Đorđe Kadijević, pionir horor filma u Srbiji (2)
Mesto1

Photo: IMDb

Sveto mesto

Đorđe Kadijević je jedan od najvećih srpskih reditelja, sa opusom koji podjednako krase značajna bioskopska ostvarenja (Praznik, Pohod...) kao i televizijska (Čudo, Leptirica, Karađorđeva smrt, Vuk Karadžić...).

Svojim osobenim autorskim rukopisom, Đorđe Kadijević bavio se pre svega skrajnutim temama naše bliže i dalje istorije kao i mračnijim aspektima srpskog mentaliteta. Obrađivao je temu kontrarevolucije (četništva) na originalan i ideološki neutralan način u Prazniku; bavio se sudbinom malog, nesvrstanog čoveka u vihoru rata u Pohodu; ekranizovao je motive iz srpskih epskih pesama u TV filmovima Čudo i Zakletva; dostojanstveno je na ekran stavio neke od najvećih velikana srpske istorije (Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Karađorđe Petrović, Miloš Obrenović...), a svojom kultnom Leptiricom i drugim filmovima strave praktično je začeo bavljenje hororom u srpskoj kinematografiji.

Sveto mesto se uvuklo u detinjstva svih onih koji su odrastali devedesetih godina prošlog veka, a u pitanju je film koji je nastao po Gogoljevoj pripoveci, delo sa kojim se Kadijević vratio sedmoj umetnosti 1990. godine, koje je 2010. godine s velikim uspehom prikazano na filmskom festivalu u Montrealu.

Oceni 5