Trinaest dobrih filmova
Weekend 01 S

Scena iz filma ''Weekend''

Photo: IMDb

Stvar prošlosti: Strejt glumci u gej ulogama

Tako Smith nikada nije poljubio Anthony Michael Halla, ali se uprkos tome pridružio vojsci strejt glumaca koji su „bili toliko hrabri“ da u zla vremena glume gej muškarce.

Prošle su decenije od te 1992, a mnogi heteroseksualni glumci su u međuvremenu oživeli kvir likove, dobar deo veoma uspešno. Neki ipak tvrde da je takva reprezentacija ugrozila predstavljanje LGBTIQ+ osoba na velikom platnu, budući da se strah od poljupca sa drugim muškarcem (ili ženom) oseća, te se još jednom oživljava sramota koja je kroz istoriju uništila mnoge živote.

Rasprave i dalje traju, te je sa jedne strane logično da je gluma za glumce, bez obzira na njihov rodni i seksualni identitet, ali je sa druge strane tačno i to da kvir gledaoci zaslužuju one koji će ih predstavljati bez uzdržavanja i homofobije. Dok se problem ne reši, evo trinaest filmova u kojima su strejt muškarci i žene glumili gej junake i junakinje:

Bohemian Rhapsody (2018)

Razlog zbog kojeg su mnogi pripadnici LGBTIQ+ zajednice ustali protiv filma „Bohemian Rhapsody“ prilično je jasan, te se temelji na činjenici da su autori filma cenzurisali jedan deo života Freddija Mercurija, a samo zbog toga što se ne uklapa u način života većinske publike. Pored toga, u cenzurisanju su učestvovali i preostali članovi grupe Queen, koji su želeli da budu prikazani kao „dobri momci“, a po cenu toga da se detalji iz života onoga koji je zapravo glavni junak filma modifikuju po potrebi.

Prva se na meti našla seksualnost poznatog muzičara, budući da je to ono što mnogima smeta, a u slučaju da se ne radi o većinskom identitetu, pa je u sklopu toga njegov životni partner, koji je sa njim ostao do kraja, dobio tek ulogu statiste, te „čast“ da se pojavi rame uz rame sa glumicom koja je tu da pojača heteroseksualnu notu, donekle opravdano, budući da žena koju tumači jeste bila deo Feddijevog života, ali ne u toj meri, i ne onako kako su autori filma želeli. Upravo je iz toga razloga Sacha Baron Cohen napustio film, te odustao od glavne uloge.

Glavnu ulogu je odigrao Rami Malek.

Blue is the Warmest Colour (2013)

Veza između tinejdžerke Adèle (Exarchopoulos) i nešto starije studentkinje Emme (Seydoux) centralni je deo ovog filma koji prati sve nevolje tokom odrastanja koje je dodatno otežano osećanjem nepripadanja i različitosti u odnosu na većinu.

Adèle Exarchopoulos i Léa Seydoux su odigrale glavne junakinje, a Seydoux je u jednom intervjuu rekla da je zbog uloge preispitivala svoju seksualnost, ali nije otkrila ništa novo (čitajte kvir).

Weekend (2011)

Ovo nije prvi put da se ovaj film pominje na našem portalu, i to sa dobrim razlogom. Iako naslov nije obećavao ništa zanimljivo, Weekend nas je već posle prve scene ubedio u suprotno. Reditelj Andrew Haigh priča o dva muškarca koji su se tek upoznali, i o tome kako poznanstvo od nekoliko dana može da liči na veliku ljubav. Priča podseća na mnoge situacije iz stvarnog života, a posebno kada su u pitanju pripadnici nevidljivih manjina čije se ljubavi često uguše u nedostatku vidljivosti.

Autovani glumac Chris New zaigrao je pored strejt kolege Toma Cullena, a reditelj je izbor strejt glumca branio time da likove u filmu ne određuje samo njihova seksualnost.

God’s Own Country (2017)

Mnogo je onih koji za God’s Own Country nisu ni čuli, što je donekle razumljivo, budući da je u pitanju debitantski film britanskog reditelja Francisa Lea. Film ipak stoji kao potpuno ravnopravan u odnosu na drugim važnim kvir filmovima.

Josh O’Conno i Alec Secăreanu, obojica strejt, su savete dobijali od gej reditelja koji im je pomogao da izgledaju autentično.

Milk (2008)

Američka mornarica je Harveya Milka jednom otpustila iz službe zbog toga što je bio gay, a sada ovom legendarnom aktivisti odaje počast. Zvaničnici su odlučili da jedno od plovila koje je još uvek u izgradnji nazovu po Milku, a zbog svega što je učinio tokom svoje aktivističke i političke karijere.

Milk se mornarici pridružio tokom Korejskog rata, odmah nakon što je diplomirao, te je služio na spasilačkom brodu USS Kittiwake. Kada je kao potporučnik 1955. dobio prekomandu u San Dijego uhapšen je u jednom parku koji je bio poznat po gej kruzingu, zbog čega je ubrzo bio prisiljen da napusti mornaricu. Najveća ironija je u tome što se brod koji će dobiti ime po njemu gradi upravo u San Dijegu.

Ulogu u istoimenom filmu dobio je Sean Penn.

