Otvaraju se granice, srca, novčanici
Euri 01 S

Photo: Pinterest

Šta sve možeš u Srbiji sa 100 evra

Šoping vikend 

Sveznalica Sir Thomas Brown je još daleke 1642. godine napisao : "Ja sam najsrećniji čovek na svetu. Posedujem ono što siromaštvo pretvara u bogatstvo, nesreću u blagostanje. Manje sam ranjiv od Ahila, sudbina mi ne može ništa." Budući da se novčanica od 100 evra pojavila tek 2002. godine, sigurno je da nije mislio na ovaj komad papira koji u Srbiji vedri i oblači u poslednjih nekoliko nedelja. Ipak, u pitanju je mehanizam koji bi mogao da se primeni i na ovu novčanu zgodu, oruđe koje poseduje svako od nas.

Radi se o tome da ljudska bića imaju neku vrstu psihološkog imunog sistema, koji je sastavljen od nesvesnih procesa uz pomoć kojih menjaju svoj pogled na svet, a kako bi se osećali bolje na mestu na kojem su se zatekli. Kao i Sir Thomas, i Srbi imaju ovo moćno oruđe, koje su pretočili u rečenicu „Ćuti, ima i gore“.

Magovi srpskog marketinga uposlili su upravo ovaj mehanizam, i već počeli da briljiraju urnebesnim marketinškim komadima. Po svemu prednjači reklama koja služi da potrošačima približi šoping vikend u beogradskom centru Ušće. Već u prvoj sceni vidimo šaku optočenu zlatom, a među prstima novčanice od 50 evra. Starija gospođa, odevena u nešto što podseća na bundu, maše novčanicama. Suma prevazilazi državnu pomoć, pa pomalo zbunjuje tekst „Kad legne 100 evra… a ja krenem na shopping weekend“. Ako se ozbiljnije razmisli o tome, slobodno može da se pretpostavi da mahanje jednom novčanicom od 100, ili sa dve novčanice od 50 evra, te više novčanica od 11.759 dinara i 40 para, ne bi bilo jednako efektno, pa se zbog toga pobeglo u umetničku slobodu začinjenu veštačkim krznom i zlatnim kajlama.

Šoping vikend je izgleda stigao baš na vreme, a reklama na sasvim prikladan način eksploatiše onaj mehanizam od pre skoro četiri stotine godina: Ne dopada ti se ono što vidiš? Navuci plavu bundu, okiti se babinim zlatom, pomoć u ruke, i marš u šoping! Nevolja je u onih 11.759 dinara i 40 para, ali ako se potrudite, i ostale ukućane okupite oko istog cilja, eto pozamašne sume. Pa ne okupljaju se srpske porodice valjda uzalud, te u stanove od nekoliko desetina kvadrata pakuju i po tri generacije.

Situacija na sumornim beogradskim ulicama je ipak nešto drugačija, pa građani teraju inat, i odbijaju da svoju sliku sveta prilagode idealnoj. „Je l’ imaš 50 dinara za hleb?“ pita me starica, siguran sam vršnjakinja gospođe iz reklame, „Obećali su da uplate onu pomoć, ali još ništa.“ Da si na vreme počela da glumiš u reklamama, mislim dok joj pružam novčanicu, sad bi jurila Zaru i Ciciban, hleb ionako goji.

Eksperti za sreću tvrde da su godinu dana nakon nekog iskustva oni koji, na primer, završe u invalidskim kolicima, te oni koji na lutriji dobiju pozamašnu sumu novca, podjednako zadovoljni svojim životom. Tom logikom bi neko ko decenijama živi u Srbiji trebalo da bude podjednako zadovoljan kao i neko ko živi u Norveškoj, ali, nažalost, ni logika ne radi za nas. Zato napregnite mozgove, evre u šake, menjajte taj pogled na svet, i ubedite sebe da je sve baš onako kako ste zamislili. Nismo valjda džabe evoluirali.

Milan Živanović

Aktivno lice pred obradom u platnom prometu

Sreda, 13. maj 2020.

- Sandra, prijavi se za onih 100 evra i javi mi u kom si statusu!

...

- Evo, prijavila sam se, piše da sam „u aktivnom statusu“.

- OK, tako je i meni, znači, sve je u redu.

***

Tako ću, kad se za nekoliko godina budem prisećala čuvene 2020, reći da se nisam sama prijavila za 100 evra, već da me je drugarica naterala. Kao i sve misice koje se na izbor nisu prijavile same, već su ih prijavile mame, sestre i bake. Kako univerzum zna da nemam jasnu nameru na šta ću potrošiti tih 100 evra, nije mi ih još ni poslao. Dok ne odlučim, reklame na društvenim mrežama samo se nižu. Sve što pomenem ili ne daj bože proguglam, ugledaću na Facebooku kao sponzorisan post u nekoj varijanti.

