XXZ magazin preporučuje
Life After Life serija

Photo: BBC

Šta bi bilo kad ne bi bilo

Serije

Life After Life (mini-serija, 2022)

Snimljena prema istoimenoj knjizi Kate Atkinson, serija Life After Life prati život Ursule Todd, od rođenja do smrti – brojnih rođenja i smrti. Naslov se, dakle, sasvim bukvalno može shvatiti, budući da Ursula živi život za životom. Najpre umre par minuta nakon rođenja, a potom uspeva da preživi. U raznim inkarnacijama smrt je stiže u različitim uzrastima. Zanimljivo je to što se njene životne okolnosti naizgled bitno ne menjaju – uvek se rađa istog dana i godine, porodica je uvek ista, čak i pojedini ljudi koje susreće na svom putu.

Proizvoljnost nije potpuna i nasumična i zapravo je čitav koncept vezan za ono „šta bi bilo kad bi bilo“ jako dobro osmišljen. Baš zbog toga što nije potpuno proizvoljan, navodi nas da postavljamo razna pitanja. Najpre, koji je život stvaran i šta se uistinu dogodilo, što je privlačna varka, a potom i ono najvažnije – kada bismo imali priliku da se vratimo u prošlost, odnosno ponovo proživimo život, da li bismo nešto drugačije uradili, kako bismo ispravljanjem prošlosti uticali na budućnost i ima li uopšte smisla to činiti.  Istina, Ursula se iznova rađa i umire, ali se prošlih života ne seća jasno, samo zna da je tu već bila i pita se koji ju je tačno postupak doveo do određene pozicije u životu. Svoje mentalno stanje i nelinearni doživljaj vremena adresira i u razgovoru sa psihijatrom u nekim inkarnacijama, a na gledaocima je da zaključe da li je na kraju sve ipak samo jedna fino razvijena alegorija o sudbini, psihi, te ograničenom uticaju koji čovek ima čak i na sopstveni život.

U jednom od života Ursula ubija Hitlera, u drugom se udaje za mladog nacistu i ostaje u Nemačkoj i tokom Drugog svetskog rata, nekad uspeva da spreči nečiju smrt, nekad i da se izbori za sebe, dok u jednom životu postaje i žrtva nasilja u porodici. Svaka od nanizanih priča deluje potpuno uverljivo, okupira nas toliko da pomišljamo da je tek sada sve „stvarno“, sve dok nas ne prebaci u novu realnost i brže nego što smo mogli da pomislimo. Pored sve začudnosti i lepote, ima tu i frustracije zbog koje se pitamo da li uopšte ima smisla proživljavati život iznova i nije li to što nema reprize zapravo i najveći dar.

Julia (prva sezona, 2022)

Julia ne samo da gledaoce uvlači u gurmanska zadovoljstva, već i u priču o ženi koja je mnogo toga promenila. Glumci su odlični, posebno Sarah Lancashire koja igra Juliu Child.

U pitanju je lagana i vesela studija toga kako se čarobnica hedonizma uspela do vrha – sasvim slučajno i šarmantno. Lancashire možda ne izgleda kao junakinja koju igra, niti uspeva do kraja da imitira akcenat po kojem je Child bila poznata, što je u ovom slučaju sjajno – iz njenog tumačenja izrasta divan, moćan lik, a opet je svima jasno o kome se radi. Tu je i važna životna tema koja okupira mnoge kad stignu u određene godine – da li su pogrešili što nešto jesu ili nisu uradili? Odgovor je jasan – greške su deo iskustva, a nikada nije kasno da se počne nova priča, sledeća avantura.

From (prva sezona, 2021)

Čovek je osuđen na optimizam – uprkos tome što zna šta ga čeka na kraju, uspeva da živi kao da vremena ima napretek. Nesposoban da izađe iz zatvora u čijoj je izgradnji i sam učestvovao, čeka nekoga da ga spasi. Budući da su prinčevi odavno izgubili sposobnost jahanja, bes zbog toga što ne dolaze postepeno raste, sve dok ne kulminira u nervni slom ili neku fatalnu bolest. Zbog toga bivstvovanje podseća na naučnu fantastiku, na neki začarani svet koji nas tera da se ponavljamo iz dana u dan, nesposobni da izađemo iz začaranog ciklusa.

