Srbija u viteškom raspoloženju: Dodela nagrada “Zlatni vitez”
Milanka Karić

Nasloni se, Milanka: Gospođa Karić u ukusnom mačevalačkom kompletu, kao zamena za Bogoljuba, novog Viteza Privrede

Photo: Nemanja Kozlina

Stiven Sigal, jači od patrijarha

Suho zlato: Stiven Sigal, pravoslavna hipnozaKako s podignutim mačem javlja Upravni odbor Kraljevskog Reda Vitezova i Vitez Festa, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda (šifra: Stari dvor) održano je drugo (svečano) uručivanje mača čije (svečano) puno ime i prezime glasi: “Zlatni vitez - Stefan Despot 2017”.

Srednjevekovne dileme više nema: holivudski glumac i producent Stiven Sigal postao je Zlatni Vitez za 2017. godinu!  U priopćenju piše: “Kao zastupnik slavnog glumca, koji je prošle godine dobio i srpsko državljanstvo, mač je primio Simon de Karić, a predao mu ga je predsednik Kraljevskog Reda Vitezova Hadži Zoran Mrđenović. On je (Hadži Zoran) prisutnima preneo Sigalove pozdrave i žaljenje što ne može lično da primi ovo veliko priznanje (mač) jer se nalazi na snimanju filma na Tajlandu.  - Stiven je pitao da li time što dobija ovaj mač to znači i da dobija i titulu viteza – upitao je Simon de Karić, na šta je Mrđenović dao potvrdan odgovor. - Ne samo viteza, već zlatnog viteza - čuo se komentar prisutnih…”.

Osim mača Zlatnog Viteza, dodeljena su još četiri mača i to Srpskoj Patrijaršiji, Gradu Beogradu, te kompanijama “Telekom Srbija” i “Braća Karić”.

Dobitnici ostalih viteških mačeva "Sveti Despot Stefan Srpski" za 2017. godinu su:

1 - Srpska Patrijaršija - Mač dobio Njegova Svetost Patrijarh Srpski Irinej, čime će postati Vitez Pravoslavlja

2 - Grad Beograd - mač dobio zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, čime će postati Vitez Diplomatije

3 - Telekom Srbija - mač dobila Ljubinka Zarubica, čime će postati Vitez Medija i Telekomunikacija

4 - Kompanija BK Grupa - mač dobio Bogoljub Karić, čime će postati Vitez Privrede

Viteški happy: Milanka u prvom redu, ali bez StivenaIspred kompanije “Braća Karić”, viteški mač je viteški primila Milanka Karić koja se zahvalila domaćinima na “vrednom priznanju”. Mač  kojim je Milanka mahala specijalno je “ručno kovan za tu priliku, to je replika srednjevekovnog jednoiporučnog srpskog mača Svetog Despota Stefana Lazarevića, sa izgraviranom ornamentikom na oštrici, kožnoj ručki i futroli”.

Taj mač koji je Vitezovima uručilo izvesno Njegovo Kraljevsko Visočanstvo (princ Mihajlo Karađorđević), tvrdi se da je “najlepša i najozbiljnija istorijska rekonstrukcija svetski priznatog ‘srpskog’ mača ikada rađena u Srbiji do danas”.

Prisutni vitezovi i viteščići su mogli da uživaju u viteškom kulturno-umetničkom programu, a po završetku mačevanja su mogli da probaju čokoladne suve šljive, sve uz pivo “Princ” iz pivare “Princ” koju je, naravno, osnovao princ Đorđe Karađorđević.

+++

Na svečanosti u XXZ redakciji, članovima našeg kolektiva podeljeni su mačevi “Srebrni vitez”, bez koktela i umetničkog programa.

1. Petar Luković dobio mač “Srebrni vitez Filaret” u čast sudske presude kojom je obavezan da plati blizu 200.000 razrešenom vladiki Jelenku Mićoviću, zbog teksta iz septembra 2007, koji je bez dozvole princa Lukovića objavio nekakav list “AS četvrtkom” (uskoro opširnije o ovoj veselici)

2. Petar Luković dobio još jedan mač, ovog puta “Srebreni vitez Kusturica”, u čast sudske odluke da Emiru lično plati blizu 400.000 dinara, jer je nekadašnja firma e-novine otišla u stečaj, te je drugooptuženi princ Luković dužan da nadoknadi materijalnu, a duševnu bol slavnog Mokrogorca (uskoro, takođe opširnije o ovoj veselici)

Čeka se nagrađeni vitez Luković: Uoči dodele mača Srebrni Filaret Bez Mitraljeza3. Petar Luković dobio je i treći mač “Srebrni vitez Čupić” u čast sudske presude kojom je obavezan da plati preko 200.000 dinara Čedomiru Č, zbog teksta “Naš Čeda nije manijak”, objavljenom u stečaju sahranjenim e-novinama (uskoro, takođe opširnije o ovoj veselici).

Svim ostalim radnicima koji nisu dobili mač, uručene su verbalne čestitke od strane trostrukog viteza, Lukovića.

Oceni 4.2