XXZ magazin preporučuje
Stranger Things 4. sezona

Photo: Netflix

Stvari koje više ne postoje

Serije

Stranger Things (četvrta sezona, 2022)

Ovo je najbolja sezona do sada, a očekuje nas još jedna pre konačnog kraja.

„Nostalgija je poprilično zeznut osjećaj. Općenito označava čežnju za minulim vremenima i stvarima koje više ne postoje, a iz nje se nerijetko rađa stav kako je život nekad bio bolji, ispunjeniji i zabavniji. Međutim, ima i onih koji tvrde kako nostalgija može biti vrlo varljiv osjećaj koji zamagljuje pravu sliku stvarnosti i života u prošlosti, ali prepustimo ipak takve rasprave psiholozima, povjesničarima i ostalim stručnjacima. Nostalgija može biti i veoma profitabilna, pogotovo kada zavirimo u trendove koji trenutačno vladaju u svijetu zabave.

(…)

U čemu je tajna? Odgovor je jednostavan: u dobrim starim sastojcima bez kojih nema kvalitetnog filma ili serije. Osim što plijeni pozornost zanimljivom i uzbudljivom pričom, Stranger Things donosi i plejadu izvrsno ocrtanih likova, među kojima su i oni sporedni preko noći postali ikonični (ah, jadna Barb), a i već odavno nismo vidjeli tako simpatičan ansambl dječjih junaka s kojima se gotovo svatko može poistovjetiti. Kao i većinu gledatelja, posebno me dojmio lik Eleven, male heroine velikih moći, koja je istovremeno i ranjiva i opasna, a koju nije nimalo teško zamisliti kao protagonisticu nekog romana iz pera Stephena Kinga. Mladoj glumici Millie Bobby Brown zasigurno se smiješi velika karijera“ (Tomislav Hrastovčak)

Sherwood (prva sezona, 2022)

Iako BBC decenijama postavlja standarde kada je reč o dramskom programu, serijom Sherwood uspeo je da nadmaši sam sebe, kao i mnoge true crime uratke drugih produkcija i platformi. Pomenuti žanr je toliko popularan poslednjih nekoliko godina da se već sluti zasićenje, no Sherwood može poslužiti kao dobra lekcija za budućnost – i suštinski i formalno.

Serija se bavi ubistvima u jednom gradiću u Notingemširu 2004, koja su otvorila stare, nezalečene rane i probudila nekadašnje sukobe. Istorija njihovog neslaganja je u stvari i deo novije istorije Engleske, klasnih, političkih i društvenih podela koje se ogledaju u životu takozvanog malog čoveka i najveće posledice ostavljaju upravo tu – na pojedincu i njegovom neposrednom okruženju.

Veliki štrajk rudara 1984/85. godine, odnosno konflikt između onih koji su se štrajku priključili i onih koji su ga bojkotovali, uzrokovao je podele čije su se posledice osećale i decenijama kasnije, naročito u manjim mestima. Svađale su se komšije, porodice su se raspadale, ljubavne i prijateljske veze kidale. Jedni nasuprot drugih stajali su štrajkači i štrajkbreheri, demonstranti i policija, uglavnom svi u nekom srodstvu ili odnosima s komplikovanom predistorijom.

Više čitajte ovde.

Evil (druga sezona, 2021)

Ova simpatična serija pomalo podseća na Dosije X, samo što se ovoga puta ne udružuju FBI agenti, već psihološkinja, naučnik i sveštenik. Jurcaju za demonima, ponekad trapavo, ali dovoljno dobro da nas povedu u drugu sezonu.

Druga sezona je još bolja od prve – serija je toliko uvrnuta da je neodoljiva. Već je počela i treća, ali o tome za mesec dana.

Missing – Saknad (mini-serija, 2017)

Poznato je da skandinavski autori naročito vole da se bave tamnom stranom svog društva i ruše nam iluziju o idealnom delu sveta. Svi to, doduše, oberučke prihvatamo jer patnja je lepa samo kad je univerzalna. Verski fanatizam tako nije prvo što nam padne na pamet kada pomislimo na Švedsku, ali autori iz te zemlje neretko se i bez zadrške bave tim fenomenom, što u igranoj što u dokumentarnoj formi.

