Weekend Videos
Finl 05 S

Photo: nordictravel.com.au

Što severnije, to srećnije

Srećne zemlje: Finska i Danska godinama važe za "najsrećnije zemlje na svetu". Zvuči šašavo, ali imaju i svoje institute koji istražuju i mere sreću, a pod srećom ne podrazumevaju ni materijalno bogatstvo, ali ni asketizam; niti potpunu otvorenost ni kompletnu izolaciju; o euforiji nema ni govora, o preterivanju u bilo čemu ima, ali samo negativnog. Pogađate - sreća je u ravnoteži, ali šta sve podrazumeva i kako se do nje dolazi, te može li se uopšte doći, istražuju američki mediji.

Gej anime: Jednakost bi trebalo da je svuda, ali smo nažalost daleko od toga. U svetu filma je lakše, a anima "Banana Fish" se bavi gej životom, te time kako se zločin u njega uklapa.

Dođi na žur: Ako ste mislili da je lako napraviti dobru žurku, grdno ste se prevarili. Muzika i konzumacija nisu ni pola posla, što najbolje znaju oni koji su živeli i imali bogat društveni život sredinom prošlog veka. Mnogo toga je danas prevaziđeno, ali jedno stoji - dobra zabava je ona s koje gosti odlaze na vreme.

Najprljavija reka na svetu: Činjenica je da Zemlja trpi zbog ljudskog roda. Neki su naučili da poštuju životnu sredinu, drugi još nisu, pa žive ugušeni otpadom.

Hrana iz kutija i kesa: U doba opšte opterećenosti zdravljem i zdravom hranom koja kao da rezultira porastom oboljevanja u svakom smislu, samo vam mi falimo sa "pravovernim" videima... Ipak, zanimljivo je pogledati šta određena hrana čini organizmu. Jedan doktor je rešio da mesec dana eksperimentiše na sebi, a dobra vest je da ništa nije nepopravljivo.

O borbi: Nekada su se legende borile za prava i slobode, a o tome se govorilo svuda – čak i na televiziji. James Baldwin, Marlon Brando, Harry Belafonte & Sidney Poitier (1963).

Oceni 5