Svima koji se (još) nisu autali poslao je poruku podrške i ljubavi
Domagoj1

Photo: Matija Stainer/Facebook

Strani mediji izvještavaju o poljupcu prvog hrvatskog gej političara

Zabilježio ju je i britanski LGBT portal Pink News, navodeći kako je riječ o "moćnom podsjetniku da ljubav pobjeđuje sve", ali i podsjeća na nesretne okolnosti koje su dovele do Hajdukovićeva autanja, a koje je u svoj godišnji izvještaj o LGBT pravima u Europi Hrvatskoj uvrstila i ILGA Europe.

Naime, Hajdukovića je u lipnju prošle godine, uoči srpanjskih parlamentarnih izbora, na ulici u Osijeku verbalno i fizički napao njegov tadašnji partner Tomislav Mikulin, šef ureda ondašnjeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Vijest je burno odjeknula u javnosti, a Mikulin je odmah potom isključen iz stranke.

Hajduković je o svemu bio progovorio i za medije, a bio je upitan i zašto je dotad krio da je gej. Odgovorio je kako su razlozi bili duboki i osobni te da razlog tome nije bila klima u stranci ili strah od neprihvaćanja; "Iako je seksualnost bitan dio svačijeg života, mislim da nije jedina karakteristika koja treba biti odrednica percepcije pojedinca. Baš zbog toga nisam želio da moj rad, zalaganje, napredovanje i zagovaranje određenih tema bude promatrano kroz prizmu moje pripadnosti jednoj manjini", kazao je Hajduković novinarki Večernjeg lista.

O autanju je govorio i nedavno, kazavši, između ostaloga, kako bi izabrao drugi način izlaska iz ormara da je mogao birati.

Svima koji se (još) nisu autali poslao je poruku podrške i ljubavi jer zna koliko je to teško, ali im je poručio i „da ima života i nakon izlaska iz ormara i da je to jedno oslobađajuće iskustvo“.

Kako god, s Hajdukovićem je Hrvatska napokon dobila deklariranoga gej političara koji se toga ne stidi i koji je osim toga među 10 najaktivnijih zastupnika u Hrvatskom saboru, a objavom fotografije poljupca s dečkom Matijom zasigurno je mnogima pomogao i osnažio ih da naprave barem maleni korak naprijed, prema slobodi.

*Objavljeno na portalu Crol

Oceni 5