SFF: Priznanje velikom umjetniku
Wim Wenders S

Photo: Kostas Maros for Zürich Film Festival

Srce Sarajeva za Wima Wendersa

„Presretni smo što možemo odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizuelnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Wim Wenders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije“, rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra. 

Wenders će održati Masterclass, a Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma Hotel od milion dolara, koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

Wenders se vraća Sarajevo Film Festivalu deset godina nakon svoje prve posjete: 2011. godine predstavio je svoje revolucionarno 3D filmsko ostvarenje Pina, dugometražni dokumentarni omaž legendarnoj koreografkinji Pini Bausch (1940-2009), nominiran za Oskara. Iste godine, Wenders je na 17. Sarajevo Film Festivalu održao predavanja učesnicima programa Talents Sarajevo, edukativnog programa koji Sarajevo Film Festival organizira u saradnji sa Berlinale Talents i Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu.

Wenders je međunarodno priznanje stekao tokom sedamdesetih kao jedan od pionira novog njemačkog filma i smatra se jednim od najvažnijih autora u historiji kinematografije.

Proboj na internacionalnu scenu ostvario je filmom Prijatelj iz Amerike (1977) i od tada kontinuirano radi u Evropi i SAD-u kao i Latinskoj Americi, Aziji i Australiji. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na festivalima širom svijeta, između ostalih: Zlatne palme i nagrade Britanske akademije filmskih umjetnosti za Paris, Texas (1984), nagrade za najboljeg reditelja u Cannesu za Krila želje (1987), Zlatnog lava u Veneciji za Stanje stvari (1982) i Srebrnog medvjeda za Hotel od milion dolara (2000) na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Njegovi dokumentarni filmovi Buena Vista Social Club (1999), Pina (2011) i So zemlje (2014) su svi redom nominirani za Oskara. 

Pored mnogih nagrađenih dugometražnih filmova, njegov rad u svojstvu scenariste, reditelja, producenta, fotografa i autora takođe obuhvata mnoštvo inovativnih dokumentarnih filmova, međunarodnih izložbi fotografija i brojne monografije, filmske knjige i prozne tekstove. Godine 2020. njegova najnovija 3D instalacija Dvije ili tri stvari koje znam o Edwardu Hopperu premijerno je prikazana u okviru Edward Hopper izložbe u Fondaciji Beyeler.

Na jesen 2012. godine Wim Wenders je sa suprugom Donatom osnovao Fondaciju Wim Wenders u Düsseldorfu. Neprofitna fondacija je stvorila okvir koji objedinjuje kinematografsko, fotografsko, umjetničko i literarno životno djelo Wima Wendersa u njegovoj rodnoj zemlji i učinila ga trajno dostupnim široj javnosti kroz digitalnu restauraciju i konzervaciju, te kroz saradnju s mnogim organizacijama širom svijeta koje rade na tome da ovo djelo učine dostupnim. Neprofitna fondacija paralelno s tim podržava mlade talente u oblasti inovativne narativne kinematografije, posebno kroz stipendiju Wim Wenders koju dodjeljuje Film-und Medienstiftung NRW i promoviše filmsko obrazovanje.

Dvadeset sedmi Sarajevo Film Festival održat će se od 13. do 20. augusta 2021. godine.

Oceni 5