Dosije: Lukovićeve ex-yu muzičke recenzije, najbolje od najgoreg (19)
Aarec 02 S

Photo: www.galija.rs

Sve žene u Nišu na radovanje mirišu

GALIJA - Voleti voleti (PGP RTS)

Yes! Novi album Galije! Nema više patriotizma, mir je zaključen u Dejtonu, uostalom - Niš nikad nije bio u ratu, ne, mi nikad nismo pevali Pravo Slavlje (hrvatski: Pravoslavlje), ne, laž je da smo podržavali SPS, samo smo na trgovima Srbije u vreme nacionalnih praznika održavali koncerte, u Beogradu 20.000 uhapšenih slušalaca, u Nišu 50.000 uhićenih fanova, jeste, milicija nam je obezbeđivala koncerte, ali, to je Naša Narodna Milicija, pa šta ako smo voleli predsednika Miloševića, zar je zločin ljubiti Predsednika Srbije koji je zamrznuti Predsednik Socijalističke partije Srbije?

Shvatili ste, nadam se: Voleti voleti je nova, mirotvorna faza u karijeri Galije, album koji se bavi ljubavlju, petingom, erotikom, seksom, penetracijom i ostalim oblicima ratnih dejstava uperenih protiv nesrećnih žena koje su na nišanu Neše & Družine, rešenih da na jednoj ploči nadoknade ono što su propustili dok su godinama bili u SPS-uniformi. Zato, iz čista mira, Neša otkriva da u Nišu žive predstavnice suprotnog pola, što ga, kao muškarca u ozbiljnim godinama, baca u poetsku frku čije je razrešenje - a šta bi drugo - Bolni Stih: "Kada dođe proleće/ šetaju ulicama osmehe/ šetaju grudi što mirišu na livade/ kada leto ugreje/ šetaju noge i strukove/ otkriju ljupke stomačiće i mladeže" sa sve Bolnijim Refrenom "Sve žene u Niš/ sve žene u Niš/ na radovanje mirišu".

Dobro, recimo da Neša poslednjih decenija zbog mnoštva političkih obaveza nije imao vremena da se bavi tzv. ženama - ali, nadoknadiće on to, vešt je Neša da preko Dire Straits rifova (Jabukovac) upozna neku od onih sa stomačićem i mladežom, možda mu se posreći pa ga devojka povede na sastanak Mladih socijalista, čist seks, pa još virtuelan uz Mark Knoplfler-prebiranja po gitari, sve kao sentiš na dnu Nišave, akustična gitara koja zavija krikom decenijske onanije, tužno je, mogu misliti, biti muškarac u Nišu a patriota u Galiji, zato gitara jeca gently, zna Nenad Milosavljević da Dire Straits ne rade godinama, zašto onda ne nastaviti tamo gde su oni stali, sledimo tradicije narodnooslobodičakog rata za braću Knoplfer - Jabukovac ili Private Investigation (svejedno), kao da će kupci to primetiti, važno je da se suza stvori i klizne obrazom. 

Ima li - pitate se vi, s maramicom u ruci - Neša sreće, nije li možda sreo neku nesrećnicu s kojom bi u telesnom okruženju podelio fizička uživanja Pravog Slavlja? Preslušavajući pažljivo album, a uprkos lažno optimističkom naslovu Voleti, voleti - Milosavljević baš nije bio te sreće: u pesmi Kaća otvoreno priznaje "Sada je zovem, sada bih je voleo/ a znam da najlepši sam osmeh ubio", u numeri Pismo ide do kraja i kaže: "Mnogo sam žena poželeo/ samo sam tebe sanjao/ svakog te dana čekao/ voleo", u turističkom komadu Kotor otkriva se do nagosti kad ponavlja: "Čarobnjak je bila/ u kosi je krila/ opojne mirise", ali je direktno opak kad u sentimentu Beg poručuje: "Bio sam žedan/ al' ti si poplava", što možda ima (a verovatno nema) veze s pesmom Ko bi drugi čiji celokupan tekst glasi "Sa' ću pušim marihuanu/ da vidim ko će mi zabrani".

Kao amater/ psihonalitičar na "XZ" kauču, a koristeći neka od patoloških (ličnih) iskustava, rekao bih, prijateljski, da je pravi trenutak da drug Milosavljević potraži stručnu pomoć. Žene - i tu je Neša u pravu - umeju da budu kurve, znaju da zajebu stvar, malo su nervozne, drčne, svlače se gole po Kotoru, furaju stomačiće po Nišu, zavode, šapuću kad treba da su glasne, glasne su kad ne treba, imaju predmenstrualni sindrom, traže da budu jednake s partijskim radnicima koji su pomagali Srpstvo kad god su mogli, čak i zahtevaju pravo glasa, hoće da biraju i da budu birane, neke od njih se hvale da su inteligentne, da su inteligentne ne bi se hvalile, navodno imaju lepo telo, ali ništa to nije u poređenju s nama, muškarcima, koji pušimo marihuanu kad nam se prohte, neće valjda sponzor Galije (Ivica Dačić) da nam oduzme to poslednje seksualno/ oralno zadovoljstvo, neće - jer kad Ivica čuje Jabukovac, shvatiće da su Dire Straits promašili svoj život, jebeš život bez Niša & Prslook Benda!

Što će reći, ovo jeste ploča ali i medicinska dijagnoza. Ali, nikad ne treba gubiti nadu. Možda se, recimo, Neša zaljubi u Ivicu i sve krene Maricom. Iz takvog polnog odnosa, jedino, može da se rodi SPS retard... 

*Objavljeno u magazinu XZ 1997. godine

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5