Iz Lukovićeve arhive: Knjiga „Ćorava kutija“ u nastavcima (15)
Sejdo Bajramović

Statisti u Miloševićevom ratnom spektaklu: Jugoslav Kostić, Sejdo Bajramović i Borisav Jović

Photo: Zoran Trbović/XXZ

Srpska "Dinastija" u Palati federacije

Nasmejan s razlogom: Aleksandar Bakočević spreman za raspravu o bilo čemu

Krajnje lascivnu činjenicu da je grupa nepoznatih & miroljubivih građana puna 52 časa pod opsadom držala Palatu federacije, Televizija Srbije iskoristila je kao savršeni šlagvort za pokretanje nove psihosomatsko-ljubavne serije "Osma sednica II: Jauci & reagovanja" u popularnom erotskom terminu tzv. specijalne emisije, svakog dana posle tzv. Dnevnika (utorak, sreda, četvrtak; 4,5. & 6. februar; TV Bjeletić/Ujvideki TV; 20.45). Budući da je brzom & energičnom akcijom republičkog MUP otkriveno nekoliko građana koji su izbegli svoju ustavnu obavezu da sede pred televizorom & napajaju se na izvoru bistre istine, "Ćorava kutija" im omogućava da upoznaju kratak sadržaj prethodnih epizoda, kao i junake glavnih & sporednih uloga u ovom sinemaskop-spektaklu s nekoliko miliona statista.

SCENA: Veliki, dinosauruski okrugli stol koji originalnim kružnim oblikom čini temelje rane srpske arhitekture; obložen kvalitetnom srpskom čojom idealnom za jamb; prekriven najmodernijom srpskom tehnikom; radi estetskog utiska ukrašen s nekoliko elegantnih boca časnog Knjaza Miloša.

Dr BRANKO KOSTIĆ (ekološki raspoložen, grohotom nasmejan, obučen u jednobojnu havajsku košulju, sa štitnikom za sunce i "lenonicama"): Srbi & Srpkinje, braćo & sestre, dame & gospodo, pioniri & pionirke, drugovi & drugarice, oficiri & džentlmeni! Palata federacije konačno je oslobođena: naše partijsko ognjište sačuvali smo od graševinskog genocida, ali nam u sledećih 52 sata preostaje samo da se složimo oko nekih formalnosti koje ne bih abortirao, jer ste jutros telefonom već svi dobili vaša mišljenja. Dakle: prihvata li se jednoglasno plan g. Babića da se roze šlemovi Ujedinjene Krajine pošalju u Njujork & na Ist Riveru postave između zaraćenih strana: na liniji razdvajanja Butrosa Galija od Sajrusa Vensa, a po principu "mrlja od mastila" u kancelarijama & restoranima. I, drugo, mnogo važnije: ko je za predlog srpske & cmogorske Skupštine da se za "Pesmu Evrovizije 92" delegira Snežana Babić-Sneki, kao provereni kadar vaskolikog srpstva u melodičnom okruženju?

Dr BORISAV JOVIĆ (začudeno): Koji Vens? Koji Babić? Šta je to Sneki?

Dr BRANKO KOSTIĆ (poverljivo se okreće g. Bajramoviću): Noćas sam usnio strašan san: Bora Jović i ja sami na pustom ostrvu...

Dr RISTO VUKČEVIĆ (mirno & dostojanstveno): Da vam se predstavim. Ja sam osoba A, dr Risto Vukčević...

Dr BRANKO KOSTIĆ (povišenim tonom): Odbijanje folklornog koncepta da gola Sneki s roze šlemom bude stalni član Saveta bezbednosti dovodi u pitanje vitalni srpski nacionalni interes koji je drug Risto tako suptilno profilirao. Međutim, naše demokratsko opredeljenje da čujemo već usvojene stavove prosto me tera da se u sebi upitam: ima li u sali ostataka zaklanog naroda iz Bosne & Hercegovine koji sa oduševljenjem sarađuju s Predsedništvom SFRJ, tj. pitaju mene & Sejda za savet.

Skoro kao zaljubljeni srpski ljubavni par: Radovan Karadžić i Biljana Plavšić

Dr BILJANA PLAVŠIĆ (podvriskuje): Merhaba, Branko. Ja mislila da idem na dženazu, kad ovdje k'o mevlud. Je l' valja ova, a? K'o mlijeko, bolan.

