Najbolje od kvir umetnosti iz 2018. godine (2)
Gart 01 S

Photo: Combo

Stara godina za nove kvir majstore

Kvir umetnost je cvetala i pre dekriminalizacije homoseksualnosti, da bi sa novim zakonima samo postala vidljivija. Tako su umetnička dela istovremeno i prekretnica u slobodi umetničkog izražavanja, ali i podsetnici da slobode koje danas uzimamo zdravo za gotovo nisu postojale pre samo nekoliko desetina godina. Kvir zajednica se i dalje svakodnevno bori za slobodu, budući da je malo vreovatno da će ti procesi ikada biti okončani, te je u umetnosti našla dragocenog saveznika koji čini da se dobar (ali i zao) glas daleko čuje.

Pred vama je drugi deo liste umetničkih dela koja su nastala iz inspiracije koja dolazi iz kvir konteksta.

George Quaintance

Na spisku se našao i George Quaintance koji je, istina, preminuo još daleke 1957. godine, ali i danas utiče na mlade umetnike. Njegov uticaj je možda još i veći budući da je za života cenzurisan, te su njegova dela uglavnom izlagana u underground prostorima, te bila deo privatnih kolekcija.

Mathias Vef

Vef se telima bavi izvan seksualnog i erotskog konteksta, te ga najviše fasciniraju ona čiji ih vlasnici smatraju umetničkim delima koja su podložna promeni. Tako ga najviše fasciniraju takozvani "bio-hakeri" koji pribegavaju različitim metodatma, te u svoja tela implementiraju različite dodatke koji im omogućavaju da se transformišu u skladu sa svojim željama.

Bijou Karman

Portreti koje Karman pravi otkrivaju ličnosti do detalja, a subjekti su uglavnom internet zvezde koje svojim jedinstvenim stilom doprinose atmosferi različitosti.

Joaquim Guerreiro

I kvir umetnost poštuje određene granice kada su teme u pitanju, pa se i sama deli na tvrđu i mekšu. Ono što radi Guerreiro nalazi se negde između, te, iako pažnju skreće temama koje su za većinu šokantne, nastavlja mekše, skoro tradicionalno.

Tevy Khou

Khou svoja dela opisuje kao ilustracije ljubavi, rastanaka, ženske prisutnosti, te vraćanja moći u prave ruke.

Parisa Parnian

Kako sama kaže, Parnian se bori za kvir utopiju, u kojoj će svako moći ne da bira, već da živi u skladu sa onim što zaista jeste. Utopiju u kojoj delovi tela neće biti isključivo vlasništvo samo jedne grupe, kategorije, odnosno većine.

Michael Kirwan

Skiciranje seksa, te situacija sa jasnim seksualnim nabojem, centralna je tama onoga što Kirwan slika. Skica je sloboda, skica je nedovršena, te ostavlja dovoljno prostora za slobodu i interpretaciju.

Buck Angel

Polaroidi u Warhol stilu vraćaju se u modu, te je sve više umetnika, ali i amatera koji pribegavaju ovoj formi. Na fotografiji iznad je polaroid-autoportret aktiviste koji je postao poznat pod imenom Buck Angel.

The UpStairs Lounge

Umetnik Skylar Fein stoji iza inicijative "Remember UpStairs Lounge" koja podseća na nesreću koja se dogodila u baru French Quarter, a kada je podmetnut požar. Ovaj događaj predstavlja jedan od najtežih zločina prema članovima LGBTIQ zajednice. Neke žrtve ni do danas nisu identifikovane, budući da se porodice nisu interesovale šta se sa njima dogodilo.

Musk Ming

Ming u onome što radi kombinuje tradiciju, aktivizam, politiku, te homoerotiku, a kako bi uz pomoć različitih elemenata što jasnije ispričao ono što želi da prenese.

Shawn Huckins

Huckins upozorava na ono što se briše iz istorije, te u fokus stavlja grupe o kojima niko ne svedoči, i koje i danas ostaju nevidljive, budući da su heroji uvek pripadnici većine.

Diego Eduardo

"Eve in the Garden" reprezentativno je delo onoga što slika Eduardo, budući da subjekat čini drugačijim, te klasičnu Evu i rajski vrt pretvara u nešto što podseća na Diznijeve filmove.

Todd Yeager

Yeager se ubraja u moderne kvir umetnike koji su doneli najviše svežine, budući da tradicionalno i moderno kombinuje tako da posmatrač skoro istovremeno može da čuje muziku iz Panove frule, te automobilske sirene iz prenaseljenih gradova.

Studio P-P

Studio P-P postao je poznat po tome što izvrće romantiku, te romantizuje perverziju. CvKao eću nije mesto u bašti, cveće nije buket, cveće je na koži.

Tom of Finland

Kao i Quaintance, i Tom of Finland se na ovoj listi našao zbog uticaja koji je danas jači nego dok je aktivno stvarao. Vojske mladih umetnika oblače svoje subjekte u kožu, te ih puštaju u umetnička prostranstva, slobodnije nego ikada pre.

Hector Silva

Silva je samouki umetnik iz Los Anđelesa koji ne beži od kvir subjekata, te se trudi da one koji to nisu učini baš takvima. Glavni uticaj je, kako kaže, primio od Fride Kalo, tako da joj duguje to da ostane dosledan drugačijosti, te dovoljno hrabar da je naslika.

Joe Radoccia

Radoccia stvara i izlaže već skoro 20 godina, a njegova dela su toliko različita da se često čini da pripadaju različitim umetnicima. Njegovi portreti nedavno su izabrani za stalnu postavku u Leslie-Lohman muzeju gej i lezbejske umetnosti u Njujorku.

Kathy King

Tanjir "I Felt Like I Could Really Trust Her" reprezentativno je delo lezbejske keramike. Gej na tanjiru? Zašto da ne.

Mario Patino

Bizarne vizije Maria Patine solidan su temelj za kvir jezu, te umetnik pribegava različitim veštinama kako bi postigao efekat koji želi. Njegov fotografski rad fokusira se na rodnu transgresiju, a kako bi podvukao raznovrsnost identiteta koji su često sakriveni usled želje za istim.

Ivo Blank

Slika skulpture "Gang bang" postala je deo najboljeg gej kalendara na svetu - Your Daily Male Calendar, koji ima 368 strana, od kojih svaka može da se istrgne iz konteksta, te upotrebi po želji.

Oceni 5