Univerzalni jezik filma
Otvaranje 12. GoetheFesta

Photo: Marija Konjikušić

Svečano otvoren 12. GoetheFEST

Zorana Đaković Minniti, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda, na otvaranju festivala je rekla: „Selektorka Sunčica Šido svake godine veoma pažljivo bira filmove, precizno stavljajući fokus na određenu temu za koju smatra da je važna u datom trenutku, pružajući nam priliku da iz neke druge perspektive sagledamo probleme i izazove sa kojima se i mi sami, u našoj najneposrednijoj okolini, susrećemo. Naslovi svakog izdanja GoetheFEST-a veoma često su i poruke. Ovo 12. izdanje poziva na aktivno razmišljanje o našem okruženju i kako da ga učinimo boljim, noseći naziv Refleksije – između percepcije i stvarnosti.“

Anke Konrad, Ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji, publici se obratila rečima: „Želimo da vas pozovemo na uzbudljivo putovanje, da otkrijete priče mladih ljudi – njihove živote, sumnje, njihove želje i strahove, pitanja i izazove sa kojima žive. Filmovi govore univerzalnim jezikom i upravo to ih čini neizbežnim za razmenu među nama i za naš kulturni život. U globalizovanom svetu mnogi se bave pitanjem identiteta i izbora, a tako je i u filmovima u izboru gospođe Šido.“

Sunčica Šido, selektorka programa GoetheFEST-a, u uvodnom govoru je istakla: „Kulturni centar Beograda i Goethe-Institut već 12 godina zaredom priređuju program zbog vas, naše publike, i naše zajedničke težnje da dođemo do novih spoznaja. Selekcija ovogodišnjeg programa o filmskim narativima različitih žanrova nemačke produkcije, provešće vas kroz refleksije o aktuelnim društveno relevantnim temama“.

Ovogodišnje izdanje GoetheFEST-a otvorio je film Sunce i beton u režiji Dejvida Vnenta, osvajač Bavarske nagrade 2022. za najbolji scenario. Ovo ostvarenje je beskompromisna filmska adaptacija bestselera proslavljenog nemačkog stand-up komičara, podcast voditelja i pisca Feliksa Lobrehta.

Na 12. GoetheFEST-u pod sloganom „Refleksije – između percepcije i stvarnosti“ na repertoaru je sedam nemačkih savremenih filmova koji pružaju duboku analizu aktuelnih pojava u savremenom društvu odnosno onih koje su za savremeno društvo relevantne: Sunce i beton, Obični, Egzil, Zbornica, Sveti pauk, Zaljubljena Orfeja i Čovekove mere.

Beogradski program 12. GoetheFEST-a održava se do 15. oktobra u Kulturnom centru Beograda, novosadski program u Kulturnom centru Novog Sada od 19. do 22. oktobra, a niški program u sali 5 bioskopa Cineplexx Niš od 26. do 29. oktobra, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

Oceni 5