TV serija "1983" (Netflix)
1983_c

Photo: Netflix

Šta bi bilo da nije pao Berlinski zid

Što je zajedničko serijama „The Man in the High Castle“ i „SS-GB“, knjizi „E baš vam hvala“ Marka Vidojkovića i ovoj seriji? Sve su to djela koja pričaju priče o jednom distopijskom društvu po principu „što bi bilo kad bi bilo“. „High Castle“ se bavi Amerikom pod čizmom Nijemaca koji su pobijedili u Drugom svjetskom ratu, „SS-GB“ Britanijom u istom kontekstu, „Hvala“ Jugoslavijom u kojoj nije bilo rata 1991., a „1983“ Poljskom u kojoj nije bilo nemira u brodogradilištu u Gdanjsku i uspona Solidarnosti te, posljedično, svega onoga što će dovesti do pada komunizma.

Naime, u naslovnoj godini ove serije u Poljskoj se dogodio veliki teroristički napad koji je promijenio tijek povijesti. Nepoznat netko podmetnuo je velike eksplozije u tri najveća poljska grada – Varšavi, Krakovu i Gdanjsku – koje su zemlju zavile u crno, vladajući komunisti, oporba iz Solidarnosti i crkva su se pomirili i ujedinili protiv zajedničke prijetnje te nije došlo do promjene vlasti, što je spriječilo i pad Berlinskog zida, SSSR se također nije raspao a Hladni rat i dalje traje. Komunjare i dalje vladaju, tajne službe i dalje špijuniraju svakoga, represija je gadna ali Poljska je krenula putem gospodarskih reformi kineskog tipa (ili jugoslavenskog u Vidojkovićevoj knjizi) koje su zemlju podigle na noge.

Iako se serija zove „1983“, radnja se zapravo događa 20 godina kasnije, taman na obljetnicu „velikog praska“ koji cijela država slavi hinjeći zajedništvo, s vrhom države i vojnog aparata na koncelebriranim misama koje služi nadbiskup. Tu idilu prekinut će dvije istrage, jedna koju vodi iskusni ali u sistem razočarani inspektor Anatol Janow (Robert Więckiewicz) i druga koju vodi mladi i nadobudni student prava Kajetan Skowron (Maciej Musiał). Njihove će se istrage ubrzo spojiti, u njihovu orbitu ulazi i mlada pripadnica pokreta otpora Lakih brigada Ofelia (Michalina Olszanska) i oni će otkriti veliku zavjeru koja seže sve do najviših vrhova partije i države, ali će otkriti i što se točno dogodilo te famozne 1983.

„1983“ je prva Netflixova serija iz Poljske i nastavak je njihove „hegemonističke“ politike zavladavanja svijetom. Kako bi serija izgledala što realističnije, režiju su povjerili veteranki Agnieszki Holland, Poljakinji s velikim međunarodnim iskustvom koja je režirala nekoliko epizoda genijalne „Žice“ ili „Kuće od karata“, serije koja je bila Netflixov prvi veliki uspjeh (eh, kad je to bilo…). Hollandova je, kad smo već kod nje, režirala i prvu seriju na poljskom jeziku za HBO („The Burning Bush“), a ovdje se okružila s još tri dame: kćerkom Kasiom Adamik, Olgom Chajdas i Agnieszkom Smoczynskom. Dakle, i ovdje imamo svojevrstan girl-power pokret kao i kod "Russian Doll".

Kao što rekoh, serija se zapravo odvija 20 godina kasnije, a događaje iz prijelomne godine pratimo kroz niz pametno postavljenih flashbackova koji nam tek u posljednjoj epizodi prikažu što se i kako dogodilo te 1983. i u kojima istaknutu ulogu igra Mija, Kajetanova majka koja je poginula u eksploziji (ili možda nije?). A 2003. u Poljskoj djeluje dosta sumorno: ogromne modernističke građevine vizualno plijene pozornost, ali većina radnje odvija se izvan njih; postoje mobiteli i računari ali ih u seriji malo tko koristi; iako je zemlja i dalje pod komunističkom vlašću upadljivo je odsustvo crvenih zvijezda, srpova i čekića te drugih simbola bivšeg režima, a unatoč proklamiranom ekonomskom napretku, ulicama i dalje dominiraju sumnjivo stari automobili (sam inspektor Janow vozi nekog prastarog Trabanta). Kao da je cijelo društvo dijelom prešlo u 2003., ali dijelom ostalo u 1983.

Unatoč izraženoj distopijskoj/ZF crti, „1983“ je ipak prvenstveno noir krimić po priči i prosedeu sličan hvaljenoj britanskoj mini seriji „SS-GB“ od prije par godina. Dopalo mi se to evociranje Poljske 2003., priča je zanimljiva i napeta, likovi uvjerljivi, pa se nadam da Netflix neće stati na ovome već će nastaviti s produkcijom ovakvih serija prilagođenih različitim tržištima. Imate subove na engleskom za lakše gledanje (dijelovi serije su i na engleskom da lijeni Amerikanci ne bi morali sat vremena čitati titlove), a ja vam preporučujem da probate gledati i bez subova. Nećete baš sve pohvatati, ali čak i tako serija se može pratiti.

*Prenosimo sa autorovog bloga

Oceni 5