Greatest Shits: 11 ključnih reči za razumevanje mozga Nenada Kecmanovića
Griz 01 S

Photo: robinheather.typepad.com

Srbija je krupan zalogaj, a Srpska još veći

Velikoalbanski

U svjetskim medijima vrti se istovremeno, s jedne strane, priča da će iz previranja na Balkanu nastati Velika Albanija, a sa druge, da SAD i EU ne podržavaju velikoalbanski projekat. Pošto Velika Albanija praktično nije moguća bez podrške SAD, postavlja se pitanje šta nam to Vašington poručuje.

Šiptari

Vjerovatno je Hojt Ji isto tako zaprijetio makedonskom predsjedniku Ivanovu da će mu, ako ne prihvati federalizaciju države, (velika) Albanija anektirati zapadnu polovinu države. I dodao da Zapad nije za to, ali da sve teže obuzdava i ratoborne Šiptare u Srbiji i nestrpljive makedonske Albance.

Voker

Da ne bi bilo nedoumica da li su autori projekta „Velika Albanija“ Albanci ili Amerikanci, operativni projekat nije najavio ni Rama, ni Tači, ni Ahmeti, nego Voker, specijalac iz tajnih službi SAD.

Preseljenje

Trebalo je da se on oglasi sa projektom preseljenja Kosova iz Srbije u Albaniju pa da se srpski političari prisjete da je taj isti lik, po narudžbi tzv. međunarodne zajednice, svojevremeno iskonstruisao masovni zločin u Račku.

Kosovski Albanci počeli da se pakuju: Sele se iz Srbije u Veliku Albaniju

A taj lažirani zločin poslužio je kao opravdanje da Klinton donese odluku da general Vesli Klark izda naredbu i da NATO bombama zaspe Srbiju.

Optužnice

U to vrijeme u Beogradu su podignute optužnice protiv svih tih „boraca za demokratiju i ljudska prava“, ali su poslije 2000-te sve obustavljene po preporuci te iste „međunarodne zajednice“: Zaboravite prošlost da biste imali bolju budućnosti!

Agresija

I nije da se vlasti u Srbiji poslije Miloševića nisu potrudile. Iako su nas zapadni saveznici bombardovali bez saglasnosti SB UN, Beograd nije tužio SAD i ostale za tipičnu agresiju i ratne reparacije. Nisu u kamen uklesale crnu knjigu sa imenima američkih političara zaslužnih za trijumf terorističke OVK-a, secesiju Kosova, bombardovanje Srpske i Srbije.

Šta nam uradiše NATO zločinci samo zato što smo malo ubijali i proterivali: Kecmanovićeva tuga nad ruševinama

A nisu podigle ni spomen ploče malobrojnim uglednim strancima koji su izrazili solidarnost sa Srbima: ruskom premijeru Primakovu, njemačkom piscu Handkeu, britanskom nobelovcu Haroldu Pinteru i drugim.

Bombarder

Nisu čak ni zvanične goste iz zemalja članica NATO-a vodili pred porušne zgrade Beograda da iskažu poštu žrtvama njihovih bombardera. Samo što se još nismo stidjeli i izvinjavali zbog njihovih zlodjela, ali ni to nije pomoglo.

Srbomrsci

Uz potvrđene srbomrsce Olbrajtovu i Ahtisarija, SAD nam sada zloslutno najavljuju i Vokera da ponovo inscenira neku srpsku krivicu. Podozrivi prema namjerama Brisela, Srbi su neprestano sumnjali da priznanje Kosova Srbiju ipak vreba na kraju puta u EU, kao posljednji uslov.

Drugi

Očigledno, makedonski postupak očekuje i Srbiju ukoliko EU ne pritisne dovoljno efikasno Vučića da Srbija požuri sa priznanjem „Kosova“. Otuda onomad onaj iznenadni apel iz Brisela da Beograd prizna „Kosovo“, kao i neobičan poziv Mogerinijeve balkanskim liderima na privatnu večeru u sjedište EU. Poenta onog što bi domaćica Frederika mogla da kaže u tom neformalnom razgovoru biće: Bolje je da svoje probleme rješavamo u vašoj budućoj evropskoj kući nego da nam ih rješavaju drugi.

Krupan zalohaj za Ameriku: Srbija kao lubenica, bez Kosova

Pod tim „drugi“ reći će da misli na Ruse, iako svi gosti dobro znaju da se radi o Amerikancima i da je poslije Podgorice i Skoplja na redu Beograd, a zatim i Banjaluka.

Zalogaj

Pošto je Srbija (sa Srpskom) ipak veći zalogaj nego što su Crna Gora i Makedonija, premijer/predsjednik Srbije biće diplomatski uvijeno stavljen pred lažni izbor između priznanja „Kosova“ i perspektive dolaska „Velike Albanije“ u južnu pokrajinu.

Rusofobija

Postoje, naravno, i treća rješenja, ali zahtijevaju mnogo vještine, hrabrosti i spoljne podrške, ne samo Rusije, nego i Njemačke, koja centar EU pokušava da premjesti iz Vašingtona u Berlin, ili bar vrati u Brisel. Možda je, za sada, najvažnije da Vučić barem kupi vrijeme do eventualne pobjede predsjednika Trampa nad rusofobnom „dubokom državom“, te do realizacije velikih kineskih investicija u Srbiji na „Putu svile“, koje će i Pekingu dati ekonomsku osnovu da se više pita o političkim problemima u regionu.

Oceni 5