Brokeback Mountain (2005)

Unutrašnjost šatora i malo pljuvačke sve je što je potrebno da se „posao dobro obavi“, a scena iz ovog filma je obično prva koja prosečnom gledaocu padne na pamet kada se progovori o seksu i kvir filmu. Činjenica je da je sa ovim filmom kvir ušao dublje u mejnstrim kinematografiju, te je scena seksa dovoljno sirova da se uklopi u vreme i mesto koje film pokušava da ilustruje.

ake Gyllenhaal i Heath Ledger su igrali Jacka i Ennisa, a Ledger je mrzeo homofobične šale na račun filma.

Call Me by Your Name (2017)

Birtijskim rječnikom, "Call Me by Your Name" poučna je ljubavna priča o tome što se dogodi kad se zaljubiš u autohomofobnu ormarušu. Nimalo iznenađujuće, u mnogim slučajevima se dogodi to da se na kraju priče ta autohomofobna ormaruša odluči raskinuti istospolnu ljubavnu vezu i stupiti u heteroseksualni brak, dok onom više emancipiranom partneru ili partnerici ostaje slomljeno srce i prilika da nauči važnu životnu lekciju. (Duhaček)

Timothée Chalamet i Armie Hammer su dobili sve pohvale, ali je kvir publika negodovala što su još jednom strejt muškarci dobili gej uloge.

Portrait of a Lady on Fire (2019)

Za film koji mnogi nazivaju remek delom filmske umetnice u usponu odgovorna je Céline Sciamma. U Kanu je već osvojio Queer Palmu, a u bioskopima publiku. Prati Marianne (Noemie Merlant) mladu slikarku koja dobija neobičnu poslovnu ponudu: od nje se traži da dođe na zabačeni otok u Bretanji kako bi naslikala portret Héloïse (Adèle Haenel), mlade žene koja se upravo vratila iz samostana, kako bi je majka spremila za udaju za verenika njene sestre koja je malo pre toga počinila samoubistvo.

A Single Man (2009)

George (igra ga Colin Firth) je sredovečni profesor književnosti, koji nakon smrti dugogodišnjeg partnera Jima (Matthew Goode) traga za razlozima zbog kojih bi nastavio da živi. Reditelj i scenarista Tom Ford donosi nam važnu priču, koja je značajna zbog toga što i danas mnogi gej ljudi ne dobijaju prostor da žale za partnerima koje su izgubili, budući da društvo njihove odnose naješće ne doživljava kao stvarne.

Carol (2015)

Ovaj film mnogi smatraju finim prikazom drugačije ljubavi, a glavne uloge su zaigrale Cate Blanchett i Rooney Mara. Neki ga smatraju i najboljim kvir filmom svih vremena, te izgleda nije smetalo što su obe glumice strejt.

Rocketman (2019)

Koliko god na prvu loptu usporedivi, 'Rocketman' i 'Bohemian Rhapsody' su drukčiji pop-rock 'biopicovi'. Krilatica 'Rocketmana' glasi 'based on a true fantasy'. Dakle, utemeljeno na istinitoj fantaziji, ne priči. Tako se režiser Fletcher ogradio da sve što vidimo u filmu ne mora nužno biti istinito, već (jest) dijelom plod maštarije, iluzije, možda i tlapnje, a 'Rocketmana' je, nastavno na to, pozicionirao više kao mjuzikl, ne glazbenu dramu (Marko Njegić)

Ammonite (2020)

Ljubav između jedne arheološkinje i njene neplanirane gošće buknula je iznenada. Kate Winslet i Saoirse Ronan su joj svojom sjajnom glumom udahnule život i u fokus vratile priču o nepravedno zaboravljenoj Mary Anning.

Njena važna otkrića prisvajale su muške kolege, pa je dugo ostala zatrpana ispod laži i obmana onih koji žene nisu puštali u svet nauke. Ovim filmom je delimično dobila priznanje koje zaslužuje. Rođena je 1779. godine u primorskom gradiću Lyme Regis. Od malena je sa ocem iskopavala praistorijske fosile, a svoje pronalaske su prodavali lokalnim entuzijastima. Česte bure su otkrivale dragocene ostatke, što je devojčicu Mary uvuklo u potragu za dragocenim fosilima.

Anning se obrazovala sama, a zahvaljujući stručnosti je brzo postala slavna u naučnom svetu. Prva je otkrila kompletni skeleton Plesiosaurusa, a pronalazak je dugo privlačio horde posetilaca u britanski Nacionalni muzej. Uprkos tome često su je prisiljavali da ostane u senci, budući da za ženu nije bilo mesta u visokim naučnim krugovima.

Ammonite više pažnje obraća na njen ljubavni život, pa su kopanja po gradskoj plaži tek pozadina za romansu. Istoričari ističu da nema dokaza da je ikada bila u ljubavnoj vezi sa mladom aristokratkinjom Charlotte Murchison, što je i očekivano, jer se o drugačijim ljubavima tada nije govorilo.

Philadelphia (1993)

Ovaj film je mnogima bio prva informacija o HIVu, a i u Srbiji se još devedesetih često prikazivao na televiziji. Okupio je velike glumce, te se pozabavio problemom koji u mnogim zemljama postoji i danas – gubitkom posla zbog predrasuda poslodavca.

*Izvor Pink News; Preveo i prilagodio XXZ magazin

Oceni 5