Weekend Videos
Srebrenica

Photo: Pinterest

Srebrenica: Nema mesta za poricanje

Srebrenica – još jedna godina: „Ako su među nama bili mogući Vukovar, Srebrenica i Sarajevo, i k tomu još ako se i dalje pronalaze načini da se negiraju ti i drugi zločini ili da se pronalaze mehanizmi njihova relativiziranja, nadasve upiranjem prsta na tuđe zlo, čemu onda još kršćanstvo, čemu kršćani na našim prostorima. Tko je, nakon svega, uopće toliko samodopadan, đavolski ohol, da se uopće usudi nazvati kršćaninom?“

Tetka iz Bosanske Krupe: Svi se sećamo legendarnog filma "U raljama života", Vitomire Lonćar kao Šefice Cvek ili Bate Živojinovića kao Trokrilnog. Ipak, Semka Sokolović Bertok kao tetka iz Bosanske Krupe nezaboravna je sporedna uloga koja ima jačinu glavne. Tetkini čuveni govori i urnebesne priče iz rodnog mesta ostaju zauvek upamćeni.

Varljivo leto 2020: Nemiri koji su u Beogradu potrajali dva dana još jednom su pokazali da se prioriteti razlikuju, pa su se neki, umesto oko protesta za Košutnjak, okupili oko pokliča iza kojih se kriju opasne ideologije. Humor je uvek jedan od načina na koje se odgovara na velike događaje, te na ono što ne bi smelo da se zaboravi – u ovom slučaju je to policijska brutalnost.

Dani užasa i transfera blama: O tome koliko je film "365 dana" užasan već smo pisali, ali čini se da to prosto nije dovoljno. Zato je tu i svetska YouTube zajednica da istakne sve mane i ne nađe vrline, jer ih nema.

Želimo da nas čuju: Jedna od najvažnijih potreba je da drugi vide i priznaju ono što osećamo. U moderno doba to nije uvek lako, a zbog toga što se ljudi udaljavaju, ophrvani poslom i svakodnevnim haosom.

Privatni pop: Tekstovi muzičkih pesama nekad su, čini se, bili univerzalni, a danas se sve češće posvećuju određenim osobama iz života pop zvezda, dok publika igra igrice pogađanja. Kako je došlo do takvog razvoja i da li je baš sve tako kako izgleda, tumače devojke koje stoje iza kanala The Take i redovno nam donose iscrpne i kvalitetne popkulturne analize.

Oceni 5