Pismo švedskom kralju
Peter Handke

Photo: www.br.de

Švedska akademija je moralni saučesnik negatora genocida

Zovem se Suada Tozo. Ja sam francusko-bosanska spisateljica i pjesnikinja, ljutita i ogorčena jer je ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost dodijeljena Peteru Handkeu.

Mislila sam, kao i svako na svijetu, da je cilj čovjeka koji je izumio dinamit nagraditi ljude koji su na neki način doprinijeli dobrobiti čovječanstva. U skladu s tom zamisli, ova nagrada pruža njenim nosiocima priliku i mogucnost da se izjasne u svjetskim medijima, a njihova mišljenja imaju snagu i utjecaj na ljude.

Trenutno je Peter Handke poznat po svom književnom djelu, za koje mnogi smatraju da je veliko i znacajno. Ali istovremeno, dok je pisao romane, eseje, scenarije ili drame, napisao je za vrijeme i nakon rata u Bosni mnoštvo negacionistickih tekstova objavljenih u novinama ili u obliku izvjestaja ili komentara na forumima - ili u govorima. Ti tekstovi i i ono što je izjavljivao bacaju ljagu i diskreditiraju njegovo djelo kao pisca.

Konkretno, on je umanjio ili negirao ratne zločine Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, obojice poznatih kao 'balkanski kasapini' i osuđenih za ratne zločine, kao i zločine protiv čovječnosti od strane Međunarodnog suda u Hagu. Nazvao je genocid u Srebrenici "legitimnim činom osvete". Bacao je sumnje u postojanje koncentracionih logora koje su osnovali Srbi u Bosni kao i postojanje kampanje za sistematsko silovanje žena i djevojaka.

Tokom svog boravka u glavnom gradu Bosne i nakon toga, Handke je vrijeđao i negodovao protiv rada novinara koji su objektivno izvještavali o dramatičnoj situaciji u toj regiji. Devetnaest njih iz cijelog svijeta ubijeno je tijekom opsade Sarajeva i tokom balkanskih ratova.

Već se vide stetne posljedice i efekti nakon odluke žirija Stockholmske akademije da dodijeli jednu od najprestižnijih književnih nagrada ovakvoj osobi. Te posljedice će se sve vise siriti i jacati. Mnogi nacionalisti i ekstremisti u Srbiji, Bosni i širom sveta osjećaju se osnaženim, dok su porodice žrtava Srebrenice i uopšte u Bosni, kao i članovi njene dijaspore tužni i užasnuti. Žrtve ostalih genocida i oni koji provode istraživanje na ovu temu podvlače šta rizikujemo poslije takve odluke. Priključujem im svoj glas i žalim što u Francuskoj – gdje trenutno živi Peter Handke - inteligencija i književni krugovi (osim nekoliko hrabrih ljudi iz svijeta kazališta) ostaju prilično šutljivi, nadajući se očito da će se valovi protesta i nezadovoljstva utišati i konacno izgubiti.

Švedska akademija odlučila je nagraditi negatora genocida dodijelivši mu jednu od najprestižnijih književnih nagrada. Time postaje moralni saučesnik osobe protiv koje postoji dovoljno dokaza za pokretanje sudskog postupka u četrnaest zemalja Europske unije uključujući tu i Francusku, a koje negiranje genocida priznaju kao zločin.

Računajući na vašu mudrost i vase etičke standarde, pozdravljam vas i zahvaljujem što cete javno osuditi odluku Švedske akademije da Nobelovu književnost za 2019. godinu dodijeli Peteru Handkeu, i sto cete tu odluku poništiti.

*Tekst na francuskom jeziku možete pročitati ovde

Oceni 5