Najbolji TV izbor
Succession III 2

Photo: HBO

Succession: Nevoljena deca (ne)će zavladati svetom

Upravo je završena treća sezona jedne od najboljih serija koje se trenutno prikazuju, ako ne i najbolje, jer, budimo iskreni, malo šta može da parira ovoj drami o bogatim pokvarenim belcima, medijskoj imperiji porodice Roy i patrijarhu Loganu – ocu i rodonačelniku, za čiju se emotivnu i poslovnu naklonost bore njegova nevoljena deca.

Tu su Kendall (prvorođeni), Shiv (kćerka) i Roman (hodajući spoj Edipovog i Elektrinog kompleksa)... Ah, da, tu je i Connor – onaj koji se zaista prvi rodio, od istog oca, a druge majke, onaj kojeg svi zaboravljaju – finansijski obezbeđeni za naredna bar tri života i, kao zapostavljena deca, večito gladni roditeljske ljubavi. Takvi hodaju svetom i povređuju druge, no uglavnom se nalaze u društvu sebi sličnih, interesno povezanih sa Loganom, pa tako jedni drugima sisaju krv i parazitiraju, uvek u nekom transakcionom krugu uzimanja i davanja pod određenim uslovima. Imajući u vidu kakvi su, nije nam ih previše žao, sve dok se na trenutak ne pojavi njihova iskonska potreba da potvrde sopstvenu vrednost u očima oca i ne zasluže njegovu ljubav. Što se, naravno, neće desiti nikad.

U tome i leži suština zapleta čitave serije, ali u tom naizgled uskom okviru odvijaju se lične i međusobne borbe, stvaraju paktovi, manipuliše, izdaje, evocira biblijska i antička mitologija i simbolika, a ne zaboravlja se ni na Šekspira. U toj inspirativnoj repetitivnosti i modernom čitanju večitih tema leži deo uspeha ove serije, no drugi, mnogo važniji deo jeste u scenariju i samoj egzekuciji. Succession je tako dobro napisana drama, od prve do poslednje reči, a svaka od njih izgovorena je maestralno, tako da bi sve Emmy nominacije u kategoriji drame morale da pokriju gotovo kompletnu postavu ove serije.

S druge strane, Succession je i komedija, farsa, crnohumorna, nekorektna, bez trunke zadrške i obzira. Baš onakva kakvi su joj i likovi. Kad pokušavaju da budu društveno-kulturološki osvešteni, čitaj woke, pokazuju se kao još gori i još veći licemeri. U trećoj sezoni u tome se domenu posebno ističe Kendall Roy, a njegov uticaj seže dotle da je čak Courtney Love s njim uporedila Elona Muska. Mada, pojaviće se ubrzo još jedan kandidat za Muskovog dvojnika u liku Lukasa Matssona, koejg tumači Alexander Skarsgård, što znači da ćemo ga sigurno često viđati u narednoj sezoni. Ipak, za sva dalja pojašnjenja, gledajte, uživajte i smejte se njihovim nepodopštinama jer – sve i da želim – nemoguće je prepričati i tako sljuštiti svaki sloj radnje i likova.

Čak i tako oštećeni, sebični i beskrupulozni, likovi se razvijaju do neslućenih granica, a svaka nova scena, svaki kadar, otkriva nam neku njihovu ranu. Iako su svi apsolutno fenomenalni, usuđujem se reći i savršeni u svojim ulogama, sebično izdvajam samo jednog. Njegovo visočanstvo Matthew Macfadyen u ulozi Toma – muža Shiv Roy, malog, ljigavog, odvratnog prizetka, koji se takođe bori za Loganovu ljubav, ali i za ljubav sopstvene supruge – učinio je da na kraju navijamo za njega, da ga razumemo, saosećamo s njim... Da bi nas potpuno zakucao u poslednjoj sceni treće sezone, pojavivši se kao Neron i odigravši upravo ono što je nekoliko epizoda ranije i najavio. Savršeno napisano, odigrano i tempirano!

Succession ne samo da je jedna od najboljih serija trenutno, već je i jedna od retkih koja tokom tri sezone održava isti, vrhunski nivo, bez oscilacija. Nema zato razloga da sumnjamo u kvalitet četvrte, već potvrđene, sezone. Ostaje samo da je nestrpljivo čekamo, kao dečica roditeljsku pažnju.

Oceni 5