Dr MILAN BABIĆ (preteći): Ja već vidim kako vjetar duva nekako tendenciozno. Suština koncepta demilitarizacije, pre definitivnih političkih razgovora o statusu nenaoružane g-đice Sneki na Ist Riveru, u kolektivnom sjećanju srpskog naroda budi uspomene na ranije "Pjesme Evrovizije" kad su Srbi pristajali da odu na stratišta a da za to vrijeme Danijel pristrasno zavodi germansku "Džuli". Sistem lokalne samouprave, bez obzira što Snežana & ja nismo rođaci a nosimo isto prezime, ne garantuje da će g. Butros Gali pristati da pjeva za tzv. Hrvatsku. Haug.

Dr RISTO VUKČEVIĆ (mirno & dostojanstveno): Da vam se predstavim. Ja sam osoba B, dr Risto Vukčević...

BLAGOJE ADŽIĆ (na mestu voljno): Eto, lepo nam drug Risto poručuje. Religija je Sneki za narod. Ko tebe Babićem, ti njega Vensom. Od Butrosa dva putića vode. Ko žestoko uzvraća, nadu u mir vraća. Mi-rno!

Dr BRANKO KOSTIĆ (strpljivo): Blagoje, znam koliki si pacifista ali, časti ti, skloni tu "kašikaru": prednost mimog rešavanja jugoslovenske krize u odnosu na ratnu opciju uvek ti je bila svetinja. Je l' da da je tako? (Okreće se g. Bakočeviću): Kaži mu, Aco.

Grafit: Slovenačka poruka za generala JNA, Blagoja Adžića

ALEKSANDAR BAKOČEVIĆ (sonorno): Meni je rečeno da ovo pročitam (pokazuje na papir) što ću sa neviđenim zadovoljstvom učiniti. Kako je svetskoj javnosti poznato, ja sam prošle nedelje 26 dana boravio u poseti prijateljskoj & nesvrstanoj Kini, na teškom i vrlo odgovomom zadatku degustiranja tzv. pataka koje su u prošlosti nanele toliko zla čitavom srpskom narodu. Let od Beograda do Pekinga bio je vrlo prijatan. Na kinesko tlo stupio sam, kao što nalažu drevni istočnjački običaji, levom nogom, poklonio se i odmah se presvukao u tradicionalni japanski kimono, koji u Kini greškom zovu kineskim kimonom. Istog časa počeli smo teške, bilateralne razgovore s štapićima: želim li patku na pekinški ili sečuanski način, ili onako lešo, po kantonski; sa sojom ili na soji, s rižom ili pirinčom, da mi na kraju sve preliju slatko-kiselkastim sosom od škampi. Nijednog trenutka nisam prestajao da mislim na zlosrećnu sudbinu mog izabranog srpskog naroda, naročito dok sam tamanio one male, cme kolačiće od sojinog brašna sa urmašicama u umaku od algi, prste da poližeš. Onda su me naši kineski prijatelji pitali zašto nemam kose oči, ali kad sam pomenuo Sneki u roze šlemu, odmah su se prepodobili & upozorili na opasnost od gastronomskog genocida. Da rezimiram: Kinezi su obećali da će podržati kandidaturu SAO Birač za sledeće Olimpijske igre, čime se oslobađaju nacionalni potencijali za vekovno ugrožen srpski narod kome je SDA zabranio da igra golf i polo...

Dr BRANKO KOSTIĆ (već nervozan od gladi): Odličan si bio, Aco, vrlo dobar. Jesi li uzeo recept za kolačiće? Jesi? Aco, majstore! (Okreće se g. Joviću): Simpatičan ovaj mladi Bakočević.

Dr BORISAV JOVIĆ (začudeno): Koji Bakočević?

Dr RISTO VUKČEVIĆ (mimo & dostojanstveno): Da vam se predstavim. Ja sam osoba C, dr Risto Vukčević...

