Film "Doraibu mai kâ - Drive My Car" (2021)
Drive my car 01 S

Photo: IMDb

Šta da radimo, treba živeti!

„Neka vrsta pritiska nam je neophodna“, govorio je Andrei Tarkovsky, „Umetnik postoji zbog toga što svet nije savršen, jer bi umetnost bila beskorisna da jeste – čovek ne bi tragao za harmonijom, već bi u savršenom svetu jednostavno živeo. Umetnost je rođena iz nesavršenstva, loše napravljenog sveta“.

Preplavljeni lošim vestima i strašnim prizorima, prinuđeni smo da se složimo s velikim rediteljem, mada nije spoljašnji svet jedino mesto na kojem bujaju mane – čovek je sposoban da i najlepšu fasadu pretvori u nakaradni oblik, dakle i kad u dvorištu cvete cveće, mrak je moguć unutra, negde iza ljudskog mesa. Na nama je da od te tame nešto napravimo.

Kao na primer Čehovljevi junaci – nezadovoljni žale za onim što je prošlo, a to nezadovoljstvo postaje zajedničko, prenosi se na grupu koja opet ostaje pasivna, ali samo spolja – unutra je bura, unutra se nešto misli i stvara. Film Doraibu mai kâDrive My Car (2021) se oslanja na to, između ostalog i zbog toga što je u centru filma adaptacija drame Ujka Vanja, pa se okolnosti u kojima se nađu filmski junaci, baš kao i kod Čehova, od samog početka uzdižu do nečega što je više od pukog života.

To nam nije odmah jasno – naslov Drive My Car asocira na nešto veselo, na primer farsu ili komediju, na filmove poput Dude, Where's My Car? (2000) ili The Hangover (2009). Dakle na bilo koju priču o pripitom vozaču koji upada u niz bizarnih situacija koje bi gledaocu trebalo da budu smešne, da bi se iz njih izvukao i dočekao srećan kraj. Reditelj Ryûsuke Hamaguchi nam ipak nudi nešto drugo – film koji ne samo što je dobio Oskara za najbolji strani film izvan engleskog govornog područja, već se našao i na mnogim listama omiljenih filmova, između ostalih i na našoj.

Od samog početka nam pažnju privlače plavičaste nijanse, koje su karakteristične za svetove s puno kiše. Usred te vlage postoje životi o kojima ne znamo ništa – Yûsuke Kafuku (Hidetoshi Nishijima) i Oto (Reika Kirishima) liče na obične strance – par koji pokušava, jede, spava, budi se, odlazi na posao, jednom rečju – živi, ili tako nešto. U prvi mah nam izgleda da je sve to jednostavno, da pripadaju privilegovanoj klasi, da im je lako. A unutra – bura.

Isprva se čini da nema uvodne špice, da je neko zaboravio da je zalepi u montaži. Pojaviće se tek nakon pola sata, pa bi taj deo filma slobodno mogao da se nazove prvim činom. U tih trideset minuta postavljeni su temelji za ceo jedan svet i nekoliko života. Oni koji su mislili da o ljubavi, odanosti i svakodnevnim obavezama znaju sve, ili bar dovoljno, ostaće zatečeni i ubeđeni da zapravo ne znaju ništa. Iza svake scene ostaje brisan prostor, a rečenice poput „Čovek planira, a život (bog, kosmos, idol – popuni prazninu) se smeje“ dobijaju puniji smisao.

Taj svemir se smeje i kad čovek ne planira ništa (ako je to uopšte moguće). I kad živi po pravilima, plaća račune i poštuje one s kojima mu se ukršta put, stigne ga nešto – na primer smrt, uglavnom tuđa (o sopstvenoj se valjda ne zna ništa). Yûsuke Kafuku sve to podnosi dostojanstveno – adaptira drame, uvežbava tekst, ide napred.

Dve godine posle prvog čina glavni junak odlazi u Hirošimu, na pozorišni festival na kojem će prikazati svoju verziju Ujka Vanje. U tom trenutku nam je već jasno da je prividna jednostavnost zapravo paravan iza kojeg se krije unutrašnji život. Unutra ne može da bude prazno, a čak i kad jeste, i to je nešto – zamislite dramu o junaku u čijoj je glavi apsolutna tišina. Yûsuke nije taj.

U drugom delu filma na scenu izlazi i Misaki (Toko Miura), devojka koja „ne ume ništa osim da vozi“. Odatle i naslov filma – vozi moj auto je ipak više od prostog okretanja volana, glavni junak s upravljačem prepušta još nešto – lozinku za ulazak u njegov unutrašnji svet. U duhu opojne jednostavnosti njih dvoje se polako zbližavaju, a razmena koja između njih postoji je toliko prirodna da bi slobodno mogla da siđe s ekrana i potraži svoje mesto u stvarnom svetu.

O filmu bi moglo mnogo da se piše, a da se opet ne završi – slojevi se ljušte onako i onoliko koliko im gledalac dopusti. Zbog te slojevitosti se i čini da su likovi prevazišli Čehovljeve junake, ali i za njih važi onaj deo koji pri kraju drame izgovara Sofija Aleksandrovna – Sonja:

Šta da radimo, treba živeti!

Pauza.

Živećemo, ujka Vanja. Proživećemo dugi, dugi niz dana, dugih večeri. Strpljivo ćemo podnositi iskušenje koja nam pošalje sudbina; radićemo za druge, i sad i u starosti, bez odmora i spokoja, a kad nam dođe sudnji čas umrećemo pokorno, i tamo, na onom svetu, kazaćemo da smo patili, da smo plakali, da nam je život bio gorak, i bog će nas požaliti; i mi ćemo, ujko, mili moj, ugledati drugi život . . . radostan, divan, uzvišen, radovaćemo se, i naše sadašnje muke gledaćemo ganuti, s osmehom — i odmorićemo se. Ja verujem, ujko, verujem vatreno, strasno . . . (klekne pred njim i nasloni mu glavu na ruke; umornim glasom.) Odmorićemo se!

Malo je onih koji ne misle, makar potajno, da mogu bolje, da ih je život prevario. Možda i nije – možda ih je mnogo. Upravo je u tome trik – ne možemo da ih prebrojimo, jer sve što misle ostaje unutra. Sve što znamo ostaje unutra.

Oceni 3