Patriotska publika ratnog zlikovca
Aamla 04 S

Photo: Screenshot

Šta si radio na "severu", tata?

Nije dobro ubijati ljude, vojnik ne sme da ubija civile i zarobljenike, oficir to ne sme da naredi ili dopusti.

Ovako bi mogla da počne priča o vaspitno zapuštenim adolescentima sa "severa", tribine nekadašnje "Marakane", danas Stadiona "Rajko Mitić". Neke lekcije "učili" su ili propuštali upravo na stadionima.

Faktografija u kažnjavanju nije nova, fudbaleri Crvene zvezde igraće meč šesnaestine finala Lige Evrope u Beogradu bez prisustva publike, što je kazna UEFA za isticanje transparenta "Hiljadu doživotnih da su ti dali častan Srbin tebe slavi", nakon presude doživotnog zatvora generalu VRS Ratku Mladiću, te skandiranja njegovog imena i prezimena na utakmici protiv beloruskog šampiona Bate Borisova. Šampion Srbije platiće, ukoliko opstane prvostepena presuda Disciplinske komisije UEFA, i kaznu od 50 hiljada evra, a ostaće, tvrdi, bez prihoda od navodno prodatih 28 hiljada ulaznica.

Ratko Mladić osuđen je na doživotnu robiju - prvostepeno, naglašavaju fudbalsko-pravni znalci, uglavnom oni koji nemaju ništa protiv sadržine transparenta. A za UEFA nema dileme, reč je o "rasističkom i diskriminatorskom ponašanju i propagandi" (navijača). Tu lekciju "delije" nisu mogli da dobiju na "severu", tamo gde su se našli kao sledbenici ekstremne navijačke skupine koju je 1989, ujedinjujući  divljačke frakcije oko imena i dela Slobodana Miloševića, osnovao udbaški likvidator Željko Ražnatović, na poternicama Arkan.

Ubrzo "sever" postaje mobilizacijski centar za izvoz rata i stvaranje zločinima obeležene Srpske dobrovoljačke garde (nijedan njen član nije ni za šta počinjeno u ratu odgovarao), a Ratko Mladić, mnogo godina pre haške presude, izrasta u mitskog nacionalnog heroja (po slovu presude: genocid u Srebrenici, te opštinama Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Ključ, Sanski Most, Vlasenica; zločin i kršenje običaja ratovanja, istrebljenje, ubistvo, deportacija, prisilno premeštanje, terorisanje, napadi na civile i uzimanje talaca).

Oni što ga svojataju ne žele da znaju za njegove zločine, misleći da se rugaju protivničkim navijačima i fudbalerima. Neki možda duboko skrivaju empatiju, želeći da pošto-poto budu deo krda. Neki, pak, da je baš takav, opterećen prvostepenom presudom, Ratko Mladić njihov, da ih to čini "časnim Srbima". To je ta identifikacija sa "junacima" srebreničkog genocida, zločincima koji su terorisali stanovnike Sarajeva, snajperistima koji su ubijali decu. Neki, jednostavno, mrze, žele da mrze, žele samo to.

Dok je bežao od pravde, navodno se skrivajući, Ratko Mladić gledao je fudbalske utakmice. Valjda je zato u januaru 2016. godine iz Ševeningena pozdravio i "delije", navijače koji mu skandiraju:  "Baklje i pirotehniku izbacite! Sportski navijajte! Volite i sebe i sportske protivnike! Da nam utakmice i natjecanja protiču u pesmi, igri i zadovoljstvu! Stop svakom nasilju! Vaš prijatelj, Ratko Mladić".

Zvezda će igrati bez prisustva navijača - a toliko čini da bi se stvari promenile, istina nezgrapno i licemerno, onako, neljudski; evo, uložila je žalbu u kojoj piše da je skandiranje "Ubij Srbina!", u meču splitskog Hajduka sa "Levskim" na Hajdukovom Poljudu možda čak i teži prekršaj nego demonstriranje naklonosti njenih navijača genocidnom zapovedniku VRS. Partizan je za slični prekršaj ("Neka je tvojoj majci hvala"), po oceni Disciplinske komisije UEFA, ostao nekažnjen, njega zvezdaši ne pominju u žalbi.

Možda i nije posao fudbalskog kluba da vaspitava navijače, pogotovu kad ih mobiliše za druge, opasnije poslove. Ostaje bez odgovora pitanje “Šta si radio na ‘severu’, tata?” Nema ko da ga postavi.

Oceni 5