In a Heartbeat, animirana ljubavna priča
Hearr 01 S

Photo: IMDb

Sudar generacija: Drugi pogled na crtani film

Dakle, animirani gejevi postoje. Nikada nije bilo neobično videti karikature, šablone ili stereotipe o onom „drugom“, bazirane na popularnim stereotipima o onome što je različito. Ti stereotipi se, zahvaljujući političkom razvoju, polako gube ili modifikuju kako bi se prilagodili savremenom čoveku, ali se neki gafovi, slučajno ili namerno, i danas dešavaju.

U modernom animiranom filmu stereotipni portreti nisu uvek proizvod loše namere, tako da bi tokom analiziranja trebalo voditi računa da se ne promaši poenta. Svaki način reprezentacije bilo kog identiteta povećava vidljivost pojedinca, te čitave grupe, a svedoci smo da se homoseksualni sadržaji na filmu sve manje smatraju za nešto provokativno ili neprihvatljivo.

Tako je i na crtanom filmu: od Duška Dugouška i njegovih drag izvedbi iz četrdesetih godina prošlog veka, do filma Adventure time u kojem nema odrednica za muški ili ženski rod, način predstavljanja kvir junaka očigledno evoluira. A svaka evolucija ima one bitne tačke koje su bile znak da se nešto menja, pa su se tako zastave duginih boja vijorile u crtanom filmu mnogo ranije nego što smo mogli da ih prepoznamo.

In a Heartbeat je posledica takvog ponašanja, te moderan pristup drugačijim identitetima, koji tvrdi da je sve prirodno kao što i jeste. I dok su mlađe generacije kvir ljudi naviknute na moderne sadržaje, one starije, koje su predstave u sebi tražile u sakrivenim porukama i scenama, slobodu na crtanom filmu i dalje doživljavaju kao nešto novo, i što je još važnije- kao razlog za veselje.

Oceni 5