Dr MILAN BABIĆ (ogorčeno): Ja već vidim kuda ovo vodi: nekako mi je sve ovo tendenciozno. Jer, kako da ja ubedim roze šlemove u Krajini da nam je Butros ortak, kad smo do juče ašikovali s Vensom? Iz svih dosadašnjih zbivanja jasno je da je upravo g-đica Sneki agresor & strana koja večito krši primirja. Njena pojava sigurno zabrinjava, unosi nemir & nespokoj u srpski narod u Republici Milanova Krajina. Haug!

Dr BRANKO KOSTIĆ (skrušeno): Ja, vaistinu, nemam ovlašćenja da modifikujem plan, ali podsećam da je g. Jović boravio u Njujorku...

Dr BORISAV JOVIĆ (začuđeno): Koji Njujork?

Petar Gračanin: U perodu od 1982. do 1985. godine je obavljao funkciju načelnika Generalštaba JNA, od 1987. do 1989. godine predsednika Predsedništva Socijalističke Republike Srbije a od 1989. do 1991. godine Saveznog sekretara za unutrašnje poslove SFRJ

PETAR GRAČANIN (odlučno): Pitam te kao Srbin Srbina. Jesi li putovao u Ameriku?

Dr BORISAV JOVIĆ (začuđeno): Jesam.

PETAR GRAČANIN (vrlo odlučno): Jesi li razgovarao s Bušom, Iglbergerom, Galijem, Madonom & Ermestom Hemingvejom?

Dr BORISAV JOVIĆ (začudeno): Jesam, ali nisu hteli da me prime.

PETAR GRAČANIN (najodlučnije): Dakle, priznaješ da si bio u Njujorku?

Dr BORISAV JOVIĆ (skroz začuđen): Koji Njujork?

PETAR GRAČANIN (okreće se g. Adžiću): Daj onu "kašikaru", 'leba ti. (Unosi se g. Borisavu u lice): Njujork, Boro! Njujork! Kip slobode, Empajer stejt bilding, Endi Vorhol, Merilin Monro...

Dr BORISAV JOVIĆ (priseća se): A... "Velika jabuka". Jeste, vala. Stao mi mozak.

PETAR GRAČANIN (sa olakšanjem): I šta ti je rekao Vens?

Čeka da se javi: Radoman Božović, biznismenDr BORISAV JOVIĆ (začuđen): Koji Vens?

BLAGOJE ADŽIĆ (obraća se g. Gračaninu): Perice, evo ti još jedna "kašikara".

PETAR GRAČANIN (poluodlučno): Seti se, Boro, molim te. Vens, Vensić. Onako lepuškast, mladi čovek. Palio sveće za Novu godinu kad ga je naša služba slikala iz profila.

Dr BORISAV JOVIĆ (napreže se): Mmmmm... Vens, Vens. Da nije Sajrus?

SVI PRISUTNI (uglas): Jeste!

Dr BORISAV JOVIĆ (začuđeno): Što odmah ne kažeš Vens, nego me mučiš sa Sajrusom.

Dr BRANKO KOSTIĆ (rezignirano): Ponekad poželim da se pretvorim u astralno tijelo.

Dr RADOVAN KARADŽIĆ (usplahireno): Kao predstavniku srpskog naroda kojem fantastično skače rejting gdje god ima živog Srbina priključenog na TV Bjeletić, mislim da imam pravo da unesem malo optimizma & kažem nekoliko veselih vesti. Služba za informisanje SDS upravo me je obavestila da onaj Luković u "Vremenu", na strani 60, piše o ploči moje ćerke koju ja, onako brižno roditeljski, predlažem za "Evroviziju" umesto perfidne & separatističke Sneki, po zlu zapamćene u svim krajevima gde Srbi imaju većinu, ili ih je makar pet procenata, što je dvotrećinska većina. Prošle nedelje, u ime srpskog naroda, uputio sam pisma g.g. Vensu & Galiju, u kojima sam objasnio zbog čega moja Sonya treba da ode u Njujork...

Dr BORISAV JOVIĆ (uplašeno & začuđeno): Koji Njujork?

Dr BILJANA PLAVŠIĆ (podvriskuje): Joj, Alaha ti, Boro, da čuješ samo Radovanovu malu kako pjeva sevdah, dođe ti da odeš na Bajram...

Dr RISTO VUKČEVIĆ (mirno & dostojanstveno): Da vam se predstavim. Ja sam osoba D, dr Risto Vukčević...

