Stričeva kuharica
Bukovv 02 S

Photo: Pinterest

Stričev šugo od bukovača

Osim ½ kg bukovača, kupio sam i jedan mac mrkve, mac peršina i mac celera i jednu veću glavicu kapule. Ako doma nemate češnjaka i lovora, a živite u Puli ili negdje uz more, onda je to prava sramota. Onda i to za sada nabavite na merkatu. Sram vas budi. Ostalo što vam je potrebno je iz asortimana botegina na uglu blizu moje kuće. Ili iz onoga u blizini vaše kuće. Treba vam komadić dimljene slanine, bijelo vino (!!!), vrhnje za kuhanje, vegeta, sol i papar i žlica brašna. I jedan paket tagliatela. Po mogućnosti svježih, a ne onih skroz sušenih. Ali ako u boteginu nema tagliatela, dobri su i fussili ili obični spaghetti. Za one koji ne znaju o čemu pričam - sve vam je to tjestenina.

Bukovače malo očistite i operite pa narežite na manje komade. U jednoj dubljoj tavi, na malo maslinova ulja, stavite pirjati onu glavicu sitno kapule sa još sitnije narezanim komadićem slanine (oko 5 dkg). Sve to treba se pirjati na laganoj vatri dok čistite i režete dvije srednje mrkve na manje kockice. I njih potom ubacite u tavu s lukom i slaninom. U međuvremenu nasjeckajte celer i peršin i ostavite sa strane za kasnije.

Kada luk popustio i staklasto požutio, a mrkva omekša, ubacite u tavu i bukovače pa ostavite da se lagano pirja, ali ovaj put poklopljeno. Dodajte u to i list lovora i dva usitnjena / zgnječena češnja češnjaka. Posolite i popaprite, ako već niste. Toliko sam se zanio pisanjem ovog recepta da nisam stigao provjeriti malvaziju koji sam namjenio ovome šugu. Nema smisla da nalijete vino, a da ga prethodno ne provjerite. Ako je slučajno „šlo na ocat”, onda bi vam i sav šugo bacao na kiselo. Zato je bolje to vino probati prije, tako da znate šta vas očekuje na kraju. Kada sam napokon provjerio da je vino dobro, ostavio sam bocu sa strane. Za kasnije. Vi si nabavite svoju bocu. Tako vam piše na samome početku, a uz to su još i tri ! – (!!!). Da ne zaboravite.

Provjerite gljive i kad su skoro „skroz mekane” (gljive nisu nikada „skroz mekane” nego su uvijek malkice žilave, naročito bukovače) ubacite jedno vrhnje za kuhanje u koje ste prethodno umutili jednu žlicu brašna. Sve to ostavite da se pirja još 2-3 minute i onda napokon dolijte jednu manju čašu (1 dl) one malvazije, malo promješajte, ubaciote onaj kosani peršin i celer, posolite i popaprite i opet stavite da se pirja, ali ovaj put otklopljeno. Nakon 5 minuta skinite gljive s vatre, poklopite i ostavite da stoji dok se ne skuhaju tagliatele.

Taljatele ako su sviježe treba samo staviti u zavrelu vodu i držati ih u njoj doslovno 1 minutu. Ako su one sušene onda ih kuhajte kako piše na pakovanju. Kada su kuhane ocjedite ih i začinite s jednom žlicom maslaca da se ne bi zalijepile. Možete ih preliti sa šugom od bukovača i tako poslužiti ili staviti šugo na stol pred gladuše, pa neka si sami odrede mjeru. Uz to poslužite salatu od crvenog radića.

To bi bilo sve. Nakon takvog obroka opet ste idući dan spremni za neke nove mesne podvige.

Dobar tek želi vam Stric.

*Prenosimo sa prijateljskog portala Pula-online

Oceni 5