Saknad je serija čije je mesto radnje, kako se u sinopsisu navodi, švedski „biblijski pojas“, odnosno jedan od naizgled mirnih gradića u kojem glavnu reč vode pripadnici određene hrišćanske verske zajednice. Deca se indoktriniraju od malih nogu, svakome ko je iole drugačiji se lako ubija identitet, a Isus je izgovor za svaku gadost. Tek kada dođe do nasilne smrti, policija se uključuje. Istragu smrti jedne tinejdžerke, te nestanka druge, istražuje inspektorka Maja, koja je u rodno mesto došla na kraći odmor, no ostaje kako bi rešila slučaj.

Serija nam servira neka iznenađenja, ali i opšta mesta bez kojih nordijski noir ne bi bio to što jeste. Glavni kvalitet serije je suptilna društvena kritika, prikaz stanja pre i posle zločina koji uzdrma mesto i koji nas navodi na zaključak da uprkos tome što je slučaj dobio svoj epilog, nesreće tek slede, jer se njihov koren teško da iščupati.

Film

The Sea Beast (2022)

Ljudi oduvek love, danas više nego što mogu da pojedu. Takve se akcije pravdaju praznim stomacima, a o lovini se priča kao o čudovištima koja su žedna ljudske krvi. U animiranom filmu The Sea Beast lovci ne love zbog hrane, već zbog slave i novca – istina o morskim nemanima je ipak drugačija od onoga što piše u knjigama.

Sve podseća na ona vremena kad su kitolovci po morima i okeanima ganjali jadne životinje. Ova čudovišta doduše uzvraćaju udarac, ali je čovek jači uprkos slabašnim kopljima. Ljudsko biće je snažnije zbog toga što niko drugi nije žedniji krvi, bilo bratske ili tuđe. Propaganda i govor mržnje su tu da agresiju opravdaju, kako na crtanom filmu, tako i u pravom životu.

Let It Be Morning (2022)

Kad jedno selo u Izraelu opkoli vojska, meštani i gosti ostaju zarobljeni. Uprkos ozbiljnom temelju, ovaj film je više komedija (doduše mračna na momente) nego drama, a do kraja se pretvara u farsu. Uprkos tome imamo intimnu, finu priču o krizi identiteta i propalim snovima o slobodi.

U samom centru je tenzija između Palestine i Izraela, a usred toga je glavni junak Sami (Alex Bakri). Vratio se u rodno selo da bi prisustvovao venčanju mlađeg brata, ali ostaje duže nego što je planirao. Svi bi da odu, ali je Jerusalim ostao tamo daleko.

Moneyboys (2021)

Filmadžije su se pitanjima seksualnog rada bavili otvorenije (setimo se Misterious Skin iz 2004), a to čine i danas. Jedan od novijih je Moneyboys iz 2021. godine, u kojem reditelj C.B. Yi otvara vrata k svetu koji dosta liči na nešto što je smislio veliki Kar-Wai Wong.

Kao što naslov ukazuje, film se bavi sudbinom grupe mladića koja za život zarađuje na samim marginama društva. I seksualni rad i homoseksualnost su u Kini kažnjivi zakonom, a upravo je to ono što mlade junake dovodi u opasnost – bez pravne vidljivosti njihova tela postaju igračke za bogatije i moćnije.

Više čitajte ovde.

Cessez-le-feu – Ceasefire (2016)

Traumatizovan užasima rata, Georges odlazi u Zapadnu Afriku. Dvadesete su godine prošlog veka, Prvi svetski rat se tek završio. S njim je Diofo koji je takođe pretekao, pa zajedno pokušavaju da zaleče rane. Nakon što u Gani više nema mesta za njih, vraćaju se u Pariz, a tamo je neki drugi, novi svet.

Knjige

Dino Bucati „Tatarska pustinja“

Kritika vojničkog života i žeđ za slavom su odlični temelji za dobar roman. Ako se za temu zainteresuje neko kao što je Bucati, čitalac je dobio na lutriji.

