Retro feljton: Lukovićeva rubrika „Singlovi“ iz „Džuboksa“ (31)
Aatk 60 S

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Svečane pesme za Dan morona

Samo desetak dana uoči Nove godine, 19. decembra 1980. pojavio se 104. broj „Džuboksa“. U stalnoj rubrici „Singlovi“ opet invazija amatera koji misle da su profesionalci: to su, recimo, Duo Kora, Ratko Kraljević, dve Slovenke – Tatjana Dremelj & Branka Kraner, izvesna Vera Kapetanović, Marijan Miše i grupa Smokvin list. Bilo, ne ponovilo se!

***

VERA KAPETANOVIĆ -  Ne gubi sa mnom vreme/ Tajna (RTV Ljubljana)

Dok je disco u pametnom svetu abortirao, domaći kompozitori tek sada na svet izbacuju novorođenčad čija pupčana vrpca pokazuje da su im mame i tate vreme provodili po zagušljivim diskaćima, gde su se i zavoleli, u pauzi između Mirzinog jata i Amii Stewart. Bog mi je svedok da Vera Kapetanović baš nije dete, već moderna gradska devojčica (sako, kravata, make-up), ali je rezultat isti: na razini apsolutne nule. „Ne gubi sa mnom vreme“ ispomaže se klasičnim disco fazonima, no Verin glasić, morbidni aranžman i naivna svirka ovu pompeznu avanturu bacaju u 1956. u vreme kad je Vera mogla da prođe kao chic derle koje radi avangardne stvari. Pošto je ovo 1980. godina, sasvim je jasno da su izvesni tipovi izgubili kalendar i pokušali da se prošvercuju. Srećom po istoriju, njihova nevinost nije dokazana o čemu govore i podaci iz porodilišta za stara i neuhranjena lica.

MARIJAN MIŠE - Bolja si ti / Ti možeš što hoćeš (Jugoton)

Muška seks bomba M. M. opet mi je eksplodirala na gramofonu, u numeri prepunoj komplimenata „Bolja si ti“, koja je - čini mi se - upućena nekoj finoj ženskoj koja ume da radi neke stvari. Marijan Miše vrlo je distanciran u svom pevačkom naporu, gotovo zimogrožIjivo hladan u građenju svog Harley-Davidson imagea (trademark M.M.), čemu svoj pečat daje i bledunjava poppy pesrnica festivalskih odjeka i refrena. Sem što uravnoteženog slušaoca pretvara u rastrojenog bolesnika, ovaj laki, rupičasti singl ima još jednu prednost: može da posluži kao podmetač za vrela jela, naročito za gulaš i jetrice. Koristiti za svečane, praznične ručkove, u malim porcijama, kad se obitelj nađe na okupu.

DUO KORA  - Je še kdo srečnejši kje? / Adelina (RTV Ljubljana)

Kad domaćica krene u samouslugu, to je praznik za Koru! Duet Kora zna da su važni vitamini u narandžama i spanaću, možda i u komadu crnpuraste plastike, koja sitno iseckana može da zameni neophodne začine za klin supu. Svima neupućenima ovo treba da objasni da su momci iz Kore tužni amateri koji su iskoristili priliku da snime ploču i tako dodaju tačku na crnu, kriminalističku hroniku singl-rubrike. Jer, ono što oni pevuše, nije ni pop, ni folk, to nije ništa, bolje reći jeste - prigodan materijal za mlevenje i ljuštenje. Osušenu koru ostavite u kanti za otpatke, čuvajte vreme, novac, nerve, ne dozvolite da vas ovakvi dueti vuku za nos!

SMOKVIN LIST - Da mi moja majka/ Nadaj se (RTV Ljubljana)

Šta je dosadnije od festivalske „pop“ numere? Odgovor: festivalska folk numera! U pitanju je Opatija, grupa Smokvin list (2 devojke i 2 muškarca), pesma o mami, jako prigodna za 8. mart, Dan žena, i 32. februar, Dan morona. Žensko čeljade koje malo šapuće a malo peva, mnogo je slušalo Nedu Ukraden, što baš nije preporučljivo u vreme stabilizacije i opštih ekonomskih kretanja: „Da mi moja majka“ nema ni početak ni kraj: sve je to, drugovi moji, čista sredina dna, najniži nivo Dunava u poslednjih 53 godine.

TATJANA DREMELJ  - Tvoje noči, moje noči/ Coprnica (RTV Ljubljana)

Kaleidoskop ljudi, karaktera i psihe lepo je zaokružila izvesna Tatjana Dremelj koja se na omotu pojavljuje kao žena s metlom, u narodu poznatija kao veštica iliti čistačica u OOUR-u „Usisivač“. Koliko me oči služe, metla je nova, neupotrebljavana, s drškom koja je vreli pratilac u još dužim zimskim, hladnim noćima. Tatjana peva, ali, ko mari? Ploča je samo dodatak uz omot, a ne obratno! Kupite, uverite se, zabezeknite se, otkačite i počnite da čistite! Tolika prašinčina se skupila na plastici koju niko ne sluša, ima za Tatjanu posla, naročito u večernjoj haljini kao radnoj uniformi. Uz plaćen stan i hranu, Tatjanu i metlu pozovite na generalno čišćenje, nedeljom, po mraku, oko ponoći. 

RATKO KRALJEVIĆ  - Doživeću šok/ Ne ljuti se majko (RTV Ljubljana)

Dok neke žene umesto prtljaga nose metlu, Ratko Kraljević ima uza se kofer, novine, kišni mantil, zabrinuti pogled, crne čizme i neizmerni talenat da slušaoca davi na daljinu, transcendentalnom veštinom otvaranja usta pred mikrofonom. Kao i njegov kolega Miša Marković, sredovečni Kraljević „doživljava šok“, koji izgleda postaje zajednički simptom domaćim pevačima. Ali, Kraljević ima iznenađenje više: njegov singl ne izaziva čak ni smeh. Smrtno ozbiljan uzimam pneumatski čekić i počinjem da ubijam. To više nije muzika, uzvikujem, to je terapija za F odeljenje!

BRANKA KRANER - Predrami me/ Kjer Je Pomlad Doma (RTV Ljubljana)

Sudeći po omotu, Branka Kraner je jedna zajapurena, napredna omladinka. Pesmičica „Predrami me“, dramskom tenzijom otkriva bendžo kao instrument i Brankicin glas - srećom - baca u pozadinu, iza kulisa, gde se gube i manji talenti nego što je naša Kranerka. Elem, ta raspoložena ženskica puna je radosti, optimizma i već je zamišljam kao uzornu domaćicu koja će svog supruga usrećiti do kraja života. Prava je šteta što je pesmica toliko naporna i nervozna za slušanje da ni uz ponuđenu nagradu još nisam našao zamorče koje bi Branki poklonilo tri minuta. Uostalom, koga je briga za muziku! Važno je da smo mi zdravi, debeli, potentni, veseli, da pijemo mleko pre spavanja - a za te plastične tričarije ko još da troši pare! Predramio sam i Branku i spremio se za lalanje. Obećao sam sebi da neću da sanjam singlove, ali je to bila nova drama koju - ozbiljno nisam izdržao.

* Objavljeno u rubrici „Singlovi“ u Džuboksu broj 104, od 19. decembra 1980.

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5