Bend Vizelj, jedan spot i najobičniji srpski poljubac
Vizelj1

Photo: Screenshot

Šta je stid?

Vizelj je pored Buča Kesidija jedan od zanimljivijih predstavnika takozvane „nove srpske scene“. Nedavno su objavili četvrti singl, što bi mogla da bude najava za album. Kao što to često biva, s novom pesmom stiže i novi spot, a tu počinju srpske muke.

„Nova srpska homofobija“ se od stare razlikuje po jačim primitivnim strujama. Malograđanština je postala nešto čime bi građanin trebalo da se ponosi, a vidimo je stalno i svuda – cveta u obliku murala, gleda nas s lica ratnih zločinaca, silazi s usana opšteg građanskog seljaštva. Predstavnicima te „nove struje“ smeta sve, pa i poljupci. Njima je, kako tvrde, jasno ko koga sme da ljubi i gde, pa se ne ustručavaju da nam to objasne. Izgleda da su ilustracije poput „On da brani, ona da rađa“, zamišljene da nas upozore na potencijalno opasne oblike ponašanja, shvaćene doslovno.

Muzika s kvir elementima nije ništa novo, čak ni na ovim prostorima – Bijelo dugme je na primer 1983. objavilo spot za pesmu Ovaj ples dame biraju, u kojem se pevač nabacuje muškarcu u smokingu. Istina, numera se nije pretvorila u himnu jugoslovenske omladine, ali se s komentarima tada pažljivije rukovalo. Doduše, nije bilo društvenih mreža.

Kasnije se sve promenilo, možda u trenutku kada su istopolni parovi iz undergrounda kročili na svetlo mejnstrima. Stigli su i do domaćih serija, što se srpskim junacima nije dopalo – zna se za koga je „Netflix & chill“ (ili RTS i chill).

Kako bi prošao jedan istopolni par u pravom životu ako bi odlučio da u javnosti razmeni nežnosti, što je potreba svakog živog bića koje praktikuje poljupce? Da li bi analogna mržnja bila istog intenziteta kao ona koja se dešava online? Odgovori su: 1. loše i 2. bila bi. To smo mogli da osetimo na brojnim primerima, što iz stvarnog, što iz televizijskog života.

Početkom 2020. godine na meti se na primer našao glumac Miloš Timotijević – u jednoj epizodi serije Južni vetar pojavila se i scena poljupca između dva muškarca, zbog čega je glumac koji tumači ulogu policajca Stupara dobio na stotine pretećih poruka, mahom od maloletnih lica. Na mlađima svet ostaje?

Vidljivost je važna uprkos pretnjama, a računa se svaka sitnica. Spot za pesmu Šta je stid? nije sitnica – poljubac je pravi, svetlo je crveno, dakle sve je na svom mestu. I traje – ne delić sekunde, ne tek jedan tren, traje dovoljno dugo da se sve dobro vidi.

Bend je odmah po objavljivanju spota dobio pretnju tužbom, mada nije najjasnije zbog čega. Mnogi su požurili da prete, zbog, kako piše portal Nova, „gej poljupca“. Važno je da razjasnimo jedno: nije to „gej poljubac“, već poljubac između dva muškarca, dakle sasvim običan i prirodan, najobičniji srpski poljubac.

Šta je stid? Devedesetih su tržištem žvakaćih guma vladale one sa sličicama koje su odgovarale na slična pitanja: Šta je ljubav?, Šta je ovo i Šta je ono? I sad mogu da zamislim ilustracije s dvoje mudrih junaka koji na ova pitanja odgovaraju. Naravno, bili su različitog pola, a vreme je da se to promeni – ljubav je za sve, na svakom mestu i stalno, stid je za one koji slave mržnju, rat i nasilje, uglavnom na internetu.  

Oceni 5