Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji
Stadion

Photo: http://mok.hr

Stadion Lužnjiki pod krovom od aluminija iz Sevojna

Fantastična krovna konstrukcija velebnog nogometnog stadion Lužnjiki u Moskvi, na kojem je svečano otvoreno Svjetsko nogometno prvenstvo - Russia 2018., i na čijem će travnjaku 11. i 15. srpnja biti odigrana polufinalna i finalna utakmica, izrađen je od aluminijskih elemenata proizvedenih u Sevojnu, u pogonima aluminijske industrije Impol iz Slovenske Bistrice u čijem vlasništvu je i šibenski Impol-TLM.

Stadion Lužnjiki, punim imenom Velika sportska arena Olimpijskog kompleksa Lužnjiki, najveći je sportski stadion u Rusiji. Kapacitet mu je 84 745 mjesta. Nekad se zvao Centralni Lenjinov stadion. Na njemu su održane brojne sportske manifestacije, a 1980. godine na njemu su svečano otvorene i 22. Olimpijske igre.

Taj stadion koji pripada među najveće i najljepše u svijetu izgrađen je 1956. godine, a u cijelosti je obnovljen, proširen i moderniziran tijekom četverogodišnje obnove od 2013. do  2017. godine kada je dobio spektakularni aluminijski krov. Investitor obnove stadiona su u jakoj međunarodnoj konkurenciji izabrali aluminij grupe Impol kao najbolji za tu namjenu. Svi elementi koji su ugrađeni u najveći ruski stadion proizvedeni su u Impolovoj tvornici u Sevojnu koja proizvodi obojeni aluminij.

Aluminij je za krovnu konstrukciju stadiona Lužnjiki, izabran zbog njegovih svojih svojstava. Lagan je i čvrst pa ga je moguće koristiti na visokim i glomaznim strukturama. Istodobno, on pruža mogućnost izgradnje inteligentnih fasadnih sustava koji smanjuju potrošnju energije i do 50 posto. Građevinska industrija, sve više prepoznaje prednosti aluminija i u sve većim ga količinama koristi pri gradnji. Prema aktualni pokazateljima ona troši čak četvrtinu cjelokupne proizvodnje aluminija u svijetu.

IMPOL Grupa, podsjetimo, objedinjuje proizvodnju aluminija u tri lokacije: Slovenska Bistrica, Šibenik (Hrvatska) i Sevojno (Srbija). S proizvodnjom od 230 000 tona godišnje Impol je najveći proizvođač aluminija na Balkanu. Dominira u domeni valjanih i prešanih proizvoda, a njene ljevaonice isporučuju širok spektar aluminijskih legura u potpunosti prilagođen potrebama kupaca.

Oceni 5