Dodeljene nagrade žirija i publike
Nagrađeni Palić 2022

Photo: Damir Vujković

Svečano zatvoren Festival evropskog filma Palić

Nagradu „Aleksandar Lifka“ reditelju Mišelu Azanavisijusu uručio je programski direktor festivala Miroslav Mogorović, koji je istakao da mu je velika čast da uruči nagradu za doprinos evropskoj kinematografiji jednom od najvećih autora današnjice.

„Jako sam dirnut i zahvalan. Ovo je nagrada za celokupno stvaralaštvo i jako mi znači. Zahvaljujem se organizatorima ovog festivala, ne samo zbog nagrade već i zbog toga što su organizovali ovakvu manifestaciju. Hvala i publici koja dolazi da gleda filmove. Ovakva vrsta manifestacija je jako važna za kinematografiju“, rekao je Azanavisijus.

Mišel Azanavisijus, dobitnik nagrade 'Aleksandar Lifka'

Specijalno priznanje Međunarodnog žirija kritike dodeljeno je filmu „Budale“ Tomaša Vasilevskog, koji se video izjavom zahvalio festivalu i žiriju na ovoj nagradi. „Volim vas i već mi nedostajete“, zaključio je Vasilevski.

Međunarodni žiri kritike za najbolji film u takmičarskom programu Paralele i Sudari odabrao je ostvarenje „Vizija leptira“ Maksima Nakonečnija, koji je putem video snimka poručio: „Hvala vam, ne samo na ovoj nagradi koja je sjajna, već i na davanju prostora i drugim ukrajinskim filmovima. U vremenima kada su naša kultura, identitet i gola egzistencija pod pretnjom eliminacije, to je pitanje opstanka. Hvala vam na ovoj solidarnosti“.

Posebno priznanje žirija FIPRESCI dodeljeno je filmu „Pamfir“ Dmitra Suholitkija-Sobčuka.

Nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dobio je film „Rimini“ Ulriha Zajdla, a priznanje je primila glumačka ekipa filma – Mihael Thomas, Inge Mau i Tesa Getliher. „Jako mi je drago i počastvovan sam što sam ovde na Paliću. Ovo je moj treći put da dolazim. Prošle noći sam poslao molbu prema univerzumu i evo, dobio sam nagradu. Ulrih Zajdl takođe šalje svoje pozdrave. Volim Palić i drago mi je što sam ovde“, rekao je Mihael Tomas. „Razgovarala sam sa Ulrihom koji mi je rekao da voli ovaj festival i da će opet doći“, dodala je Inge Mau.

Đerđ Turoš, glavni glumac u filmu 'Nežno'

Žiri Glavnog takmičarskog programa dodelio je specijalno priznanje filmu „Nežno“ Ane Nemeš i Lasla Čuja. U ime ekipe filma, nagradu je primio glavni glumac u filmu Đerđ Turoš, koji se publici obratio rečima: „Ovo je savršen festival i ljudi su veoma ljubazni. Najveća radost za mene bila je da su i publika i žiri zajedno uživali u filmu. Hvala vam na nagradi i ljubavi koju ste nam pružili“.

Reditelj Dmitro Suholitki-Sobčuk dobitnik je i nagrade Palićki toranj za najbolju režiju, za film „Pamfir“. U njegovo ime nagradu je primila glumica Jelena Kohlatkina, a reditelj se publici obratio video porukom: „Veoma cenim ovu nagradu, kao i mogućnost da podelim dobre vesti sa mojim sugrađanima u Ukrajini, jer trenutno nema toliko mnogo razloga za radost. Nadam se da će ova mala kap dobrote dobro doći ukrajinskim građanima, koji zaista veruju u bolju budućnost“.

Dobitnik Zlatnog tornja za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu festivala je ostvarenje „Magnetna rezonanca“ Kristijana Munđua. Reditelj nagrađenog ostvarenja zahvalio se pisanom porukom: „Želim da se zahvalim festivalu što je pomogao film da se predstavi međunarodnoj publici. Izuzetno mi je drago da je žiri nagradio naše napore. Verujem da će nagrada dovesti publiku na projekcije filmova u bioskopima. Verujem u filmsku priču o običnim ljudima ispričanu sa strašću. Magnetna rezonanca je priča o svetu današnjice“.

Jelena Kohlatkina, film 'Pamfir'

Gorki list nagrada publike dodeljena je filmu „Blizu“, reditelja Lukasa Donta. Film je prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa. U ovom ostvarenju intenzivno prijateljstvo između dva trinaestogodišnjaka, Lea i Ramija, iznenada je prekinuto. Pokušavajući da shvati šta se desilo, Leo je potražio pomoć Remijeve mame Sofi. Ovaj film je priča o prijateljstvu, odgovornosti i odrastanju.

Uvažavajući činjenicu da se izbor najboljeg filma po mišljenju publike često zasniva na drugačijim kriterijumima od kriterijuma stručnog žirija, Festival evropskog filma i Gorki list ovom nagradom pozvali su posetioce festivala da nakon projekcija glasaju za najbolji film iz bogatog filmskog opusa evropske kinematografije koji su prikazani na ovogodišnjoj 29. po redu filmskoj smotri. 

Prethodni laureati ove nagrade bili su: 2016. godine mađarski film „Ubica čistog srca“ reditelja  Atile Tila, 2017. godine film „O telu i duši“ rediteljke Ildiko Enjedi, 2018. godine belgijsko-holandska koprodukcija „Devojke”, 2019. film „Jadnici” francuskog reditelja Lađa Lija, 2020. „Ime naroda” Darka Bajića, a prošle godine “Nečista krv – Greh predaka” Milutina Petrovića.

Publici se na kraju svečane ceremonije zatvaranja obratio Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog Filma Palić, koji se zahvalio prisutnima na pomoći da festival opstane, te najavio predstojeće festivalsko izdanje: „Uz vašu pomoć, došli smo do broja 30. Šta će biti i kako će izgledati taj festival, čuće se. Želim da vam zakažem sastanak od 15. do 21. jula 2023. godine na ovom i svim festivalskim mestima. Dobro došli!“

Ovogodišnje, 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić, održano je od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival je ove godine održan na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici je predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Pored bogatog filmskog programa, publika je mogla da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Sponzor - prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki list, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki list nagradu publike. Ove godine je tradicionalna saradnja bila proširena i na muzički deo festivalskog programa.

Oceni 5