Završen 26. SFF
SFF 2020

Photo: Sarajevo Film Festival

Srce Sarajeva za film "Egzil"

Nagradu Srce Sarajeva za najbolji film osvojio je film "Egzil" (Njemačka, Belgija, Kosovo) u režiji Visara Morine. Srce Sarajeva za najboljeg reditelja osvojio je Ru Hasanov (UNUTRAŠNJE OSTRVO / DAXILDƏKI ADA). Srce Sarajeva za najbolju glumicu osvojila je Marija Škaričić (MARE, režija: Andrea Štaka), a za najboljeg glumca Vangelis Mourikis (KOPAČ / DIGGER, režija: Georgis Grigorakis).

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “Sretan Božić, Yiwu“, režisera Mladena Kovačevića, a Human Rights nagrada je pripala Raduu Ciorniciucu za film “Moj dom“. Specijalnu nagradu žirija za dokumentarni film dobio je Andrei Dascalescu za film "Sveti otac".

Najbolji kratki film na 26. Sarajevo Film Festivalu je film "Antiotpad" hrvatskog režisera Tina Žanića,, a Specijalno priznanje žirija pripalo je Anastasiji Kratidiji za film “Njenim stopama“. Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobila je turska autorica Zeynep Dilan Suren za film "Velika istanbulska depresija".

Dobitnici Počasnog Srca Sarajeva, koje se dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, jesu reditelj Michel Franco i glumac Mads Mikkelsen. 

Nagrada Audentia 2020. pripala je autorici Nataliji Yefimkinoj za film "Garage people". Ova nagrada se dodjeljuje redateljici dugometražnog filma iz jednog od programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, kao podrška za njezin sljedeći film.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 26. Sarajevo Film Festivala ukupno se takmičilo 49 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 29 filmova imalo je svjetsku, šest međunarodnu, dva evropsku, 11 regionalnu i jednu bosanskohercegovačku premijeru.

Ovogodišnji Sarajevo film festival otvoren je svjetskom premijerom filma "Koncentriši se, baba", bosanskohercegovačkog scenariste i režisera Pjera Žalice, a program je ove godine obuhvatio filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, festival je u potpunosti održan u online formatu. Gledaoci iz cijele Bosne i Hercegovine i regije na online platformi ondemand.sff.ba mogli su gledati filmske programe Sarajevo Film Festivala. Putem ove platforme gledateljima je bio omogućen pristup i pratećim programima, kao što su predavanja i razgovori s autorima.

Oceni 5