Utorak, 26. maj 2020.

- Sandra, u kom si sad statusu? Meni piše da me obrađuju u platnom prometu i da je „lice pred isplatom jednokratne pomoći“.

- Znači, samo što nije? Ček', sad ću da vidim šta meni piše... Kažu isto što i dosad – da sam aktivna. Znači, dobićeš pare pre mene. Ovo lice tek „očekuje obradu u platnom prometu“.

- Kažu da to ima veze s tim u kojoj si banci.

- Ma, nema veze. Neki iz ove moje su dobili. Ja ne mogu ni da proverim, pukla je aplikacija, izgleda da su lica aktivno navalila.

- Ja mislim da ko nahvata – nahvata. :)

- Biće neko takmičenje kao u „I konje ubijaju, zar ne“? :)

- Gde se toga seti?!

- Ja sam ubeđena da, iako je sve digitalizovano, dok to neko u banci ne isklikće – ništa. A radno vreme im je prošlo. :D

Sreda, 27. maj 2020.

- Mene i dalje obrađuju u platnom prometu.

- A ja sam još u „aktivnom statusu“. Ovo su „Igre gladi“ na naš način.

- Ja ne znam samo šta me toliko obrađuju.

- A ja sam aktivna samo kod njih! :) Ja ću da zamišljam da će mi pare stići do kraja juna, pa ću se silno obradovati ako bude ranije. Kao mister Bin kad je sam sebi slao čestitke.

- Ma, stići će ti do 1.

- Jula, da. :) Pusti me da budem mister Bin!

***

Igre su počele, aktivnost nikad veća. Ja univerzumu još nisam poslala poruku. Kako vidim, redovi ispred banaka i menjačnica otežu se kao u najlepše doba, jeste genijalan ovaj naš narod! Prvo čeka u redu da podigne 11 hiljada i nešto dinara, doda malo i zauzme red ispred menjačnice da sve to pretvori u pravih 100 evra i ode u Grčku na more. Otvaraju se granice, srca, novčanici. Za te pare mogu da se uplate dva-tri noćenja negde u Srbiji, za još jedno-dva dobije se vaučer i opet može nešto da se iskombinuje.

Kompletan ginekološki pregled košta otprilike toliko, za tu sumu mogu čak dva testa na koronu na sopstvni zahtev da se plate (isto ako se doda malo, ali uklapa se). Najviše deset zuba može da se popravi. Magnetna rezonanca – jedna. Samo treba pravilno odabrati.

Opet, gre'ota je dati taj novac u potpunosti na lekare. Valjda treba i da uživamo malo. Recimo, čak dve haljine u Zari na sniženju mogu da se kupe. Sa propratnim izvučenim koncima, nedostajućom pozamanterijom i flekama od pudera. Ali, Zara, hej, malo li je?! Mogu da se kupe i puderi (pet jeftinijih ili dva skuplja), ali šteta je platiti nešto što ćemo potrošiti, omašiti nijansu zbog smene godišnjih doba, a da nam na kraju ne ostane nikakva uspomena osim štrokave prazne ambalaže.

Najpametnije je pola uložiti u takozvani drugi talas epidemije pre nego što nastupe poskupljenja i nestašica, a drugom polovinom kupiti nešto lepo. Dakle, nekoliko litara alkohola (jedan je trenutno od 200 do 400 dinara), rukavice (komad 20-25 dinara), maske (trenutno između 80 i 90 din. umesto nedavnih 120, odnosno nekadašnjih sedam).

Mogu da se plate dažbine, ali ni u tome nema lepote ni uspomena, osim potvrde o plaćanju. Može da se uloži u toliko željeno friziranje, manikiranje i pedikiranje i... Ništa više. Bačene pare. Mogu da se ispiju sve moguće kafe, ode na par ručkova, uplate čak tri BusPlusa i da malo pretekne ili se pak malo doplati i uloži u neverovatna četiri BusPlusa. Taman do drugog talasa. Još gore bačene pare.

Može i da se uštedi, ali samo u teoriji. Osim ako se ne štedi iz inata, što ne bi bilo loše pokušati. U svakom slučaju, daćemo pare drugima, oni će već znati kako treba s njima.

Sreda popodne, 27. maj 2020.

- Gotovo je, Sandra, platili su mi, a još me statusno obrađuju. Sad sam kupila neku siću preko Alija.

- To je to - vratimo novac tamo gde je sve i počelo! :) Meni još ništa nije stiglo. Da me bar nisi terala da se prijavim! Sad ne bih imala ovu muku!

- Nego, Sandra, hoćemo li mi ikad dobiti one master diplome?

Sandra Dančetović

Oceni 5