Kratki film nedeljom: La nuit, tous les chats sont roses
Ctss 01 S

Photo: Twitter

Sve su mačke ružičaste u mraku

Malo je filmova čije uvodne scene toliko dobro ilustruju osećaj neudobnosti u sopstvenoj koži, kao što je to slučaj u kratkom filmu Guillaumea Renussona - La nuit, tous les chats sont roses (All cats are pink in the dark). Krupni kadrovi majke i ćerke gledaoca uvode u ono za šta će se ispostaviti da je dirljiva priča o identitetima, koja se poigrava onom starom izrekom da su „sve mačke u mraku iste“. Premeštajući fokus samo na one mačke koje su ružičaste, što će reći drugačije, film istražuje teme prihvatanja i moći ženstvenosti.

Tako se u hodniku zgrade, u nepoznatom delu Pariza, sreću transrodna žena i devojka koja nije ženstvena onoliko koliko društvo to od nje očekuje, te zajedno počinju da grade pomalo nadrealnu sliku, te atmosferu koja se odvija u neočekivanim i opasnim okolnostima. Alice, devojka koja živi u pomenutoj zgradi, bori se sa očekivanjima društva i sa predstavama o tome šta je ženstveno a šta ne, te joj slučajni susret sa osobom koja se ne pokoreva rodu donosi trenutno olakšanje. Lola, transrodna žena koja pokušava da pobegne od muškarca čija nam uloga do kraja ostaje nerazjašnjena, se daleko bolje snalazi u koži koja joj je data, te nema problema sa ženstvenošću, a najviše zbog toga što društvo od nje i ne očekuje ništa, osim možda da bude nevidljiva.

Film šalje optimističnu poruku o budućnosti slobode i prihvatanja, te donekle eliminiše strah od onih koje ne poznajemo i koji su očigledno drugačiji od nas. Obe junakinje odlično glume i izvan dijaloga, te pružaju skice emotivnih oluja koje se u njima odvijaju ne dajući odgovore do kraja, što gledaocu ostavlja slobodu interpretacije, te, na kraju, i ugrađivanje samog sebe u izabranu junakinju.

Dva identiteta sreću se u mraku, pod kišobranom straha, te povezanost do koje dođu u rekordnom roku pruža utehu, te garantuje da niko nije sam u svojim sumnjama i preispitivanjima. „Trči, Lola, trči“ dobija potpuno novo značenje, a ružičasta postaje boja jednakosti – u mraku ili izvan njega.

Oceni 5