Weekend Videos
Instaj 01 S

Photo: Milan Živanović/XXZ

Sve ide iz glave

Sve ide iz glave: Toliko puta smo čuli tu rečenicu, a ma koliko je kolokvijalno koristili, oni koji je izgovaraju nimalo ne greše. Naravno, kada se govori o "glavi", misli se na mozak, čiji snimak govori hiljadu jezika, objašnjava nečije ponašanje, pa i predviđa budućnost, s tim da se i ona, zajedno s mozgom, može izmeniti.

Gej Holivud: Toliko su nas dugo lagali da ne postojimo, da smo im u jednom trenutku poverovali. Neki životi su u međuvremenu protraćeni, ali sada možemo da tome stanemo na put.

Festival drugačijih: Evrovizija je nastala kao muzička smotra pomirenja i ujedinjenja nakon Drugog svetskog rata, a tokom godina postajala je sve inkluzivnija, da bi poslednjih nekoliko decenija važila za takmičenje koje je prigrlilo LGBT populaciju i svaku vrstu drugosti. Uz neizbežnu dozu kiča i kempa, prijemčiva je svima, tako da na kraju njen finalni prenos prate desetine miliona gledalaca.

Staro i novo: Stoici su znali sve i svašta, pa nije loše da im se vratimo s vremena na vreme.

Objektivno, svi smo mi pristrasni: Kad bi čovek bio kompletno i do kraja objektivan, ne bi preživeo. Naša pristrasnost i mogućnost da po potrebi, a neretko sasvim nesvesno, zanemarimo logiku, zažmurimo makar na jedno oko i verujemo u čuda omogućila nam je da preživimo kao vrsta i samim tim doprinela evoluciji.

Čudan svet: Svašta živi na ovom svetu, na primer Barreleye riba. Stvorenje koje liči na nešto iz drugog sveta je odličan podsetnik na to da je zemlja mnogo bolja od nas.

Oceni 5