Koldo Ćamoro: Izložba
Kross 01 S

Photo: Koldo Ćamoro

Sveti Hristos iberijski u Institutu Servantes

Nakon Praga i Krakova, nesvakidašnji prikaz Španije kroz Ćamorov objektiv ove jeseni stiže i u Beograd. Koldo Ćamoro započeo je ovaj veliki monografski projekat 1974. godine kako bi vizuelno razmotrio različite aspekte liturgija i verskih manifestacija na Pirinejskom poluostrvu, kao i prisustvo hrišćanskog krsta u španskom društvenom miljeu.

Ćamoro je poslednjih godina Frankovog režima primetio da postoje određene verske manifestacije, narodne proslave i rituali koji su još tada počeli da nestaju, što zbog agonije diktature, što zbog novih tehnologija i globalizacije. Međutim, autor nije pokušao da fotografski sačuva to umiruće nasleđe, već mu je namera bila da napravi duboku socijalnu analizu koja bi prikazala kontradikcije zemlje zaglavljene u mračnoj prošlosti, ali istovremeno privučene modernim svetom, kroz potpuno lični pogled i jedinstvenog umetničkog izraza.

Postavka Sveti Hristos iberijski organizovana je prema hronologiji stradanja Hristovog, kojom se unosi dinamika u milenijumsku narativnu strukturu. Autor je stavio tačku na ovaj projekat kada je proslavljen Veliki jubilej hrišćanstva 2000. godine.

Koldo Ćamoro (Vitoria, 1949 – Pamplona, 2009) zauzima važno mesto u španskoj fotografiji. Njegov domen bila je fotoreportaža, zamišljena kao potpuno celovit format, smeo i prikladan za priče o ljudskom životu. Bio je član njujorškog fotografskog kolektiva Minority Photographers, kao i osnivač španske Grupe Alabern. U bezbrojnim radovima svoje više od četrdeset godina duge profesionalne karijere, bavio se mnogim pitanjima koja se odnose na društvene strukture, religiju, praznike, borbe s bikovima, telo, pol…

Izložba Sveti Hristos iberijski biće otvorena od 10. novembra do 28. februara. Zbog epidemiološke situacije svečanog otvaranja neće biti, a posetioci mogu da obiđu izložbu tokom celog dana. Galerija Instituta Servantes otvorena je radnim danima od 9.00 do 21.00, a vikendom od 9.00 do 17.30 časova. Tokom trajanja izložbe, jednom mesečno Institut Servantes organizovaće stručna vođenja na srpskom, španskom i engleskom jeziku. Prvi vođeni obilazak zakazan je za 20. novembar, a više informacija o prijavi i terminima moguće je pronaći na zvaničnom sajtu Instituta Servantes.

Oceni 5