Mišel de Montenj „Ogledi“

Knjiga eseja koja odoleva vekovima i svim menama zato što je sveobuhvatna i univerzalna – u svako doba, istorijsko ili ljudsko, može pružiti odgovore na brojna pitanja koja muče čoveka, naročito ako zanemarimo stavove koji nam ipak potvrđuju da svako vreme i način obrazovanja podrazumevaju određene ograničenosti. Raspravljajući o temama kao što su samoća, prijateljstvo, kajanje, dokolica, Montenj nehotice daje recept za preživljavanje egzistencijalnih kriza: „Jeste li umeli da razmišljate o svome životu i njime da rukovodite? Onda ste uradili najkorisniji od svih poslova“.

Muzika

Vojko V – Evo me opet

Vojko V ima sveži singl koji zaslužuje punu pažnju, počev od same ideje do svakog stiha i kadra. Genijalni spoj originalnosti i pop-kulturnih referenci (Bergman i Južni vetar, recimo) potvrđuje da Vojko opet ima hit i da će nas tek iznenađivati.

The 1975 – Part Of The Band

The 1975 uvek eksperimentišu, koketiraju s raznim žanrovima i uticajima, pa svaki album ima posebnu atmosferu i pravac potpuno drugačiji od ostalih albuma istog benda. Being Funny In A Foreign Language bi trebalo da se pojavi u oktobru, a ako je suditi prema prvom singlu, živi instrumenti, bogata orkestracija i kreativna produkcija su ono što će ga obeležiti. Uz neobične i introspektivne tekstove, naravno, no to je kod The 1975 konstanta.

Podcast

The Jump with Shirley Manson

Nedavno smo otkrili da Shirley iz grupe Garbage ima svoj podcast i brzo se uverili da nju treba slušati u svakom formatu i formi. Bilo da piše, peva i govori, uvek je iskrena, draga i zabavna. U podcast emisijama gostuju joj brojni poznati muzičari s kojima razgovara o njihovoj inspiraciji i stvaralaštvu, s posebnim akcentom na jednoj istaknutoj pesmi, odnosno albumu. Iako dugo nije objavila novu epizodu, postojećih 30-ak je sasvim dovoljno za uživanje.

Slušajte ovde.

Nostalgija

Il vangelo secondo Matteo – The Gospel According to St. Matthew (1964)

Isusov život je već potrošena tema, ali ne kad se za nju uhvati Pazolini. Jedan od najvećih italijanskih pesnika-reditelja napravio je kultnu priču o božjem sinu, iako je bio ateista. Zahvaljujući tome se religiozni motivi tretiraju surovo, realistično, a rezultat je nešto poput nove vere.

Horor

30 Days of Night (2007)

Jedan od boljih vampirskih filmova dešava se u dubokom snegu. Odlična priča, savršena šminka i noć koja traje dugo.

Video igre

Epic poklanja dve sjajne video igre

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta su to čak dva naslova: Ancient Enemy i Killing Floor 2. Zainteresovani će moći da ih preuzmu besplatno sve do 14. jula, kada nas očekuje neki novi naslov (ili dva).

Ancient Enemy ima solidne ocene, a u pitanju je RPG strategija s kartama. Sile zla su već odnele pobedu, a na igraču je da to ispravi. Da bi ostvario cilj, trebalo bi da se bar malo razume u ratnu taktiku, ali i u slagalice. Ne samo da mora da izdrži navale hordi zla, već i da poradi na svojim snagama, a da bi na kraju stigao do čudovišnih nemezisa.

Ni Killing Floor 2 nije za bacanje – pucačina u prvom licu. Igrač stiže u Evropu, a kontinent su preplavile vojske Zed klonova. Izašla je još 2016. godine, što se pomalo oseća, ali je i dalje dobra, posebno za one koji vole da na neprijatelje pucaju zajedno s prijateljima.

I Ancient Enemy i Killing Floor 2 zaslužuju pažnju, uprkos prizorima koji modernim igračima mogu da izgledaju pomalo grubo. Epic garantuje zabavu, pa ih valjda zato i nudi besplatno – prva inače košta oko 30 evra, druga oko 15.

*Kontrapreporuke

Shut In (2022)

Moglo je i gore, ali bi bilo dobro da je bolje.

 

Oceni 5