pišu za EU? Isti oni koji danas ćute na ono što se događa u Crnoj Gori! Ako ništa, makar sada vidimo, njihovom šutnjom, da je ovo što se događa njihova vizija crnogorskog društva. Nesreća je samo što je njihov dosadašnji učinak i njihovi potencijali u dubokom nesrazmjeru sa ogromnim uticajem koji su imali u doba prethodne vlasti!

Jedan moj prijatelj se izvinio svojim srpskim prijateljima što se do sada rugao političarima iz Srbije, uz objašnjenje da sad oni mogu da mu vrate sprdajući se sa političarima nove vlasti u Crnoj Gori. Dritan Abazović je već uspio da se plasira na drugo mjesto liste Zorana Kesića u emisiji Tv Nova S „24 minuta“ , ubjeđen da je nakon izbora postao mačo tip!

*Tekst prenosimo sa portala Aktuelno uz dozvolu autora

Oceni 5