Da li ćeš me voleti sada?
Kihlblom 01 S

Photo: Facebook

Švedska dobila prvu transrodnu* ministarku

Prva premijerka Švedske, Magdalena Anderson, imenovala je prvu *trans ministarku Švedske u svojoj novoj većinski ženskoj vladi.

Tridesetog novembra, drugog dana na premijerskoj poziciji, Andersen je najavila novu vladu, koja uključuje Linu Akselson-Kilbom na mestu ministarke obrazovanja.

Akselson-Kilbom, (51), je bivša direktorka škole i pravnica, poznata pod nadimkom „Superdirektorka“ (Superrektorn), nakon pojavljivanja u dokumentarnom serijalu u kom je uspela da napravi preokret u školi koja je propadala i bila na lošem glasu u jednom od najsiromašnijih delova Švedske.

Majka dvoje dece takođe je 2015. objavila i knjigu Da li ćeš me voleti sada? u kojoj se po prvi put svetu autovala kao trans osoba.

Javnost je obasula ljubavlju i podrškom nakon objavljivanja knjige, a Lina je izjavila: „Trans osobe su oduvek postojale, uvek će postojati i više nas nije stid. Mi predstavljamo novu normalnost“.

Akselson-Kilbom kaže da je znala da je trans od treće godine života, ali nije imala reči kojima bi to objasnila, zbog čega se osećala potpuno usamljeno.

Prošla je kroz medicinsku tranziciju kada joj je bilo 24 godine, ali je u intervjuu za švedski tokšou Skavlan, pričala o okrutnom preduslovu koji je tada morala da ispuni, a to je da bude sterilisana kako bi bila pravno priznata kao žena. Taj zakon je 2013. godine proglašen neustavnim.

Kaže: „Morala sam da se podvrgnem operaciji prema kojoj se država osigurala da nijedan od mojih gena nikada neće biti reprodukovan. Sećam se da je bilo suza, ali nisam znala da li su to suze boli ili zato što sam bila užasno ponižena“.

Jedan od prioriteta premijerke je reforma visoko-privatizovanog školskog sistema Švedske, a Akselson-Kilbom je savršena osoba za to.

Nova ministarka obrazovanja, koja je članica Školske komisije Švedske od 2015, izjavila je na konferenciji za štampu nakon imenovanja da će raditi na zabrani privatnih škola i profita koji se na ovaj način stiče.

Kazala je da „društvo treba da preuzme kontrolu nad školama - pravo svakog učenika/ce na znanje mora da bude naš fokus, a ne profit ili verska ubeđenja“.

Prva švedska premijerka morala je da da ostavku već prvog dana

Pošto je izabrana za prvu švedsku premijerku, nekoliko sati kasnije Anderson je morala da da ostavku nakon raspada njene koalicije. Tokom rasprave o predlogu budžeta, predstavnici Partije zelenih istupili su iz koalicije sa Socijal-demokratama Andersonove, tako da je bila primorana da se povuče.

Nekoliko dana kasnije reimenovana je za premijerku nakon drugog kruga glasanja, i vodiće jednopartijsku vladu do sledećih izbora u Septembru 2022.

Prevela i priredila: MJ

*Prenosimo s portala transserbia.org

Oceni 5