Serija From se temelji na ovoj formuli, a iz nje raste odlično osmišljen svet strave i užasa. Već je na samom početku jasno da nešto nije u redu – izolovani gradić tone u sumrak, a u pozadini se čuje zvono. Šerif (Harold Perrineau) u ruci drži metalni predmet i s mukom ga pomera tako da ovaj odzvanja kao zlokobno upozorenje da se nešto približava. Građani se nervozno okreću k Suncu koje nestaje i polako se povlače u svoje kuće. Dakle, spas je u privatnom prostoru, u četiri zida koja garantuju da će sve potencijalne opasnosti ostati napolju.

Više čitajte ovde.

Film

The Bad Guys (2022)

Od stereotipa je retko ko umakao, ne samo zbog klišea samih po sebi, već i zbog trauma koje se prenose s kolena na koleno, a koje spoljnim posmatračima izgledaju kao hir, bes, te bilo koje drugo ponašanje koje se ne toleriše, te od kojeg se zazire.

Animirani film The Bad Guys nije toliko ozbiljan, ali kreće od toga – vuk je uvek „veliki zli vuk“, a kad mu se pridruže zmija, pirana, tarantula i ajkula, ostalima se ne piše dobro. Uprkos tome što pripadaju predatorima s vrha lanca ishrane, ovi junaci su simpatični, te žele isto što i mnoga ljudska bića – da budu dobri. Definicija dobrote je jasna – dobar je onaj koji o drugima misli više nego o sebi, što nije uvek tačno, ali je dobar početak.

Naši junaci su kriminalci, pljačkaši banaka, pa crtani film podražava sve one filmove o velikim pljačkama, najviše priče u kojima igra George Clooney. Tu su i zapleti, preokreti, kao i u svakoj dobroj akciji, pa je ovaj „crtać“ više nego vrlo dobar.

Sous le ciel d'Alice – Skies of Lebanon (2020)

Svima je dosta rata, a opet ratujemo. Zbog toga je važno da se umetnost bavi tim problemom, ne bi li nas podsetila koliko je čovek ponekad neverovatno glup.

Mlada Alice se pedesetih godina prošlog veka iz rodne Švajcarske seli u Bejrut. Tamo sreće Josepha, i kao što obično biva s mladim ljudima – ludo se zaljubljuje. Nakon godina ogromne sreće, građanski rat uništava raj koji su pažljivo čuvali.

Jagten - The Hunt (2012)

Rulja je opasna stvar, budući da se kolektivni bes i zajednička paranoja šire poput zaraze. Nakon toga se više ne razmišlja i sve je spremno za linč. Niko ni na trenutak ne zastaje da razmisli o krivici, zbog toga postoje zakoni i oni koji bi profesionalno trebalo da se pozabave svakim problemom, što je posebno važno kad se radi o vrlo osetljivim stvarima.

Mads Mikkelsen je odličan kao i uvek, pa priči dodaje još jednu dimenziju, onu sopstvenu. Sve je teško, jezivo, jer se s ovakvim pričama ne igra. Uprkos težini, ovaj film insistira na još jednoj stvari – koliko je malo naizgled civilizovanom društvu potrebno da se vrati u divljaštvo, te da racionalno ponašanje zameni iracionalnim zaključcima i uništi jedan ili čak nekoliko života.

Knjige                              

Michael Connelly „The Drop“

Ovih dana je pod naslovom Bosch: Legacy krenula osma sezona serije Bosch rađena po knjigama u kojima je Harry Bosch, detektiv iz Los Anđelesa, rešavao mnogobrojne, uvek komplikovane slučajeve. Michael Connelly, autor 37 romana, sa nekoliko junaka od kojih je Bosch najpoznatiji – iskoristio je svoje iskustvo policijskog reportera dok je radio u listu Los Angeles Times, da u okviru krimi-žanra formira  autentični miks koji prvenstveno obeležava potrebu za pravdom i visokomoralni stav glavnih junaka da ne popuštaju pred političkim ili kriminalnim ucenama. Uz sve to, Connelly je kao pisac pravi majstor dijaloga i uzbudljivih zapleta; zasigurno, jedan od najpismenijih autora ovog žanra. Knjiga The Drop iz 2011. savršen je primer kako triler može da bude umetnička forma najvišeg ranga. Sve to u očekivanju nove knjige Desert Star, koja se najavljuje za novembar 2022.

Mari Redone „Silsi“

„Ono što Silsi suštinski radi jeste preispisivanje priče/a. Ta priča rasuta je u nizu označitelja ženskog iskustva i identiteta, a ponajviše u devojačkoj spremi, jedinom Silsinom posedu, belim izvezenim haljinama koje, poput nedovršenog portreta, postaju mesta metonimijskih projekcija ženskih identiteta“. (Žarka Svirčev)

Muzika

Evrovizijska nedelja je upravo počela, pa u tu čast gledamo akustične izvedbe naše ovogodišnje predstavnice kojima je zacementirala svoj status legende Eurosonga, bez obzira na konačni plasman.

