XXZ magazin preporučuje
Black Bird serija

Photo: Apple TV+

Strah od besmisla života

Serije

Black Bird (mini-serija, 2022)

Kad dilera Jimmija Keena (Egerton) uhapse, život mu se menja iz korena. Bajka se pretvara u noćnu moru, jer privilegije u zatvoru ne znače mnogo. Sve se to stvarno dogodilo sredinom devedesetih godina prošlog veka, a u trenutku kad se sitni kriminalac nađe iza rešetaka počinje jedna veća priča.

Keene dobija ponudu da desetogodišnju kaznu skrati, a zauzvrat mora da se približi jednom serijskom ubici. Ono što mu FBI nudi zvuči neobično, kao zamka. Ipak to nije – pa se diler ubrzo seli u zatvorsku bolnicu, u svet u kojem žive oni koji su bar jednom pokušali da unište sve što ih okružuje.

Zatvorski triler okuplja odličnu glumačku ekipu, a prednjači Paul Walter Hauser, koji kao ubica Larry Hall donosi apsolutni strah od besmisla života.

Y Golau - The Light in the Hall (mini-serija, 2022)

Velška serija The Light in the Hall, ili u originalu Y Golau, predstavlja jedan od najboljih psiholoških trilera koji su se pojavili ove godine. Sporovozna i temeljna, a napeta, tokom šest epizoda razvija priču o maloj sredini koja uništava čoveka. Ne postoji ništa zlo i surovo što se bez razloga rađa u pojedincu, već je tu čitav koloplet činilaca koji život u zabačenom mestu u Velsu čine nepodnošljivim. Niko nije nužno ni dobar ni loš, njegove postupke uglavnom opredeljuje sredina i svi imaju mogućnost iskupljenja.

Radnja se bavi zločinima, njihovim uzrocima i posledicama, ali ne traži ubicu, već sklapa mozaik uzroka. Krivci su, manje-više, svi. Smrt jedne petnaestogodišnjakinje je i nakon dve decenije nerazjašnjena. Ubica je u zatvoru, ali uskoro izlazi na uslovnu slobodu, a majka žrtve tokom 20 proteklih godina nije uspela da izađe na kraj sa svojim bolom. Još uvek tuguje kao prvog dana, a i održava redovne sastanke sa ljudima sličnih sudbina. Što u jednom trenutku može delovati kao podrška, u drugom se pretvara u aktivnost koja je sama sebi svrha i više za cilj nema isceljenje.

U međuvremenu, žena koja je davno napustila to mesto i sada je novinarka u Kardifu, odlučuje da se vrati u rodni kraj i po cenu linča istražuje slučaj ubijene drugarice čije telo ni 20 godina kasnije nije pronađeno. Kada krene da kopa po prošlosti, počinje da uznemirava mnoge duhove i meštane koji su navodno nastavili sa svojim životom. Čitav slučaj prepliće se sa još jednim – slučajem druge nestale devojke čija smrt pak nije potvrđena. Sumnja se da su ti slučajevi povezani, ali bez brige, do kraja će sve biti otkriveno i savršeno objašnjeno. Najveći zločini se neretko dešavaju zbog čiste gluposti, ali kumulativni efekat svega što do njih dovodi nije zanemraljiv. Zato i ono što se čini kao plod nesrećnog sticaja okolnosti ima svoje objašnjenje. Ono najčešće leži u zatrovanosti društva i problemima gurnutim pod tepih.

Hard Cell (prva sezona, 2022)

Još jedna zatvorska priča, samo smešna. Za nju je odgovorna sjajna Catherine Tate, koja je u samom vrhu komičarske piramide. Iako kod kritičara nije baš najbolje prošla, ova serija je zabavna i donosi nešto što samo Tate može da smisli.

Mnogi su odrastali uz klipove u kojima je Tate glumila sve i svašta, a sad imaju priliku da nešto slično gledaju u seriji u kojoj igra nekoliko junakinja. Sve su se zatekle u ženskom zatvoru, kažnjene i sumanute. Ima u tome neke naročite iskrenosti – sve izgleda kao da se stvarno dogodilo, bez mnogo ulepšavanja. Ambijent je istina na momenteneuverljiv, ali to ne mora mnogo da utiče na krajnji ishod. Čak i oni kojima se serija nije dopala kažu da ima dobar temelj, jake kosti, što znači da bi u drugoj sezoni mogla da osvoji i njih.

Film

Watcher (2022)

Trileri se sve češće prave po ustaljenim šablonima, pa su se posmatrači navikli na uobičajene krajeve. Watcher čini to isto, ali tako da gledaocu ne smeta – odgovarajući ambijent skreće pažnju, pa iako kraj može da se nasluti, zadovoljstvo posle filma postoji. Ozbiljno zadovoljstvo.

