Sud u Smederevu u prvostepenoj presudi usvojio član 54a
Aadone12

Photo: thequeerfrontier

Stroža kazna za krivično delo počinjeno iz mržnje

Dana 4. februara 2020. godine Osnovni sud u Smederevu osudio je D.M. za krivično delo nasilničkog ponašanja iz člana 344 Krivičnog zakona Republike Srbije, uzevši pritom u obzir član 54a, koji propisuje strožu kaznu za krivično delo počinjeno iz mržnje.⁣ Sud je izrekao kaznu za događaj koji se desio u septembru 2015. godine kada su dve osobe zadobile lake telesne povrede usled udaraca, uz homofobične komentare i izjave da „takve osobe ne mogu da žive u Srbiji“.⁣ Napadač je osuđen na kaznu od 6 meseci zatvora, koju će izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzora.

Aktivisti i aktivistkinje organizacije Da se zna! istakli su da su ponosni da je, nakon skoro četiri godine rada i borbe za doslednu primenu zakona, konačno donesena presuda koja je uzela u obzir zločin iz mržnje kao otežavajuću okolnost u postupku koji su aktivno pratili od samog početka. Naime, u septembru 2015. godine nepoznati mladić napao je androginog momka zbog toga što je, kako je procenio, nosio "žensku odeću". Počinilac je žrtvu udarao rukama i nogama, a potom i njegovu drugaricu koja je pokušala da ga zaštiti. Policija je uspela da pronađe napadača i protiv njega je pokrenuta tužba za nasilničko ponašanje.⁣⁣ U januaru 2019. Da se zna! se priključuje slučaju kao pravna podrška. Napadač, uprkos svedočenju žrtava i jedne svedokinje, negira da je izvršio krivično delo, što potvrđuju i njegova dva svedoka. Osumnjičeni je u trenutku izvršenja krivičnog dela bio na odsluženju uslovne kazne i poznat je policiji kao huligan. Suđenje je potrajalo više od 4 godine, uz stalna odlaganja i niz otežavajućih okolnosti, a upravo su to najčešći razlozi zbog kojih žrtve ne prijavljuju napadače.

Da se zna! trenutno prati još pet postupaka koji se vode pred nadležnim sudovima, i nastavlja sa daljom borbom za primenu zakona i adekvatno sankcionisanje nasilnika, uz nadu da će i ostali slučajevi brže dobiti svoj epilog i doprineti atmosferi u kojoj LGBTIQ+ građani i građanke Srbije osećaju da institucije države Srbije stoje iza njih i primenjuju zakon prema onima koji narušavaju Ustavom i zakonima zajemčena ljudska prava LGBTIQ+ osoba.

Oceni 5