Jednakost na referendumu
Brak1

Photo: Wikipedia

Švajcarska: Brak za sve

Švajcarci su na referendumu rekli da, te tako svojim homoseksualnim sugrađanima omogućili sklapanje braka. Na taj potez se gleda kao na poraz za sve protivnike koji istopolne brakove smatraju pretnjom za dobrobit deteta.

„Da“ je zaokružilo 64,1% birača, i to su konačni rezultati koje je objavila savezna vlada. Za „brak za sve“ su se izjasnili svi kantoni, čak i oni najkonzervativniji. „Ovo je istorijski dan“, moglo je da se čuje na sve strane, naravno među onima koji veruju da ljudska prava pripadaju svima. Tvrdi se da je to znak i da se mentalitet menja, te da građani polako shvataju da su i homoseksualci ljudi. Jedino brine što se radi o 64,1%, a u pitanju je zemlja koja se obično opisuje kao „napredna“. Zamislite situaciju u onim zemljama koje su tokom istorije napredovale u drugim smerovima.

Jasno je da kvir parovi u Švajcarskoj imaju razloge za slavlje, ali je ipak veći uspeh ono što je Holandija uradila 2001, i to bez referenduma. Nadamo se da će svet nastaviti da evoluira, a tako da jedni ne biraju sudbine drugih.

Oceni 5