Film grabi pažnju već od prve scene, a odličan raspored svega, pa i prozora na zgradi na koju gledaju glavni junaci, doprinosi tome da uzbuđenje ne popušta. Sve jako liči na Hičkoka, atmosfera je poput nekog mlađeg i modernijeg klona, a to uopšte ne škodi – iako ne dodaje ništa revolucionarno u priče o jezivim progoniteljima, ovaj film poštuje svoje prethodnike i zadovoljava apetite onih koji su gladni jeze.

The Tower (2018)

U Bejrutu se danas ne živi lako. Wardi to dobro zna, iako ima tek jedanaest godina. S porodicom boravi u kampu za izbeglice iz Palestine, a tu se i rodila. Od samog početka je izbeglica, najmlađa generacija koja voli da sluša o prošlosti.

Sidi je najstariji u porodici. Wardi je od pradede mnogo naučila, budući da je među prvima stigao u logor, kad su ih 1948. godine proterali i isterali iz kuća. Animirani film se bazira na intervjuima s pravim izbeglicama, a najviše od svega ističe važnost usmenih predanja koja su ponekad jedina koja mogu da sačuvaju priče i istorije onih koji su gurnuti na marginu.

Knjige

Maggie Haberman „Confidence Man: The Making of Donald Trump and the Breaking of America“

Nakon dvadesetak knjiga ispisanih o Donaldu Trumpu, koje su pokušavale i ponekad uspevale da razmrse ovu humanoidnu zagonetku – ovih se dana pojavio obiman novinarski zapis Confidence Man: The Making of Donald Trump and the Breaking of America autorke Maggie Haberman, dugogodišnje novinarke lista The New York Times.

Ova, reklo bi se, definitivna knjiga o bivšem američkom predsedniku i samohvalisavom milioneru razara svaku predstavu da je reč o stabilnoj osobi. Ono što se moglo pročitati iz objavljenih delova svedoči da je Trump serijski lažov, egocentrik, rasista, homofob, a iznad svega neobrazovana osoba čiji je ograničen rečnik prilogođen niskom IQ statusu.

Uz puno citata i primera, Maggie Haberman objašnjava kako je Trump podelio Ameriku, koristeći zapaljiv govor mržnje, istovremeno nudeći dokaze da je reč o ličnosti koja svoj ego uvek stavlja u prvi plan. Ukratko, socipata koji pod hipnozom još uvek drži milione Amerikanaca, nešto poput vođe kulta čija je jedina ideja da postane oficijalni diktator po uzoru na svog prijatelja Putina.

Zastrašujuće i dramatično štivo! Jedna od knjiga godine, svakako.

Elvira Navaro „Zečje ostrvo“

„Uspešnost priča ElvireNavaro i učinak neobjašnjivog, odnosno čudesnog, kao da kontrapunktski zavise od relacija u kojima se junaci kreću, a najčešće je reč o trouglu koji reprezentuju intimne veze – porodica – totalna usamljenost. Strahota koja dolazi od emocionalnog neuspeha u „Herardovim pismima” nadograđena je povlačenjem jedinki u linčovski košmar avetinjskog hostela, žena počinje da sanja tuđe snove, što drastično narušava njen identitet (Soba na gornjem spratu), mladić pokušava da razume duševnu bolest svog polubrata ostajući i sam izložen njenom korozivnom uticaju (Beleške za arhitekturu pakla). Antologijski primer za ovakav narativni postupak jeste priča Memorijal, kao pretekla iz zbirke Retorno 201 GiljermaArijage, gde se užas izazvan gubitkom majke putem misterioznog i jezivog posthumnog Fejsbuk naloga promeće u skoro pa izvorni primer japanske filmske horor estetike s početka veka“. (Srđan Srdić)

Muzika

EKV – Ti si sav moj bol (unplugged/lyric video)

Zadužbina Milana Mladenovića pokrenula je i zvanični YouTube kanal sastava EKV, a nakon novih spotova za pesme Crv i Metak, reizdanja albuma Angel's Breath, te filma Praia do Ventu Eternu, predstavljen je i takozvani lyric video za akustičnu verziju hita Ti si sav moj bol.

Audio snimak je nastao krajem novembra 1992. godine u kamernom studiju makedonske televizije M1, u sklopu mini-turneje po Makedoniji kojom je promovisan album Dum Dum, kada je EKV održao svoj unplugged koncert. Koncert je prenošen uživo na radiju, a poseban je između ostalog i zato što Ekatarina Velika nikada nije svirala akustične koncerte u kompletnom sastavu.

Spot, čija je autorka Jana Oršolić, sa kojom su sarađivali i Igor Oršolić, te Darko Arsić kao montažer, ujedno je i najava albuma EKV Unplugged Skopje 1992 koji će Universal Music objaviti 7. oktobra u digitalnom formatu, dok će fizičke kopije biti dostupne nekoliko meseci kasnije.