Dr BORISAV JOVIĆ (začuđeno): Koji Risto?

Dr BRANKO KOSTIĆ (mrmlja sebi u bradu): Znao sam da ne sluti na dobro čim ja sanjam ono pusto ostrvo, a Bora kao pita "Koje ostrvo?".

Dr MILAN BABIĆ (pomirljivo): Ja već u zraku slutim nešto tendenciozno. Ovo ću reći samo jednom: ili će se Sneki skroz razoružati, ili je neće biti. Haug!

Dr RADOMAN BOŽOVIĆ (isturajući bradu u prve borbene redove): Kao Crnogorac srpskog roda & poroda, vrlo odlučno podržavam zalaganje mog voljenog predsednika Miloševića, kao i principijelno istupanje g. Riste koji je jedini ovde na najkraći & najimpresivniji način sumirao problem otuđenja u savremenom društvu. I da odgovorim Milanu: pićeš ti meni mleko u prahu! Ješćeš ti meni kuvana Trumanova jaja!

BLAGOJE ADŽIĆ (ljubazno & hladnokrvno šapuće dr Radomanu): 'oćeš da ti pozajmim "valter"?

Dr BORISAV JOVIĆ (zamišljeno): Valter brani Sarajevo.

Materijal za diskusiju: Biljana Plavšić o šest miliona poginulih Srba

Dr BILJANA PLAVŠIĆ (u totalitamom sevdahu): Sarajevo, behara ti tvoga.

SEJDO BAJRAMOVIĆ (uzbuđeno): Mogu li ja, prijatelji, da izložim stanovište moje narodnosti?

SVI PRISUTNI (uglas): Ne može..

Dr RISTO VUKČEVIĆ (mirno & dostojanstveno): Da vam se predstavim. Ja sam osoba E, dr Risto Vukčević...

MILE PASPALJ (razdragano): Dragi moji Srbi, toliko sam srećan & uzbuđen da ćete me odmah razumeti. Zamislite šta mi se desilo: izađem ja malo u hodnik, da izvinete, kad iza stuba skoči dr Buda Košutić i navali da me ljubi, pa sve pipka i kaže: "Mile, joj što si lep". A meni neprijatno, da ne pričam. Onda mi dr Buda sve nešto šapuće "potpiši, potpiši", pa onda "tebi se spava", "ti ne kontrolišeš teritoriju očnih kapaka" i ja, vaistinu, utonuh u san. A san ko mlijeko: ja, Bora Jović & Branko Kostić na pustom ostrvu. Kad će Bora: "Koje ostrvo?".

SVI PRISUTNI (uglas): Jesi li potpis'o za Sneki?

MILE PASPALJ (zbunjeno): Srce je usamljen lovac.

Dr MILAN BABIĆ (u stihu): "Dodi, Mile, ti do Knina / Poželećeš da je Kina".

Dr BORISAV JOVIĆ (umorno): Koja Kina?

Dr BRANKO KOSTIĆ (u polusnu): Je l' Kina ostrvo?

Dr RADOVAN KARADŽIĆ (nestrpljivo): Ako je ovo kraj teksta, da odmah čitam o mojoj Sonjici.

Sonja Karadžić kao hitmejker: Ovde pod starim srpskim imenom SonyaDr BORISAV JOVIĆ (sneno): Koja Sonjica?

Dr BRANKO KOSTIĆ (optimistički): Naše plenarno zasedanje ne samo da je pokazalo visok stepen jedinstva & demokratske procedure već i uverilo međunarodnu javnost da nam nitko ništa ne može kad se Srbi slože. Jednoglasno, sa deset glasova protiv, koji se po Poslovniku ne uzimaju u obzir, proglašavam da je opsada Palate federacije završena & da je trenutak da žestoko uzvratimo po Sneki kojoj želimo veličanstvenu, kosovsku pobedu.

Dr RADOVAN KARADŽIĆ (na ivici nerava): Da li je ovo kraj "Ćorave kutije"?

Dr BORISAV JOVIĆ (telefaksom s pustog ostrva): Koja "Ćorava kutija"?

* Tekst originalno objavljen 10. februara 1992. u nedeljniku „Vreme“

Oceni 5