 

Nostalgija

Krótki film o milosci – A Short Film About Love (1988)

Opet Kieslowski. Devetnaestogodišnji Tomek špijunira svoju lepu komšinicu, a to što je poštar mu ide u prilog. Iako se ponaša kao negativac, godine čine da izgleda bezazleno. Magda ga se ne boji, pa se njihovi svetovi ukrštaju, te fascinacija prerasta u opsesiju, što nikad nije dobro.

Dokumentarni film

My Octopus Teacher (2020)

Ko bi rekao da priča o hobotnici može da bude dirljiva. Možda je tako zbog toga što glavni akter svet oseća do kraja, te je ranjiv i ne trudi se da to sakrije.

Njegova hobotnica je zbog toga izuzetna, a pretpostavljamo da su joj i sve ostale slične. Vreme je ograničeno, jer ova bića kratko žive, pa imamo priliku da vidimo pun krug života, bez potrebe da tragamo za dodatnim smislom. Sjajan dokumentarac, intimna priča o ronjenju i velika lekcija o čudima prirode.

Horor

You Won't Be Alone (2022)

Sjajan film reditelja Gorana Stolevskog – priča o veštici koja je uspela da se nađe s obe strane patrijarhata.

Neodoljivo podseća na The Witch iz 2015. godine, ali ide mnogo dublje. Strahote se sažimaju u monologu koji pokriva naizgled mirno, idilično okruženje, te briljira u poetskom prikazu života, smrti, ali i onoga između. Mlada veštica (čuma) „isprobava leševe“. To znači da preuzima obličja onih koje ubije, pa je prvo žena, potom muškarac, pa opet žena, ali u nešto boljem položaju. Tako život može da sagleda sa svih strana, s pozicije koja je negde između horor priče i lirske meditacije u šumi.

Sigurni smo da je Stolevski novo, veliko ime žanra, pa se nadamo da će nastaviti sa strašnim pričama.

Video igre

Najbolje Star Wars igre: Knights of the Old Republic

U maju se obeležava dan Ratova zvezda, pa svi već znaju za „May the 4th be with you“. Radi se o tradiciji koju poštuju svi ljubitelji franšize, ali i o dobrom trenutku da se podsetimo koje su to najbolje video igre s junacima iz ovog serijala.

Među njima su sigurno i Star Wars: Knights of the OldRepublic I/II iz sada već daleke 2003. godine. Oni koji se interesuju za listu najboljih video igara iz Star Wars franšize, u obavezi su da isprobaju Star Wars: Knights of the OldRepublic, te nastavak koji je došao već 2004. godine. Dostupne su i za PC, ali i kao mobilna varijanta, što ih čini dostupnijim od nekih drugih naslova.

Priča se odvija oko četiri hiljade godina pre nego što je osnovan Galactic Empire, a džedaji su usred borbe sa Sithima. Igrač dobija ulogu junaka koji je poslednja nada, spas za red džedaja. Da bi uspeo da spasi ono što se spasiti može, prvo mora da savlada veštine Sile, ali i da se odupre želji da se okrene tamnoj strani.

*Kontrapreporuke

The Tourist (prva sezona, 2022)

Lep je Jamie Dornan i odlično glumi, ali džaba. Previše je likova, a neki su vrlo besmisleni – na primer grčki mafijaši koji su toliko besmisleni da boli. Neki delovi su istina solidni, ali se čovek umori od tolikih uspona i padova.

Maniac (mini-serija, 2018)

Uprkos tome što nas je internet upozoravao na fijasko, ipak smo dali šansu ovoj seriji i, naravno, pogrešili. Možda nismo prava publika za nju, možda nam je promaklo nešto važno što bi nam otkrilo svrhu gledanja ove serije, tek Maniac je ozbiljno gubljenje vremena sa Emmom Stone u glavnoj ulozi. Tu su i Jonah Hill, Justin Theroux i, sve u svemu, odlična glumačka ekipa, ali priči nešto nedostaje. To zvuči paradoksalno, budući da je u deset epizoda utrpano sve i svašta, razni istorijski periodi i epohe, kao i žanrovi,  šarolike reference na film i TV, a sve u svrhu psihološke drame i rada na sebi. To samo odaje utisak prevladavanja forme i eksperimenta nad suštinom, dok se ista ta suština, navodno, sve vreme traži.

 

Oceni 5