Nostalgija

Mermaids (1990)

Ovaj je film kao uspomena – sećanje na jedno bivše vreme, a sećanja mogu da budu lepa i da takva ipak bole.

Dokumentarni film

Dreaming Murakami (2017)

Svima koji spas od svakodnevnog traže u knjigama je vrlo dobro jasno da postoje oni pisci koji nas opčine. Njihove rečenice liče na nešto što bismo i sami napisali, samo da smo imali vremena. Njihovi junaci su oni koji su nam ukrali živote koje bismo i sami živeli, samo da smo znali kako. Da smo na vreme preveli sve što je ikada napisano saznali bismo baš ono što nam fali za savršen život.

„Nema savršene rečenice, kao što nema ni savršenog očajanja“, je neka vrsta mantre koju MetteHolm ponavlja kroz ceo film. Ako nema perfektnog teksta, onda nema ni savršenog života. Ako u romanima ne može da se dostigne savršenstvo, ako na stranama koje autor potpuno kontroliše i potčinjava svojoj volji nema obećanog ideala, šta onda da očekuju obični smrtnici, građani i građanke koji dane provode između poslova, zapuštenih stanova i promašenih ljubavi?

Više čitajte ovde.

Kratki film

Vers la tendresse – Towards Tenderness (2016)

Muževnost odavno isključuje nežnost, što je monstruozno. Niko ne bi smeo da živi s uverenjem da mora da bude više od običnog čoveka. Četvorica muškaraca iz Pariza pričaju o tome – o mačo fasadama koje ne služe ničemu.

Horor         

Speak No Evil (2022)

Najgore su noćne more koje liče na stvari iz stvarnog života. Speak No Evil obiluje njima, a zbog toga je jedan od boljih horor filmova u poslednje vreme – duga mučnina i jeza koju izazivaju obične radnje, kao na primer odlazak u goste.

Više čitajte ovde.

Video igre

Besplatne igre: Požurite i preuzmite haos u boji

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta dobijamo čak dva naslova: Runbow i The DroneRacingLeague Simulator. Zainteresovani će moći besplatno da ih preuzmu sve do 6. oktobra, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

Runbowse pojavila još 2015. godine, te od tada privlači one igrače koji vole da se igraju s drugima. Ima mesta za do devet igrača koji se jure do cilja, a u svetu koji se brzo menja i podržava potpuno ludilo. Cilj je da se na kraju svakog nivoa osvoji trofej, pa ovo nije igra u kojoj je važno samo učestvovati – pobeda je poželjan cilj.

The Drone Racing League Simulator je još jedna trkačka igra. Odličan simulator odgovara i onima koji u ovakvim igrama nikada ne pobeđuju, budući da su pokušaji da se stigne do kraja skoro podjednako zabavni kao i pobeda.

Ljubitelji trka će se sigurno obradovati, a pozitivne ocene obećavaju sjajno iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa obe igre valjda zato i nudi besplatno – Runbow inače košta oko 15 evra, a The Drone Racing League Simulator oko 10 evra.

*Kontrapreporuke

A Jazzman's Blues (2022)

Jasno je da sapunice privlače publiku, ali bi trebalo da se zna gde im je mesto. A Jazzman's Blues brzo ostaje bez smisla, pa se oslanja baš na te sapunjave elemente koji pristojnog gledaoca dovode do ludila.

Blonde (2022)

Od festivala u Veneciji, preko ograničene bioskopske distribucije, do Netflixa, gde je dostupan najširem auditorijumu, film Blonde već nedeljama izaziva brojne kontroverze i pokreće rasprave bez jedinstvenog zaključka. Snimljen prema bestseleru Blonde Joyce Carol Oates, odnosno fikcionalizovanoj biografiji Marylin Monroe, donosi turobnu priču o jednoj od najvećih holivudskih zvezda svih vremena. Iako to ne stoji kao napomena pred početak filma, mediji i marketinški stručnjaci su se pobrinuli za to da nam stave do znanja da je reč o fikciji, te da film u potpunosti prati istoimenu knjigu.

Jedno od zanimljivijih tumačenja sugeriše da je Blonde u stvari horor film. Ne onaj koji nas plaši, već onaj koji izaziva jezu, gađenje, nemoć... Nije to daleko od istine i sigurno je interesantnije kada se posmatra kroz tu žanrovsku perspektivu, no pitanje je vredi li uopšte gledati ovakvo ostvarenje. Možda, ako izdržite prvih 45 minuta. Posle sve ide lakše, do poslednjih 45 minuta. Ostaje oko sat vremena podnošljivog materijala, ali teško da će bilo ko zažaliti što nije pogledao ovaj film. Suprotno je pak i više nego izvesno.

Više čitajte ovde.

 

Oceni 5